Afrikai Nemzetek Kupája: Folytatódik a csoportkör

Folytatódnak az Afrikai Nemzetek Kupája küzdelmei, kedden és szerdán már a második fordulót rendezték meg az A- illetve a B-csoportban.

Az A-csoport első találkozóján a házigazda Egyenlítői-Guinea válogatottja gólnélküli döntetlent játszott Burkina Faso legjobbjaival. Az eseménydúsnak nem nevezhető mérkőzés az első a kontinenstornán, amelyen nem esett gól. A négyes másik meccsén Kongó 1-0 arányban legyőzte az esélyesebbnek tartott Gabont. Az Oniangue 48. percben szerzett góljával kivívott siker azt is jelenti, hogy Kongó 41 és után nyert újra mérkőzést az Afrikai Nemzetek Kupáján.

A B-csoportban a Zambia-Tunézia találkozó elég langyos meccsnek indult, az első félidő szinte teljesen eseménytelen volt. Az 59. percben a végig kicsivel jobban játszó Zambia szerzett vezetést Mayuka jól helyezett, erős lövésével. A zambiaiak továbbra is domináltak, tíz perccel később újabb nagy helyzet alakult ki, de Mayuka ezúttal nem érte el a labdát, ráadásul a mozdulat következtében súlyosan meghúzódott (később mentő vitte el a stadionból). Mivel nem tudták, mekkora a baj, így elsőre nem cserélték le, amire rá is fázott Zambia, mert egy szöglet után emberhátrányos helyzetben a tunéziai Akaisi a hosszú oldalon érkezve a hálóba pofozta a labdát. A bekapott gól megfogta zambiaiakat, Tunézia viszont vérszemet kapott, a 89. percben fel is tették az i-re a pontot, amikor Jasszin Sihaui egy bal oldali beadás után a kapuba fejelte a labdát. Ez a gól azt jelentett, hogy Tunézia 2-1-re győzött.

Szintén ebben a csoportban mérkőzött megy egymással Zöld-foki-szigetek és a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottja. A zöld-fokiaknál újfent a kezdőcsapatban kapott helyett a Videoton balhátvédje, Stopira. A torna egyetlen NB1-es játékosa végigjátszotta a meccset. Erről a találkozóról annyit érdemes elmondani, hogy biztosan nem választják meg a torna legjobb mérkőzésének, sőt, egy ilyen szavazáson valószínűleg eléggé hátul végezne. A végeredmény 0-0 lett, a gólnélküli döntetlen pedig Tunéziának kedvez, aki így vezeti a csoportot.

 

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.