Már csak egy év van az Olimpiáig

Kereken egy év múlva, 2016. augusztus 5-én veszi kezdetét hivatalosan a Rio de Janeiro-i olimpia. A XXXI. nyári olimpiai játékok lesz az első, amelyet dél-amerikai városban rendeznek meg.

 

Brazília a 2014-es labdarúgó VB után két évvel látja vendégül az ötkarikás játékokat. A megnyitóünnepségre pontosan egy év múlva, 2016. augusztus 5-én kerül sem. A sportolóknak tehát kevesebb, mint egy évük maradt arra, hogy kvalifikálják magukat a világ legjelentősebb sporteseményére.

Magyarországról eddig 33 sportolónak sikerült kiharcolnia az olimpiai részvételt, atlétikában, úszásban, sportlövészetben és vitorlázásban már biztosan szurkolhatunk honfitársainknak. A kvótaszerzési időszak legfontosabb versenyei még hátravannak, így számos tovább sportolóinak is lesz még lehetőség arra, hogy olimpikonná váljon. A hagyományos sikersportágainkban, így kajak-kenuban, vívásban, tornában vagy öttusában is több olyan versenyzőnk van, aki képes lehet erre. A csapatsportok közül vízilabdában és kézilabdában bízhatunk kvótaszerzésben, mindkét említett sportágban a férfi- és a női válogatottnak is megvan erre az esélye. A Magyar Olimpiai Bizottság 140-150 tagú versenyzői létszámot tart reálisnak, amit három válogatott kijutásával lehetne elérni.

A 2012-es játékokon 157 tagú volt a csapat, akik 8 arany, 4 ezüst és 6 bronzéremmel tértek haza. A megszerzett 18 érmet, és az éremtáblázaton elért kilencedik helyezést nem lesz könnyű megismételni, de sportolóink minden bizonnyal minden tőlük telhetőt megtesznek majd ennek érdekében.

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.