Heti devizapiaci elemzői vélemény

Az ipari termelés októberben +1,7% h/h és +10,1% é/é volt.
A fogyasztói árindex novemberben +0,5% é/é volt.
A kereskedelmi mérleg októberben 603,3 millió EUR többletben volt.

Kedvezőtlenül alakult az elmúlt hét a forint számára az euróhoz viszonyítva. Hétfőn az árfolyamot mindkét irányba történő kilengések kísérték, majd kedden a gyengébb értékek felé vette az irányt. Eladási nyomás alá került a szerdai napon is a forint, az árfolyam 316 HUF/EUR határon mozgott. Csütörtökön veszteségeit tovább fokozta, és az üzleti órákat 317,4 HUF/EUR értéken zárta. Ezzel elérte július óta a leggyengébb szintet.

A dollárral szembeni helyzet viszonylag nyugodt volt. Hétfőtől szerdáig az üzletelés kiegyensúlyozott volt, a 286,5-289,3 HUF/USD sávban mozgott. Csütörtökön a dollár a fő piacokon erősödött, amely kifejtette hatását a forinttal szemben is, így a nap végén 290,2 USD/HUF volt az árfolyam – foglalta össze az elmúlt hét devizapiaci eseményeit az AKCENTA CZ elemzője.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a novemberi infláció eredményeit. Éves összehasonlításban az árak 0,5%-kal növekedtek, amely némileg elmarad az előre jelzett 0,7%-tól. Annak ellenére, hogy az infláció növekedési dinamikája lassabb a magyar gazdaságban, már nyomást gyakorol az árak növekedésére. Különösen az élelmiszer és tartós fogyasztási cikkek árai fognak emelkedni az elkövetkező hónapokban az AKCENTA CZ szerint. A kérdés továbbra is az olajárak alakulása, amely még mindig az inflációt fékező fő ok, emellett a fogyasztói árakat is csökkenti. Ez a tény nyilvánvaló, ha megnézzük az ún. maginflációt (árak növekedése az élelmiszer- és energia árak nélkül), amely novemberben éves viszonylatban elérte a 1,4%-ot.

Az AKCENTA CZ szerint a pénzügyi piacok jövő héten a központi bankárok tárgyalására fognak összpontosítani. Kedden lesz az MNB tárgyalása, amely nem valószínű, hogy a kamatok csökkentését fogja eredményezni. Ugyanakkor a nem hagyományos eszközök alkalmazásával hitelezési aktivitásukban igyekszik ösztönözni a bankokat. Szerdán az Amerikai Központi Bank (Fed) kap majd nagyobb figyelmet, amely bizonyára a régóta várt kamatemelést fogja érvénybe léptetni. A befektetők szempontjából ez fontos lépés, főleg  annak következményeit tekintve. Vagyis kérdés számukra, hogy a Fed tovább emeli-e kamatait ezt követően, és ha igen milyen tempóban.

(Forrás: AKCENTA CZ)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.