Heti devizapiaci elemzői vélemény

A forint a héten az euróval és az amerikai dollárral szemben is gyengült. A fogyasztói árindex az eurózónában áprilisban 0,0% h/h és -0,2% é/é volt. A maginfláció az eurózónában áprilisban 0,0% h/h és +0,7% é/é volt.

 

Gyengült a forint a héten

A forint-euró pároson nem történt lényegesebb változás. Hétfőn és kedden az árfolyam aránylag szűk sávban mozgott, mégpedig a 314-316 HUF/EUR értékek között. Szerdán a forint enyhén gyengült és ezeket az értékeket megtartotta csütörtökig. A csütörtök délutánt az árfolyam a 316,8 HUF/EUR szinten zárta.

A hazai fizetőeszköz volatilitása a dollárral szemben a hét kezdetén nagyon alacsony volt. A kereskedés a 278 HUF/USD érték körül zajlott. Szerdán a forint gyengült és veszteségeit még tovább növelte, így reagált a piac az Amerikai Központi Bank (Fed) tárgyalásának eredményére. Fontos jelzés érkezett a piacok számára, miszerint nagy a valószínűsége annak, hogy a kamatok emelése már júniusban megtörténik. A forint csütörtökön is veszteséges volt, és a nap végét 282,6 HUF/USD határon zárta.  

 

Magyarország nem fogadja meg a javaslatokat

Az Európai Bizottság (EB) Magyarország számára kiadott egy gazdasági javaslatokat tartalmazó csomagot. „A Bizottság az országot arra ösztönzi, hogy a 2016-os évben további megtakarításokat érjen el az államháztartásban, ezáltal jusson el a 0,3%-os GDP szintre. 2017-ben ezeknek a megtakarításoknak a 0,6%-ot el kellene érniük. Az EB továbbá azt is javasolja, hogy a kormány csökkentse bizonyos ágazatok adóterhét, továbbá az alacsony jövedelmű lakosok csoportjára háruló adót is” – számolt be az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Utolsó javaslatként azt fogalmazta meg, hogy Magyarország alakítsa át a közmunka kötelezettséget, helyette a munkaerőpiacon produkáljon változásokat, így támogatva a munkanélkülieket. Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter az EB tanácsaihoz hozzátette, hogy az országnak nem szükséges a felsorolt ajánlásokat bevezetnie, mivel az államháztartás stabilizálódott. Ezen felül a kormány figyelmét jelenleg a nemzetközi vállalatok tevékenységére szeretné összpontosítani annak érdekében, hogy korlátozza domináns szerepüket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.