Foci Eb: Albánia legyőzte Romániát, Franciaország csoportelső

Záró fordulójához érkezett a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre, ebben a fordulóban a továbbjutók kilétére is fény derült. Franciaország és Svájc ma fel is került erre a listára.

 

A házigazda franciák továbbjutása már korábban is biztos volt, a csoportelsőségért azonban még meg kellett küzdeniük. Svájc ellen mindent meg is tettek ezért, az Eb-n eddigi három meccsük alatt most játszottak a legjobban. Ellenfelük támadásban egyáltalán nem jeleskedett, a Sommer kapus vezette védelem azonban állta a sarat. Amikor nem, akkor pedig a kapufa akadályozta meg a hazaiakat a gólszerzésben. A végeredmény 0-0, ami a franciák számára biztos csoportelsőséget jelent.

A kvartett másik találkozóján az abszolút újonc Albánia az esélyesebb Románia ellen lépett pályára. Bár keleti szomszédjainkon látszott, hogy jobb csapat ellenfelénél, pontatlanul játszottak, miközben az albánok lelkes, harcos futballt mutattak be. Ennek eredménye a 43. percben érkezett, amikor egy beadásra Tatarusanu kapus fölöslegesen, és rosszul szaladt ki, így az őt megelőző Armando Sadiku a román kapuba fejelte a labdát. A második félidőben mindkét csapatnak voltak helyzetei, az eredmény azonban nem változott, így Albánia történelmi sikernek örülhet (Eb-n eddig sem gólt, sem pontot, sem győzelmet nem szerzett), Románia pedig csalódottan távozhat a kontinenstornáról.

Az A-csoportban Franciaország végzett az élen 7 pontjával, az 5 pontos Svájc a második, Albánia 3 ponttal a harmadik lett, Románia egy egységet gyűjtve negyedikként végzett. A csoport első két helyezettje biztosan továbbjut, a harmadik helyen végző albánok reménykedhetnek, hogy bekerülnek a hat csoport négy legjobb harmadik helyezettje közé. (Magyarország eddig négy pontot gyűjtött, így ha végül a harmadik helyen végezne, biztosan megelőzi ebben az összevetésben Albániát.)

 

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, A csoport
Svájc – Franciaország 0–0 (0–0)
Lille, Stade Pierre-Mauroy, 45 616 néző. Vezette: Skomina (Szlovénia)

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – G. Xhaka, Dzemaili, Behrami – Mehmedi (Lang, 86.), Embolo (Seferovic, 74.), Shaqiri (Fernandes, 79.)
Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Sissoko, Cabaye, Pogba – Coman (Payet, 63.), Griezmann (Matuidi, 78.), Gignac
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, A csoport
Románia – Albánia 0–1 (0–1)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 49 752 néző. Vezette: Královec (Csehország)

Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Matel – Prepelita (Sanmartean, a szünetben), Hoban – Popa (Andone, 68.), Stanciu, Stancu – Alibec (Torje, 57.)
Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu

Albánia: Berisha – Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli – Lila, Basha (Cana, 83.), Abrashi, Memushaj, Lenjani (Roshi, 77.) – Sadiku (Balaj, 59.)
Szövetségi kapitány: Gianni De Biasi (olasz)

Gólszerző: Sadiku (43. perc)

 

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.