Már csak egy év van az Olimpiáig

Kereken egy év múlva, 2016. augusztus 5-én veszi kezdetét hivatalosan a Rio de Janeiro-i olimpia. A XXXI. nyári olimpiai játékok lesz az első, amelyet dél-amerikai városban rendeznek meg.

 

Brazília a 2014-es labdarúgó VB után két évvel látja vendégül az ötkarikás játékokat. A megnyitóünnepségre pontosan egy év múlva, 2016. augusztus 5-én kerül sem. A sportolóknak tehát kevesebb, mint egy évük maradt arra, hogy kvalifikálják magukat a világ legjelentősebb sporteseményére.

Magyarországról eddig 33 sportolónak sikerült kiharcolnia az olimpiai részvételt, atlétikában, úszásban, sportlövészetben és vitorlázásban már biztosan szurkolhatunk honfitársainknak. A kvótaszerzési időszak legfontosabb versenyei még hátravannak, így számos tovább sportolóinak is lesz még lehetőség arra, hogy olimpikonná váljon. A hagyományos sikersportágainkban, így kajak-kenuban, vívásban, tornában vagy öttusában is több olyan versenyzőnk van, aki képes lehet erre. A csapatsportok közül vízilabdában és kézilabdában bízhatunk kvótaszerzésben, mindkét említett sportágban a férfi- és a női válogatottnak is megvan erre az esélye. A Magyar Olimpiai Bizottság 140-150 tagú versenyzői létszámot tart reálisnak, amit három válogatott kijutásával lehetne elérni.

A 2012-es játékokon 157 tagú volt a csapat, akik 8 arany, 4 ezüst és 6 bronzéremmel tértek haza. A megszerzett 18 érmet, és az éremtáblázaton elért kilencedik helyezést nem lesz könnyű megismételni, de sportolóink minden bizonnyal minden tőlük telhetőt megtesznek majd ennek érdekében.

 

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.