Foci Eb: Izlandi bravúr-döntetlen

Az abszolút esélyes Portugália nem tudta legyőzni Izlandot az Európa-bajnokság „magyar” csoportjában, 1-1-es döntetlen született a mérkőzésen.

 

Izland minden idők legkisebb Eb-résztvevője, az ország népességét tekintve. (Az ország területe alapján a 2004-ben Eb-szereplő Lettország kisebb, de nagyobb a lakossága.) A háromszoros aranylabdás Cristiano Ronaldo vezetésével Portugália a végső győzelemre is esélye csapatnak számít.

Esélyeshez méltóan kezdte a találkozót a portugál csapat, az első játékrészben futószalagon termelték a helyzeteket. Gólt azonban csak a 31. percben Nani révén sikerült szerezni, a többi helyzet kihasználatlan maradt.

A második játékrészt is Ronaldoék irányították, azonban a sok támadás közepette a védekezésbe hiba csúszott, amit az 50. percben Birkir Bjarnason révén az izlandiak meg is bosszultak. A félidő hátralévő részében pedig a portugál akciók ellenére sem változott az eredmény, a története első nagy tornáján résztvevő szigetországi válogatott fennállása első Európa-bajnoki meccsén máris pontot szerzett.

A portugál betlinek köszönhetően a mai nap másik meccsén Ausztriát 2-0-ra legyőző magyar válogatott vezeti a csoportot.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, H csoport
Portugália – Izland 1–1 (1–0)
Saint-Etienne, Geoffroy Guichard Stadion, 38 742 néző. Vezette: Cakir (Törökország)

Portugália: Rui Patrício – Vieirinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Guerreiro – Joao Mário (Quaresma, 76.), Danilo Pereira, André Gomes (Éder, 84.) – Nani, Joao Moutinho (Renato Sanches, 71.), Cristiano Ronaldo
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Izland: Halldórsson – Saevarsson, Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson (E. Bjarnason, 90.), Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Finnbogason, 80.), Bödvarsson
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck (svéd) és Heimir Hallgrímsson

Gólszerző: Nani (31. perc), ill. B. Bjarnason (50. perc)

 

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.