Afrikai Nemzetek Kupája: Elefántcsontpart a bajnok!

Elefántcsontpart nyerte meg a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupáját, miután egy gólnélküli, gyenge mérkőzés után egy hihetetlen izgalmakat tartogató tizenegyespárbaj során legyőzte Ghána válogatottját.

Az idei Afrikai Nemzetek Kupáján számos érdekes esemény (bíróbotrány, sorsolással eldöntött továbbjutás, Kongó-Kongó mérkőzés, lelátói botrány miatt lerövidített mérkőzés) után két igazi esélyes, Elefántcsontpart és Ghána jutott a döntőbe. A finálé igazán jó mérkőzésnek ígérkezett, azonban nem volt az. Az első félidőben Ghána veszélyeztetett többet, de igazán nagy helyzet – Atsu kapufáján kívül – nem nagyon akadt. A második félidő hasonlóan zajlott, a nézők nagy bánatára. Bár a legutóbbi öt afrikai kontinenstorna döntőjén összesen három gól született, ezúttal nem csak a gólok, de az élvezetes játék is hiányzott. A 0-0 után kétszer 15 perces hosszabbítás következett, de ez idő alatt sem történt semmi, jobban jártunk volna, ha egyből a büntetőpárbaj következik. Az ugyanis nem volt semmi!

Az első két lövéspár után Ghána már 2-0-ra vezetett, miután Wakaso és Jordan Ayes betalált, Wilfried Bony és Junior Tallo viszont hibázott. Azután fordult a kocka, a két ghánai, Afriyie Acquah és Frank Acheampong hagyta ki a maga büntetőjét, és a két „elefánt”, Serge Aurier és Seyou Doumbia talált a hálóba. A 2-2-es állás után a többieknek nem akaródzott hibázni, így egészen 8-8-ig mindenki berúgta a tizenegyest. A tizenegyedik páros a két kapus volt, mivel mindenki más már lőtt büntetőt. Előbb a ghánai hálóőr, Brimah Razak állt a labda mögé, elefántcsontparti kollégája, Boubacar Barry azonban hárítani tudta a kísérletet. Barryt a mérkőzés során már többször is kellett ápolni, azonban bravúrja után neki kellett lőnie a sorsdönt�� büntetőt. A 35 éves kapus, aki csak az első számú elefántcsontparti hálóőr sérülése miatt került a csapatba, nem hibázott, mattolta kollégáját. A 0-0-s mérkőzés után a büntetőpárbajban elért 9-8 azt jelentette, hogy Elefántcsontpart labdarúgó-válogatottja ülhet fel Afrika trónjára, hiszen megnyerték az Egyenlítői-Guineában megrendezett kontinensbajnokságot.

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.