Ők mennek a pótselejtezőre

Kijelölte szűkített keretét Bernd Storck, a magyar labdarúgó válogatott megbízott szövetségi kapitánya. A nemzeti csapat ezekkel a játékosokkal vág neki a Norvégi elleni Eb-pótselejtezőknek.

 

Az északi rivális ellen november 12-én Oslóban, november 15-én pedig Budapesten mérkőzik meg a válogatott. Ezen a két mérkőzés dől el, hogy Magyarország ott lesz-e a 2016-os Európa-bajnokságon Franciaországban.

A keret jelenlegi játékosait szokásainkhoz híven egyenként is górcső alá vettük.

 

Kapusok:

Bogdán Ádám (Liverpool): Bár a Premier League-ben még nem léphetett pályára, kupameccsen már védett a Liverpoolban, ahol a szurkolók elég hamar megkedvelték.

Király Gábor (Haladás): A Haladásban alapember, ráadásul az NB1 legjobb kapusai közé tartozik. A 39 éves hálóőrnek eddig 99 válogatottság van a neve mellett, így ha pályára lép legalább az egyik pótselejtezőn, akkor jubilálhat a címeres mezben.

Megyeri Balázs (Getafe): Bogdánhoz hasonlóan ő is topligában szereplő kapus. Ugyan a bajnoki bemutatkozása még várat magára, jól érzi magát Spanyolországban, sikerült hamar beilleszkednie.

 

Védők:

Bosnjak Predrag (Haladás): Szombathelyen kirobbanthatatlan a csapatból, jól megy neki a játék.

Fiola Attila (Puskás Akadémia): Az NB1-ben csapata egyik legjobbja. Bár a felcsútiak nincsenek jó szériában, Fiola alapembernek számít a válogatottban.

Guzmics Richárd (Wisla Krakow): Lengyelországban jól megy neki a játék, a bajnokság legjobb védői között tartják számon. Észak-Írországban megszerezte első gólját a válogatottban.

Juhász Roland (Videoton FC): A legtapasztaltabb magyar hátvéd. A Videotonnal nem kezdte jól a szezon, azonban az utóbbi időben kezd belelendülni a fehérvári gárda, amelyben Juhász alapember.

Kádár Tamás (Lech Poznan): Lengyel csapatában rendszeresen pályára lép a bajnokságban és az Európa Ligában is. Ugyan a csapat szereplése elmarad a várakozásoktól, a védő teljesítményével elégedettek.

Lang Ádám (Videoton FC): A Vidiben rendszeresen játszik, bár nem mindig kezdőjátékos. Nem most van élete formájában, valószínűleg a válogatottban sem fog kezdeni.

Leandro de Almeida (Ferencváros): A Fradiban belső védőként szerepel a brazil származású labdarúgó, ráadásul feladatát remekül ellátja a bajnokságot veretlenül, nagy fölénnyel vezető csapatban. A válogatottban nagy valószínűséggel szélső védőként számolnak vele.

Pintér Ádám (Ferencváros): Kezd játékba lendülni a Ferencvárosban, a legutóbbi meccseken szinte mindig becserélte őt Thomas Doll. Bár klubcsapatában nem alapember, több poszton is bevethető, és nemzetközi rutinja miatt is lett a keret tagja.

Vanczák Vilmos (Sion): Svájci csapatában gyakran pályára lép, a válogatottban azonban többnyire csereként vették számításba a selejtezők során.

 

Középpályások:

Dzsudzsák Balázs (Bursaspor): A török Bursasporban alapemberré vált, azonban teljesítménye még nem éri el azt a szintet, ami miatt szerződtették. Sajnos a selejtezőkön a válogatottban sem mutatta meg tudása legjavát, a továbbjutáshoz viszont szükség lenne arra, hogy a magyar keret legértékesebb játékosa jó teljesítménnyel rukkoljon elő.

Elek Ákos (Csangcsun Jataj): Kínában rendszeresen pályára lép, legutóbb már gólt is szerzett.

Gera Zoltán (Ferencváros): A Fradiban alapember. Bár már ő sem lesz fiatalabb, még mindig jó teljesítményre képes, rutinjára szükség van a selejtezőkön.

Kleinheisler László (Videoton FC): A szezonban még nem lépett pályára a Videoton első csapatában, így az ő keretbe kerülése sokak számára meglepetés lehet.

Kovács István (Videoton FC): A fehérvári csapat egyre inkább formába lendül, Kokó pedig kulcsembere a csapatnak.

Lovrencsics Gergő (Lech Poznan): Ő sincs élete formájában, de rendszeresen játszik Poznanban, a bajnoki mérkőzések mellett Európa Liga találkozókon is pallérozódik. Görögoszág ellen megszerezte első gólját a válogatottban.

Nagy Ádám (Ferencváros): Fiatal kora ellenére a Ferencvárosban alapemberré vált, és a válogatottban is számol vele a kapitány.

Stieber Zoltán (Hamburg): Az utóbbi időben nem nagyon kapott szerepet klubjában, a téli klubváltásra egyre nagyobb az esély.

 

Csatárok:

Böde Dániel (Ferencváros): Az NB1 góllövőlistáját fölényesen vezeti. Az elmúlt pár meccsen ugyan nem talált a kapuba, de jó formában van.

Németh Krisztián (Sporting Kansas City): Az Egyesült Államokban jól megy neki a játék, kirobbanthatatlan a csapatából. Bár az elmúlt héten véget ért számára az MLS jelenlegi szezonja (klubja kiesett a bajnokságból), jelenleg az egyik legjobb formában lévő csatárunk.

Nikolics Nemanja (Legia Warsawa): Az NB1 gólkirályi címe utána Lengyelországban is hasonló babérokra tör, szorgosan termeli a gólokat, nagy fölénnyel vezeti a lengyel góllövőlistát. A válogatottban is gólokat várnak tőle.

Pekár László (Puskás Akadémia): Először került be a válogatott keretébe. Felcsúton a csapat leggólerősebb játékosa.

Priskin Tamás (Slovan Bratislava): Rendszeresen lehetőséget kap szlovák klubjában, és már több gólt is szerzett.

Szalai Ádám (Hoffenheim): A Hoffenheimben többnyire csak csereként kap lehetőséget (a szezonban egyszer kezdett), tétmeccsen lassan egy éve nem szerzett gólt, azonban nemzetközi rutinja és játékstílusa miatt helye van a keretben.

 

A bő keretbe behívott játékosok közül sérülés miatt nem tarthat a csapattal Dibusz Dénes (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Liepzig), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia) és Varga Roland (Ferencváros). A keretszűkítés áldozata lett Banai Dávid (Újpest), Bódi Ádám (Debrecen), Botka Endre (Budapest Honvéd), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Korhut Mihály (Debrecen), Nagy Gergely (Vasas) és Sallai Roland (Puskás Akadémia).

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.