Heti devizapiaci elemzői vélemény

A forint a héten gyengült az euróval és dollárral szemben is
A beruházások volumene a 3. negyedévben -3,4% é/é volt
A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben a becslések alapján +5,1% é/é volt
A munkanélküliség aránya októberben 6,4% volt

Az előző héttel ellentétben a forint nem volt nyereséges. Már hétfőn az üzletelés a 311 HUF/EUR határ fölé helyeződött. Kedden az árfolyam volatilitása csökkent, szerdán és csütörtökön már nem történt lényegesebb kilengés. Az árfolyam a 312 HUF/EUR szintnél stabilizálódott, és a csütörtöki zárásnál 311,8 HUF/EUR volt az árfolyam – foglalta össze az elmúlt hetet az AKCENTA CZ elemzője.

Ami a forint-amerikai dollár árfolyamot illeti hétfőn és kedden a forint veszteséges volt, így elérte a 293 HUF/USD szintet. Szerdán magas volatilitás kísérte a devizapárt, amit a fő piacokon történő események okoztak. Az EKB relatíve agresszív kijelentései után a monetáris politika lazításáról  az euró eladási nyomás alá került, ez okozta a dollár hirtelen erősödését. A forint egyre mélyebbre ásta magát a piros számokban, és szerda délután elérte a 295,2 HUF/USD értéket, amely 15 éves minimumnak számít. Csütörtökön r��szben korrigálták az árfolyamot, így az üzletelés ismét a 294 HUF/USD szint alá helyeződött, zárásnál pedig 293,7 HUF/USD volt az árfolyam az AKCENTA CZ összegzése szerint.

Az MNB bejelentette, hogy decemberben várhatóan kiegészítő monetáris politikai lazításra lesz szükség, mivel attól tart, hogy veszélyeztetve van a gazdasági növekedés és a 3%-os inflációs cél elérése. A kamatcsökkentésen kívül a nem hagyományos eszközökre fordította figyelmét a bank. Hozzátették továbbá, hogy az MNB célja nem a forintárfolyam gyengítése, hanem a hosszútávú kamatok csökkentése. A központi bank elhatárolta magát az árfolyam-politikától, bár a gyengébb forint hasznos lehet számára, mert gyorsíthatná az árak növekedését – emelte ki az AKCENTA CZ szakértője.

 

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.