Afrikai Nemzetek Kupája: D, mint döntetlen

Az Afrikai Nemzetek Kupája keddi, negyedik játéknapján is a „megszokott” eredmények születtek, a D-csoport két mai meccsén egyaránt 1-1-es döntetlen született, ami azt is jelenti, hogy a kontinensviadal eddigi nyolc mérkőzéséből öt ugyanezzel az eredménnyel zárult.

Az első találkozón Elefántcsontpart csapott össze Guinea legjobbjaival, és az „elefántok” számítottak a mérkőzés egyértelmű favoritjának. A találkozót azonban nem esélyeshez méltóan kezdték, elég gyenge játékot produkáltak, a legnagyobb helyzetüket pedig Gervinho nagyjából 2-3 méterről a kapufára rúgta. A vártnál erőtlenebb játék megbosszulta magát, a 36. percben Guinea szerzett vezetést Mohamed Yattara révén, aki egy remek, fordulásból megeresztett lövéssel a léc alá vágta a labdát.

Az elefántcsontparti válogatott gondjait csak tetézte, hogy az 58. percben Gervinho durván odacsapott ellenfelének, amiért jogos piros lap lett a jutalma. Érdekes módon az emberhátrány jó hatással lett a csapat játékára, a cseréknek köszönhetően is feljavult az elefántcsontpartiak teljesítménye. Seyou Doumbia ráadásul nyerő cserének bizonyult, a találkozó 72. percében egy szép akció végén (Yaya Touré, Bony majd Doumbia volt a labda útja) megszerezte hazája egyenlítő találatát. Az eredmény ezután már nem változott, maradt az 1-1.

A Mali-Kamerun mérkőzés első 45 perce szinte teljesen eseménytelen volt, egy kényszerű csere, és néhány kisebb helyzet kivételével semmi maradandót nem alkottak a csapatok. Sőt, a második félidő is hasonlóan folytatódott, a 60. perc környékéig inkább a küzdelem dominált. Sok kis szabálytalanság miatt nem tudott folyamatos játék kialakulni, egyenlő erők küzdelmét láthatták a találkozóra kilátogató nézők. A játék képe a 71. percben változott, amikor is Keita szabadrúgása után a labda Sambou Yatabare elé került, a mérkőzés legjobbja címet is kiérdemlő középpályás pedig remekül eltalált lövéssel mattolta a kameruni kapust. Kamerun ezután mindent megtett az egyenlítésért, próbálkozásait a 84. percben siker koronázta, a mélységből érkező jobbhátvéd, Ambrosie Oyongo találatával 1-1-re alakult az eredmény. A meccs végén mindkét fél megszerezhette volna a győzelmet, Mali a kapuba talált, Kamerun pedig tizenegyest kaphatott volna, azonban mindkét szituációt lesállás előzte meg, amit az egész mérkőzés során jó ítéleteket hozó játékvezetői csapat helyesen ítélt meg.

A B-csoporthoz hasonlóan a D-csoportban is két 1-1 arányú pontosztozkodás született, így mindegyik csapat egyformán áll, a döntés a következő két fordulóra marad. A mai találkozókkal véget ért a csoportmérkőzések első köre. Az eddigiek alapján megállapíthatjuk, hogy nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, lesznek még izgalmak az idei Afrikai Nemzetek Kupáján.

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.