Dárdai kihirdette a finnek elleni keretet

Kihirdette a bő keretet a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a soron következő összecsapásokra. Dárdai legénysége június 5-én, Debrecenben Litvánia ellen játszik barátságos mérkőzést, majd következik június 13-án a Finnország elleni Eb-selejtező.

 

A bő keretre amiatt volt szükség, mert több helyen még tart a bajnokság, így légiósaink közül nem mindenki szerepelhet Litvánia ellen, a selejtező azonban hivatalos UEFA-játéknapon lesz, azaz a kluboknak el kell engedniük a labdarúgóikat.

A keret jelenlegi játékosait szokásainkhoz híven egyenként is górcső alá vettük.

 

Kapusok:

Bogdán Ádám (Bolton Wanderers): A Boltonban az idei évben nem számított alapembernek, azonban ha lehetőséget kapott, akkor jól teljesített. Sajnos a szezon során többször sérülés is hátráltatta. Klubja hosszabbítana vele, azonban a hálóőr nem zárja ki a klubváltás lehetőségét sem, mivel jobban szeretne első osztályban védeni.

Dibusz Dénes (Ferencváros): A Fradiban nyújtott teljesítménye alapján a magyar bajnokság legjobb kapusának választották. Friss kupagyőztes, és már a válogatottban is két alkalommal szerepet kapott.

Király Gábor (Fulham): Klubjában csak tartalékkapus, Dárdainál azonban ő az első számú jelölt a posztra. A nyáron sok év légióskodás után hazatér, és a Haladásban folytatja pályafutását. Az majd csak az NB1 utolsó fordulójában dől el, hogy az első, vagy a másodosztályban. Helsinkiben valószínűleg ő lesz a válogatott kapusa, Litvánia ellen viszont nagy valószínűséggel valamelyik fiatalnak szavaz bizalmat a kapitány.

 

Védők:

Fiola Attila (Puskás Akadémia): Klubcsapatában alapember, és az utóbbi időben a válogatottban is egyre több szerepet kap. A jobbhátvéd pozíció továbbra is hiányposzt, ennek orvoslására ő Dárdai egyik jelöltje.

Forró Gyula (Újpest): A Ferencváros ellen elveszített derbi óta az Újpest minden meccsét megnyerte, az egyik legjobb formában lévő csapat, amiben a védelemnek is fontos szerepe van. Ez is közrejátszhatott abban, hogy Forró ismét bekerült a bő keretbe.

Guzmics Richárd* (Wisla Krakow): Lengyelországban egyre jobban formába lendül, csapatában alapember lett, a védelem egyik oszlopa. Legutóbb már eljutott a kerettagságig, most talán lehetőséget is kap.

Juhász Roland (Videoton FC): A legtapasztaltabb magyar hátvéd. A Videotonban alapember, az NB1 egyik legjobb védője, és Dárdai válogatottjának is fontos láncszeme.

Kádár Tamás* (Lech Poznan): Klubváltása után mostanra sikerült beilleszkedni lengyel csapatába. Még nem alapember, de egyre több lehetőséget kap. A bajnokság hajrája miatt Guzmiccsal együtt csak a finnek elleni kerethez csatlakozhat.

Lang Ádám (Győri ETO): Csapata a tulajdonos csődje miatt jövőre csak a harmadosztályban fog szerepelni, a játékosok lassan fél éve nem kaptak fizetést. A nehéz sorsú csapatban azonban Lang a jobban teljesítő játékosok közé tartozott, és szinte biztosan távozni fog Győrből.

Leandro de Almeida (AC Omonia Nicosia): A brazil származású labdarúgó a nyáron több éves légióskodás után hazatér, és korábbi klubjában, a Ferencvárosban folytatja pályafutását. Ciprusi csapatában idén is alapember volt, így nem meglepetés, hogy újfent meghívót kapott a válogatottba.

Pintér Ádám (Levadiakosz): Klubja kiesett a görög első osztályból, és Pintér klubváltáson gondolkodik. Dárdai többször is meghívta a keretbe, most sincs ez másként.

Szélesi Zoltán (Puskás Akadémia): Hosszú évek után lehet újra válogatott. Felcsúton alapember, ennek ellenére valószínűleg csak a Litvánia elleni mérkőzésen kap szerepet.

Szolnoki Roland (Videoton): Kirobbanthatatlan volt a bajnokcsapat védősorából az egész szezonban. Jobbhátvédként kaphat szerepet, a felkészülési mérkőzésen nem lenne meglepő, ha kipróbálná őt ezen a poszton a kapitány.

Vanczák Vilmos* (Sion): Esetében egy rutinos, sok éve légióskodó hátvédről van szó. Dárdai már többször is behívta, azonban sérülései miatt eddig egyszer sem küldhette csatába. Svájcban nem zárt rossz szezont.

 

Középpályások:

Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva): Rendszeresen játszik klubcsapatában, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a nyáron elhagyja Oroszországot.

Gera Zoltán (Ferencváros): Az egész szezonban a Ferencváros egyik legjobb játékosa volt, és a válogatottban is rendre jó teljesítményt nyújtott. Nemrég azt nyilatkozta, hogy ha a válogatott kijut az Európa-bajnokságra, akkor az Eb után visszavonul a válogatottól.

Simon Ádám (Videoton): A bajnokságot megnyerő székesfehérvári csapat alapembere.

Simon Krisztián (1860 München): A több poszton is bevethető játékos ugyan nem teljesít rosszul Budesliga II-es klubjában, azonban az utóbbi időben sérüléssel bajlódott. Még nincs 100%-os állapotban, így kérdéses, hogy szerepet kap-e a mérkőzéseken.

Stieber Zoltán (Hamburg): Egyike a két, topligában szereplő magyar futballistának, ráadásul csapata legeredményesebb játékosa. A Hamburg nem szerepelt fényesen a Bundesligában, így osztályozót kell majd játszania a bennmaradásért.

Tőzsér Dániel (Watford): A Championshipben alapember volt a végül feljutást kiharcoló csapatában. Jövője egyelőre bizonytalan, mivel a megszűnés szélén álló Parma kölcsönjátékosaként szerepel Angliában.

Varga József (Debrecen): Játszott jobbhátvédet és szűrőt is Dárdainál. A Debrecennel a nemzetközi kupás helyek megszerzéséért küzd.

 

Csatárok:

Németh Krisztián (Sporting Kansas City): Hosszú idő után került be újra a válogatottba, Dárdainál először lett kerettag. Az Egyesül Államokban pallérozódik, és egyre jobb formába lendül.

Nikolics Nemanja (Videoton FC): Az NB1 góllövőlistáját meggyőző fölénnyel vezeti, egy fordulóval a vége előtt 6 gól az előnye, ami valószínűleg behozhatatlan. Vele kapcsolatban egyre erősebbek a Videotonból való távozásáról szóló hírek.

Priskin Tamás (Győri ETO): A romokban heverő Győri ETO egyik legjobbja. Szinte kizárható, hogy követi a csapatot a harmadosztályba, kérője biztosan lesz. A Videoton és a Ferencváros már szóba is került vele kapcsolatban.

Szalai Ádám (Hoffenheim): Ő a másik topligás játékosunk. Decemberben szerzett utoljára bajnoki gólt, Dárdai azonban bízik benne.

Varga Roland (Ferencváros): A Fradiban remek formában van, a kupagyőzelemből is kivette a részét.

 

Biztonsági tartalékok:

Gulácsi Péter (RB Salzburg): Stabilan első számú kapus az osztrák bajnokságot idén is megnyerő Salzburgiaknál.

Koman Vladimir (Diósgyőri VTK): Hazatérése után még nem találta meg régi önmagát, nincs is igazából formában.

Márkvárt Dávid (Pécs): Új arc, még a tartalékok között is. U21-es korú játékos, ennek ellenére a bennmaradást kiharcoló pécsiek legjobbja volt a tavaszi szezonban.

Böde Dániel (Ferencváros): A tavaszi szezon elején nehezen találta a góllövő cipőjét, később azonban több gólt is szerzett (volt, hogy cipő nélkül is).

Rudolf Gergely (Győri ETO): Nincs jó formában. Komanhoz hasonlóan minden bizonnyal csak a múlja és a nemzetközi tapasztalata miatt került a tartalékok közé.

 

A *-al jelölt játékosok olyan országban légióskodnak ahol még tart a bajnokság (Lengyelország és Svájc), és csapataiknak fontos mérkőzései vannak hátra, így ők Litvánia ellen nem tarthatnak a csapattal, csak a Finnország elleni Eb-selejtezőn állhatnak rendelkezésre.

 

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.