Heti devizapiaci elemzői vélemény

Áprilisban 51,7-ről 52,2 pontra növekedett a gyártási PMI index. Februárban 978 millió euró többletben volt a kereskedelmi mérleg. A kiskereskedelmi bevétel márciusban +4,2% é/é volt. A termelői árindex márciusban -1,6 é/é volt. - tudtuk meg az AKCENTA CZ elemzőjétől.

 

A kezdeti erősödést gyengülés követte a forint árfolyamain

A hét elején erősödött a forint az euróval szemben, de ez a trend elég gyorsan megfordult. Az árfolyam már a keddi napon elérte a 312,5 HUF/EUR értéket. A hazai fizetőeszköz innen már nem „javított“, csütörtökön, a nap végén az árfolyam a 312,4 HUF/EUR szinten zárt.

Az amerikai dollárral szemben a forint hétfőn erősödött, így a kereskedés a 269,5 HUF/USD szinten folyt. Erejét tovább fokozta, és kedden elérte a 267,7 HUF/USD határt. Délután ez a trend megfordult és a forint árfolyam fokozatosan csökkent. Szerdán még gyengébb értékeken mozgott, csütörtökön pedig mélyebbre haladt a „piros sávban“, a késő délutáni órákban a 274,1 HUF/USD szinten zárt.

 

Csökkennek a bankok adóterhei

A Magyar Kormány közzétette a bankszektor adóterheinek csökkentésére vonatkozó terveinek részleteit. Ezek a változtatások 2017-ben lépnek majd érvénybe és a Kormány már előzetesen is bejelentette: a bankoktól 66,5 milliárd forintnyi adót tervez beszedni. Az összehasonlítás kedvéért az idei terv 79,2 milliárd forint adóbevétellel számol.

 

Fellendült a magyar gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közzétette Magyarország gazdasági helyzetének kiértékelését és javaslatokat is megfogalmazott a további javulás érdekében. „Az IMF szerint Magyarország nagy lépést tett előre, de még továbbra is jelentős kockázatok fenyegetik gazdaságát. Az IMF szerint a magyar gazdaság az utóbbi években jelentősen fellendült a Kormány támogató intézkedéseinek és a kedvező külső (globálisan alacsony kamatlábak és alacsony nyersanyagárak) körülményeknek köszönhetően” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Ezekben az eredményekben lényegesen segített az EU források felhasználása is. A Valutaalap továbbá megdicsérte Magyarországot, hogy csökkentette teljes tartozását a külföldi szubjektumokkal szemben és javította az ország befektetési pozícióját. Középtávon az IMF azt várja, hogy a magyar gazdaság növekedése fokozatosan lassulni fog az 1,5%-os értékig.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.