Fed: Mikor jön el a kamatemelés ideje?

A monetáris politika normálizásának ideje még nem jött el, és ezt a Fed is jól tudja. A kérdés, hogy mikor jön el a megfelelő idő? Legnagyobb valószínűséggel a következő év első felében. Amennyiben az amerikai gazdasági adatok továbbra sem lesznek megfeleőek, akkor a kamatemelés 2016 második negyedévére várható az AKCENTA CZ elemzője szerint.

Múlt szerdán tartották az Amerikai Központi Bank, a Fed kétnapos tárgyalását. A korábbi tárgylásokkal ellentétben megváltozott a retorika, megszűntek a figyelmeztetések azzal kapcsolatban, hogy a globális fejlemények negatív hatással lehetnek Amerika gazdasági fejlődésére. Ezzel szemben szeptemberben még a fejlődő gazdaságok, főként Kína lassulását, jelölték meg, mint fő okot a kamatok nullás értéken való meghagyására.

A Fed továbbá azt is jelezte, hogy a kamatemelésre akár már decemberben is sor kerülhet, ugynakkor ez elég valószínűtlen. Az Amerikai Központi Bank már több hónapja utal arra, hogy a monetáris szigorítást a makrogazdasági adatok fogják befolyásolni, azok közül is leginkább a munkaerő-piaci helyzet. Azonban a munkaerő-piac eredményei az utóbbi hónapokban nem túl kedvezőek, legfőképpen az új munkahelyek teremtése alacsony.

Miért fontos lépés a kamatok emelése a Fed számára? Az AKCENTA CZ elemzője szerint hagyományos anticiklikus lépésről van szó, amely a gazdaság túlhevülését akadályozza meg, ugyanakkor globális szempontból nagyobb a jelentősége. A Fed a monetáris politika szigorítására törekszik, az EKB viszont hagyományos és rendhagyó eszközeit egyaránt bevetve próbálja lazítani ezt a politikát. Ez az eltérés okozza az egyensúlyhiányt a gazdaságban, amely idővel áthelyeződik a pénzügyi piacokra is. Az amerikai dollár az euróval szemben  már több hónapja nyereséges, így az árfolyam könnyen elérheti a paritást. Egy másik következmény lehet, hogy az amerikai kötvényhozamok magasabbak lesznek a vártnál, ezért a befektetők figyelme Európáról az Egyesült Államok felé fog fordulni – értékelte a helyzetet az AKCENTA CZ elemzője.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.