Ők mennek a pótselejtezőre

Kijelölte szűkített keretét Bernd Storck, a magyar labdarúgó válogatott megbízott szövetségi kapitánya. A nemzeti csapat ezekkel a játékosokkal vág neki a Norvégi elleni Eb-pótselejtezőknek.

 

Az északi rivális ellen november 12-én Oslóban, november 15-én pedig Budapesten mérkőzik meg a válogatott. Ezen a két mérkőzés dől el, hogy Magyarország ott lesz-e a 2016-os Európa-bajnokságon Franciaországban.

A keret jelenlegi játékosait szokásainkhoz híven egyenként is górcső alá vettük.

 

Kapusok:

Bogdán Ádám (Liverpool): Bár a Premier League-ben még nem léphetett pályára, kupameccsen már védett a Liverpoolban, ahol a szurkolók elég hamar megkedvelték.

Király Gábor (Haladás): A Haladásban alapember, ráadásul az NB1 legjobb kapusai közé tartozik. A 39 éves hálóőrnek eddig 99 válogatottság van a neve mellett, így ha pályára lép legalább az egyik pótselejtezőn, akkor jubilálhat a címeres mezben.

Megyeri Balázs (Getafe): Bogdánhoz hasonlóan ő is topligában szereplő kapus. Ugyan a bajnoki bemutatkozása még várat magára, jól érzi magát Spanyolországban, sikerült hamar beilleszkednie.

 

Védők:

Bosnjak Predrag (Haladás): Szombathelyen kirobbanthatatlan a csapatból, jól megy neki a játék.

Fiola Attila (Puskás Akadémia): Az NB1-ben csapata egyik legjobbja. Bár a felcsútiak nincsenek jó szériában, Fiola alapembernek számít a válogatottban.

Guzmics Richárd (Wisla Krakow): Lengyelországban jól megy neki a játék, a bajnokság legjobb védői között tartják számon. Észak-Írországban megszerezte első gólját a válogatottban.

Juhász Roland (Videoton FC): A legtapasztaltabb magyar hátvéd. A Videotonnal nem kezdte jól a szezon, azonban az utóbbi időben kezd belelendülni a fehérvári gárda, amelyben Juhász alapember.

Kádár Tamás (Lech Poznan): Lengyel csapatában rendszeresen pályára lép a bajnokságban és az Európa Ligában is. Ugyan a csapat szereplése elmarad a várakozásoktól, a védő teljesítményével elégedettek.

Lang Ádám (Videoton FC): A Vidiben rendszeresen játszik, bár nem mindig kezdőjátékos. Nem most van élete formájában, valószínűleg a válogatottban sem fog kezdeni.

Leandro de Almeida (Ferencváros): A Fradiban belső védőként szerepel a brazil származású labdarúgó, ráadásul feladatát remekül ellátja a bajnokságot veretlenül, nagy fölénnyel vezető csapatban. A válogatottban nagy valószínűséggel szélső védőként számolnak vele.

Pintér Ádám (Ferencváros): Kezd játékba lendülni a Ferencvárosban, a legutóbbi meccseken szinte mindig becserélte őt Thomas Doll. Bár klubcsapatában nem alapember, több poszton is bevethető, és nemzetközi rutinja miatt is lett a keret tagja.

Vanczák Vilmos (Sion): Svájci csapatában gyakran pályára lép, a válogatottban azonban többnyire csereként vették számításba a selejtezők során.

 

Középpályások:

Dzsudzsák Balázs (Bursaspor): A török Bursasporban alapemberré vált, azonban teljesítménye még nem éri el azt a szintet, ami miatt szerződtették. Sajnos a selejtezőkön a válogatottban sem mutatta meg tudása legjavát, a továbbjutáshoz viszont szükség lenne arra, hogy a magyar keret legértékesebb játékosa jó teljesítménnyel rukkoljon elő.

Elek Ákos (Csangcsun Jataj): Kínában rendszeresen pályára lép, legutóbb már gólt is szerzett.

Gera Zoltán (Ferencváros): A Fradiban alapember. Bár már ő sem lesz fiatalabb, még mindig jó teljesítményre képes, rutinjára szükség van a selejtezőkön.

Kleinheisler László (Videoton FC): A szezonban még nem lépett pályára a Videoton első csapatában, így az ő keretbe kerülése sokak számára meglepetés lehet.

Kovács István (Videoton FC): A fehérvári csapat egyre inkább formába lendül, Kokó pedig kulcsembere a csapatnak.

Lovrencsics Gergő (Lech Poznan): Ő sincs élete formájában, de rendszeresen játszik Poznanban, a bajnoki mérkőzések mellett Európa Liga találkozókon is pallérozódik. Görögoszág ellen megszerezte első gólját a válogatottban.

Nagy Ádám (Ferencváros): Fiatal kora ellenére a Ferencvárosban alapemberré vált, és a válogatottban is számol vele a kapitány.

Stieber Zoltán (Hamburg): Az utóbbi időben nem nagyon kapott szerepet klubjában, a téli klubváltásra egyre nagyobb az esély.

 

Csatárok:

Böde Dániel (Ferencváros): Az NB1 góllövőlistáját fölényesen vezeti. Az elmúlt pár meccsen ugyan nem talált a kapuba, de jó formában van.

Németh Krisztián (Sporting Kansas City): Az Egyesült Államokban jól megy neki a játék, kirobbanthatatlan a csapatából. Bár az elmúlt héten véget ért számára az MLS jelenlegi szezonja (klubja kiesett a bajnokságból), jelenleg az egyik legjobb formában lévő csatárunk.

Nikolics Nemanja (Legia Warsawa): Az NB1 gólkirályi címe utána Lengyelországban is hasonló babérokra tör, szorgosan termeli a gólokat, nagy fölénnyel vezeti a lengyel góllövőlistát. A válogatottban is gólokat várnak tőle.

Pekár László (Puskás Akadémia): Először került be a válogatott keretébe. Felcsúton a csapat leggólerősebb játékosa.

Priskin Tamás (Slovan Bratislava): Rendszeresen lehetőséget kap szlovák klubjában, és már több gólt is szerzett.

Szalai Ádám (Hoffenheim): A Hoffenheimben többnyire csak csereként kap lehetőséget (a szezonban egyszer kezdett), tétmeccsen lassan egy éve nem szerzett gólt, azonban nemzetközi rutinja és játékstílusa miatt helye van a keretben.

 

A bő keretbe behívott játékosok közül sérülés miatt nem tarthat a csapattal Dibusz Dénes (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Liepzig), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia) és Varga Roland (Ferencváros). A keretszűkítés áldozata lett Banai Dávid (Újpest), Bódi Ádám (Debrecen), Botka Endre (Budapest Honvéd), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Korhut Mihály (Debrecen), Nagy Gergely (Vasas) és Sallai Roland (Puskás Akadémia).

 

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.