Afrikai Nemzetek Kupája: Kongó és Egyenlítői-Guinea az első továbbjutók

A mai napon elkezdődött a csoportmérkőzések utolsó köre az Egyenlítői-Guineában zajló Afrikai Nemzetek Kupáján. Elsőként az A-csoport küzdelmei fejeződtek be. A fair play szellemében a csoportmeccsek utolsó fordulójában a két találkozót egy időben bonyolítják le.

A házigazda Egyenlítői-Guinea válogatottja Gabonnal mérkőzött meg. Azt már tudni lehetett, hogy a hazaiaknak csak a győzelem megfelelő a továbbjutáshoz. Ennek megfelelően ők kezdték aktívabban a mérkőzést. Bár a világranglista-helyezések alapján majd 50 helyezésnyi a különbség az Aubameyanggal felálló Gaboniak javára, az első játékrész kiegyenlített játékot hozott – valamivel több egyenlítői-guineai akcióval –, gólt azonban nem.

A második játékrészben folytatta támadásépítéseit a házigazda, és az 54. percben ez eredményre is vezetett. Balboa tört be a tizenhatoson belülre, az őt szerelni igyekvő hátvéd azonban csak szabálytalanul tudta megállítani, így büntetőt kapott Egyenlítői-Guinea. A tizenegyest a sértett végezte el, és hiába érezte a kapus, Ovono az irányt, nem tudta védeni. (Érdekesség, hogy mindkét csapat kapusa az Ovono névre hallgat, ráadásul mindkét hálóőr remek teljesítménnyel rukkolt elő a mérkőzésen.) Gabon az egyenlítés érdekében kénytelen volt támadni, gólt azonban nem tudtak szerezni. Sőt, egy kontratámadás után az ellenfél talált be. Ovono ugyan bravúrosan védett az akció végén, a kipattanót Iván Edu – bár eltörte a labdát – a kapuba juttatta. A 2-0 arányú győzelmének köszönhetően a vendéglátó ország válogatottja továbbjutott.

Kongó és Burkina Faso szintén komoly téttel bíró meccsen mérkőzhetett meg egymással, Burkina Fasónak mindenképpen nyernie kellett a továbbjutáshoz, de Kongónak el kellett kerülnie a vereséget, a negyeddöntőbe kerül��s érdekében. Az első félidő egyenlő ellenfelek küzdelmét hozta, gólt azonban egyik félnek sem sikerült szereznie. Burkina Faso számára ez különösen probléma, ők voltak ugyanis az egyetlen csapat, amely két forduló alatt nem talált kapuba.

A második játékrész sem úgy indult, hogy ők szerzik a gólt, hiszen az 51. percben Kongó talált be. A gólszerzés közben megsérülő Bifouma (bár visszatért a pályára, nem sokkal később lecserélték) ezzel az első olyan labdarúgó lett az idei kontinenstornán, aki legalább két találatot szerez. A biztosnak tűnő kongói továbbjutás a 86. percben vált bizonytalanná, amikor a Burkina Faso-i Bancé közelről a kapuba juttatta a labdát. Az egyenlítésnek azonban nem örülhetett sokáig az előző Afrikai Nemzetek Kupáján döntőt játszó csapat, hiszen a 88. percbe az egykor Magyarországon, a Kecskemétben focizó Francis Litsingi is betalált, megszerezve a győzelmet, és ezzel csoportelsőséget érő gólt.

Az A-csoport küzdelmei véget értek. Kongó jutott tovább első helyen, a házigazda Egyenlítői-Guinea pedig másodikként. Mindkét esetben borult a papírforma, az előzetes esélylatolgatás alapján ugyanis Gabon és Burkina Faso továbbjutására volt nagyobb esély, és most pont ennek a két csapatnak ért vége a torna.

 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.