Foci Eb: Magyarország csoportelső!

A magyar labdarúgó válogatott gólgazdag mérkőzésen 3-3-as döntetlent játszott Portugáliával, ezzel megnyerte az F-csoportot. A kvartett másik találkozóján Izland 2-1-re legyőzte Ausztriát.

 

A biztos továbbjutás tudatában léphetett pályára Magyarország válogatottja a franciaországi Európa-bajnokságon. A csoport másik három csapatának azonban még harcolnia kellett a továbbjutásért.

Mondani sem kell, hogy nem mi voltunk a találkozó esélyesei. De mint már sokszor, a papírformát ezúttal sem vette figyelembe a Storck-csapat. Bár ellenfelünk kezdett aktívabban, szurkolóit már a 19. percben csendre intettük, hiszen egy szöglet után Gera Zoltán távolról, bal lábbal kilőtte a hosszú alsó sarkot. A fegyelmezetten játszó csapat a 42. percig őrizte az eredményt, ekkor Nani lövése talált utat a rövid sarokba, megszerezve a portugál egyenlítő gólt.

A második félidő a két, egyaránt 7-es mezben játszó csapatkapitány gólpárbajáról szólt. Előbb a 47. percben Dzsudzsák Balázs szabadrúgása talált utat Rui Patrício kapujába, majd 3 percre rá Cristiano Ronaldo klasszis, sarkazásos gólja mattolta Király Gábort. Az 55. percben egy újabb Dzsudzsák-szabadrúgás érkezett, ami elakadt a sorfalban, de a Bursaspor középpályása nem adta fel, megszerezte a kipattanót, majd – egy portugál védő lábát is érintve – a hosszú felső sarokba juttatta a játékszert. Sajnos a háromszoros aranylabdás Ronaldo megint egyenlíteni tudott, a 62. percben fejjel vette be a magyar kaput. Több gól nem született a találkozón, az utolsó 10 percben már mindkét csapat elégedettnek tűnt az egy ponttal, és az ezzel járó továbbjutással.

A csoport másik mérkőzésén Izland 2-1-es legyőzte Ausztriát. Jón Dadi Bödvarsson 18. percben szerzett gólját ugyan ki tudta egyenlíteni a 60. percben Alessandro Schöpf, de a hosszabbítás legvégén, a 94. percben egy gyors kontratámadás után Arnór Ingvi Traustasson is a kapuba talált, ezzel a szigetországiak megszerezték fennállásuk első győzelmét Európa-bajnokságon, és a továbbjutást is kiharcolták. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy az osztrákok a 36. percben Aleksandar Dragovic révén büntetőt rontottak.

Magyarország az előzetes várakozásokat jócskán felülmúlva, 5 pontot gyűjtve, csoportelsőként zárt az Eb-n. A második helyen a szintén 5 pontos Izland, a harmadikon a 3 pontot gyűjtő Portugália jutott tovább. Ausztria 1 pontjával kiesett az Európa-bajnokságról.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, F csoport
Magyarország– Portugália 3–3 (1–1)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 55 514 néző. Vezette: Atkinson (Anglia)

Magyarország: Király – Lang, Juhász, Guzmics, Korhut – Gera (Bese, a szünetben) – Lovrencsics (Stieber Z., 83.), Elek Á., Pintér Á., Dzsudzsák – Szalai (Németh K., 71.)
Szövetségi kapitány: Bernd Storck (német)

Portugália: Rui Patrício – Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Eliseu – Joao Mário, William Carvalho, Moutinho (Renato Sanches, a szünetben), André Gomes (Quaresma, 61.) – Cristiano Ronaldo, Nani (Danilo, 81.)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerző: Gera (19. perc), Dzsudzsák (47. perc – szabadrúgásból, 55. perc), ill. Nani (42. perc), Cristiano Ronaldo (50. perc, 62. perc)

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, F csoport
Izland– Ausztria 2–1 (1–0)
Saint-Denis, Stade de France, 68 714 néző. Vezette: Marciniak (Lengyelország)

Izland: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson (Ingason, 86.), G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Traustason, 80.), Bödvarsson (E. Bjarnason, 71.)
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck (svéd) és Heimir Hallgrímsson

Ausztria: Almer – Klein, Hinteregger, Prödl (Schöpf, a szünetben), Fuchs – Dragovic, Baumgartlinger – Alaba, Ilsanker (Janko, a szünetben), Arnautovic – Sabitzer (Jantscher, 78.)
Szövetségi kapitány: Marcel Koller (svájci)

Gólszerző: Bödvarsson (18. perc), Traustason (94. perc), ill. Schöpf (60. perc)

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.