Magyar közgazdász elismerése: Kőszegi Botond kapta az egyik legfontosabb közgazdasági díjat

A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Kőszegi Botond érdemelte ki az idei évben a Yrjö Jahnsonn-díjat. A kitüntetést kétévente ítélik oda a legfontosabb elméleti vagy alkalmazott kutatásokat végző, 45 évesnél fiatalabb közgazdászoknak.

 

A Yrjö Jahnsson-díjat 1993-ban hívta életre a finnországi Yrjö Jahnsson Alapítvány. A siker étékét mutatja, hogy az első évben (Jean-Jacques Laffont-tal megosztva) az a Jean Tirole kapta a díjat, aki a tavalyi év közgazdasági Nobel-díjasa. Legutóbb, 2013-ban Hélène Rey és Thomas Piketty érdemelte ki az elismerést. A European Economic Association választóbizottságának döntése alapján a magyar szakember a viselkedési közgazdaságtan elméleti alapjainak létrehozásában betöltött szerepével, illetve a közösségi gazdaságtan és szerződéselmélet témakörében végzett kutatásaival szolgált rá a díjra, amellyel ezt megelőzően magyar közgazdászt még egyszer sem tüntettek ki.

Kőszegi Botond 1992-ben, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban megszerzett érettségije után ment külföldre. A Harvard Egyetemen Magna Cum Laude minősítéssel végezte el a matematika szakot, majd 2000-ben a doktorált közgazdaságtanból. Több, mint egy évtizedet tanított az Amerikai Egyesült Államokban felsőoktatási intézményekben, végül 2012-ben tért haza a Közép-európai Egyetemre. A CEU-n professzori rangban dolgozó Kőszegi Botond elismeréséhez ezúton is gratulálunk!

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.