Foci Eb: Megérdemelt spanyol győzelem és továbbjutás

A címvédő Spanyolország válogatottja Törökországgal mérte össze erejét az Európa-bajnokság D-csoportjának második fordulójában, és 3-0-ra diadalmaskodott.

 

A 2014-es Világbajnokságon címvédőként meglepetésre elég simán, elsőként estek ki a spanyolok. Az Európa-bajnokságon (ahol szintén címvédők) nem szeretnének hasonló csúfságot, a továbbjutás bebiztosításához a törököket kellett legyőzniük.

A szokásos stílusában kezdte a mérkőzést a címvédő, labdatartó és rövidpasszos játékát az ellenfelek ugyan jól ismerik, de ellenszert ritkán találnak ellene. Ez a törököknek sem sikerült. Bár volt pár lendületes támadásuk, gólt csak az előző két kiírás győztese szerzett. Először a 34. percben a Nolito beadását a spanyol kapuba fejelő Álvaro Morata révén vették be a török kaput, majd három perccel később az előző gólpassz jegyzője lőtt gólt. Érdekességek, hogy Moratának ez volt az első labdaérintése a mérkőzésen, Nolito pedig az első spanyol, hogy aki egy Eb-meccsen gólt és gólpasszt egyaránt jegyez.

Kétgólos spanyol vezetésről folytatódhatott a második félidő, amelyet egyből növeltek is, a 48. percben Morata megszerezte második találatát, ezzel ő az első az idei Eb-n, aki egy meccsen több gólt is szerez. Ezt követően kissé elült a mérkőzés, a spanyolok kontrollálták a játékot, a törökök pedig továbbra is ötlettelenül játszottak, így Spanyolország 3-0-s győzelme megérdemelt volt.

A törökök ezzel nehéz helyzetbe kerültek, a csoportkör utolsó fordulójában ki-ki meccset játszanak majd Csehországgal, a spanyolok pedig biztos továbbjutóként vághatnak neki a folytatásnak.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, D csoport
Spanyolország – Törökország 3–0 (2–0)
Nizza, Allianz Riviera, 33 409 néző. Vezette: Mažić (Szerbia)

Spanyolország: De Gea – Juanfran, S. Ramos, Piqué, Jordi Alba (Azpilicueta, 81.) – Fabregas (Koke, 71.), Busquets, Iniesta – David Silva (Bruno Soriano, 64.), Álvaro Morata, Nolito
Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Törökország: Volkan Babacan – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin – Ozan Tufan, Selcuk Inan (Yunus Malli, 70.), Oguzhan Özyakup (Olcay Sahan, 62.) – Hakan Calhanoglu (Nuri Sahin, a szünetben), Burak Yilmaz, Arda Turan
Szövetségi kapitány: Fatih Terim

Gólszerző: Morata (34. perc, 48. perc), Nolito (37. perc)

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.