Az ebola poklában jártam - Dr. Steier József (Guineai Köztársaság konzulja) előadása Budapesten

Helyszín:
ELTE TTK Déli Tömb (Pázmány Péter sétány 1/C) földszint, 0-821 Bolyai János terem.

"Dr. Steier József a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja, gyermekkorának legmeghatározóbb részét Afrikában töltötte. Miután Guineában nem csak a helyiek által beszélt francia nyelvjárást, hanem az őslakosok nyelvét is tanulta, megnyílt előtte az idegenek számára zárt „valódi Afrika”. Ide kötik őt, ma is élő baráti kapcsolatai és az ország, a kontinens szeretete. 

A Magyar Afrika Társaság (AHU) alapító tagja , amellyel kilenc alkalommal indítottak önkéntes orvosi missziót (Guinea, Kongói Demokratikus Köztársaság, 
Madagaszkár, Mali. és Uganda), olyan, a világtól elzárt településekre, ahol nincs orvosi ellátás.

2014 nyarán azt az útvonalat járta be, amelyen az Ebolát feltételezhetően behurcolták Guinea fővárosába. Akkor , mikor már közelítette az ezret az Ebolában elhunytak száma, nekivágott Malinak, majd alig négy nappal később egy terepjáróval száguldott Bamako-ból a guineai főváros felé. Úton volt az egyik járványügyi epicentrumba, az Ebola poklába, hogy aztán további 800 km autózás után Conakry-ban, a guineai fővárosban essen ki az autóból. Koszosan, éhesen és összeszakadva, de túlélve (legalábbis azt erősen remélve) ezt a nem hétköznapi missziót, amiben része volt."

Forrás:LINK

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.