Afrikai Nemzetek Kupája: Sorsolás dönt egy továbbjutó helyről!

Lezárult az Egyenlítői-Guineában zajló kontinenstorna csoportköre. Legalábbis a pályán. Elefántcsontpart a negyeddöntőbe jutott, de a D-csoport második helyéről csak holnap döntenek – sorsolással.

Nem volt egyszerű ez a csoport sem. Az eddigi meccseken kizárólag 1-1-es eredmények születtek, így semmi nem dőlt el, mind a négy csapat egyformán állt. A Guinea-Mali meccsen mindkét csapat győzelemre játszott, a vezetést a csoportban a leggyengébbnek titulált Guinea szerezte meg, miután a 15. percben egy kezezés miatt megítélt tizenegyest Kevin Constant a kapuba panenkázott. Alig egy perccel később Mali is büntetőhöz jutott, ráadásul egy ugyan olyan szituációnak köszönhetően. A csapatkapitány, a korábban a Barcelonában is játszó Keita azonban nagyon rosszul rúgta a tizenegyest, a kapus könnyűszerrel védte. A félidőre 1-0 arányú Guineai vezetéssel vonulhattak a csapatok.

A második félidőt Mali kezdte jobban, olyannyira, hogy rögtön ki is egyenlített. A 47. minutumban Diaby jobb oldali beadását Maiga fejelte a kapuba. A mérkőzés további részében Guineának volt több helyzete, további gólt azonban egyik csapat sem szerzett.

A csoport két esélyese, Kamerun és Elefántcsontpart egymás ellen mérkőzött meg. Egyenlő erők küzdelmét hozta a játékrész eleje. Bár Kamerun játékosainál volt többet a labda, Elefántcsontpart szerezte meg a vezetést. Egy váratlanul eleresztett lövéssel Max Gradel talált a hálóba, közelebb juttatva a továbbjutáshoz hazáját. A félidő további részében Kamerun birtokolta többet a labdát, és támadott többet, gólt azonban nem szerzett. A legközelebb ehhez az első 45 perc hosszabbításának legvégén járt, Sully azonban fölé lőtte a ziccert.

A második félidő semmivel sem volt jobb az elsőnél. Kamerunnak a továbbjutáshoz mindenképpen gólt kellett szereznie, ennek ellenére a csapat legjobbja Ondoa kapus volt. A csapat az egész Afrikai Nemzetek Kupáján gyengén játszott, és ezen a meccsen nem tudott a kapuba találni, így kiesett.

A D-csoportban érdekes helyzet állt elő. A hat mérkőzésből öt 1-1-es pontosztozkodással zárul. Elefántcsontpart mai győzelmének köszönhetően csoportelső lett, a második hely sorsát viszont nem tudták eldönteni a csapatok. Guinea és Mali 3-3 ponttal áll, mindkét csapatnak 3 döntetlenje van, és 3-3 a gólkülönbsége. Mivel minden eredményük egyforma, így az a ritka eset következik be, hogy sorsolás dönt majd a másik továbbjutó csapat kilétéről. Január 29-én, helyi idő szerint 16:00-kor Malabo városában, a helyi Hilton Hotelben derül ki, hogy melyik csapat lesz Ghána ellenfele a legjobb nyolc között. Az már biztos, hogy Algéria Elefántcsontparttal fog játszani.

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.