Foci Eb: Hazai győzelem a nyitányon

A házigazda Franciaország Románia elleni mérkőzésével kezdetét vette a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság. A végső győzelemre is esélyesnek tartott franciák az utolsó percben lőtt bombagóllal 2-1-re győztek.

 

Bár a magyar válogatott 44 év után jutott el Európa-bajnokságra, a játékvezetők között a 2012-es Eb-n is voltak honfitársaink. Kassai Viktor csapata négy éve a nagy bakijával hívta fel magára a figyelmet, most azonban a nyitómeccs vezetésével bízták meg, és elsőrangú bíráskodást nyújtott.

A mérkőzés első félideje a tipikus nyitómeccses hangulatban, és -játékkal zajlott. A csapatok ismerkedtek egymással és az Európa-bajnokság légkörével, és próbáltak fogást találni egymáson. Ez 45 percen keresztül nem sikerült, bár a 4. minutumban majdnem megszerezték a vezetést a románok, a francia csapat pedig kapufáig jutott ebben a játékrészben.

A második félidő már mozgalmasabb volt. Az 57. percben egy beívelés után Oliver Giroud használta ki Tatarusanu kapus bizonytalanságát, és fejjel bevette a román kaput. Vezetésüknek nem sokáig örülhettek a kékmezesek, ugyanis amikor Evra buktatta Stanciut, Kassai teljesen jogosan ítélt tizenegyest. A büntetőt Bogdan Stancu magabiztosan értékesítette, így a 65. percben újra egál volt az eredmény. Ez után egyenlő közdelem következett, és a többség azt gondolta, hogy nem fog változni az eredmény. Dimitri Payet azonban máshogy vélekedett, és a 16-os előteréből nagy erővel kilőtte a hosszú felsőt.

A házigazda győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot. Érdekesség, hogy a 2-1 nem számított váratlan eredménynek, a korábbi Eb-nyitómeccseken ugyanis az 1-1 és 2-1 volt a két leggyakoribb végeredmény.

Labdarúgó Európa-bajnokság, A csoport
Franciaország – Románia 2–1 (0–0)
Párizs, Stade de France, 75 000 néző. Vezette: Kassai Viktor (Magyarország)

Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Pogba (Martial, 77.), Kanté, Matuidi – Griezmann (Coman, 66.), Giroud, Payet (Sissoko, 91.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat – Hoban, Pintilii – Popa (Torje, 82.), Stanciu (Chipciu, 72.), Stancu – Andone (Alibec, 61.)
Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu

Gólszerző: Giroud (57. perc), Payet (89. perc), illetve Stancu (65. perc – 11-esből)

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.