Afrikai Nemzetek Kupája: Mozgalmas meccsek a halálcsoportban

Az Egyenlítői-Guineában folyó Afrikai Nemzetek Kupája hétfői játéknapján a halálcsoportnak kikiáltott C-csoport csapatai is bemutatkoztak. A torna előtt nem véletlenül mondták sokan, hogy a C-csoport az idei Afrikai Nemzetek Kupája legnehezebb csoportja. Algéria, Ghána, Dél-Afrika és Szenegál labdarúgó-válogatottja is járt már több világbajnokságon, ráadásul a kontinensen az erősebb csapatok közé tartoznak.

Ghánát egyenesen a végső győzelemre is esélyes válogatottnak tartják sokan, ezért nagy várakozás előzte meg a Szenegál elleni mérkőzést. Rossz előjel volt a ghánaiaknak, hogy a csapat egyik vezére, Asamoah Gyan nem játszhatott, miután maláriával került kórházba. (Azóta kiderült, hogy nincs komoly gond, mivel korán felfedezték a betegséget, így a csatárt már kiengedték a kórházból, a későbbi meccseken akár pályára is léphet.) Az esélyesebb csapat meg is szerezte a vezetést, Andre Ayew a 12. percben értékesítette a csapata javára megítélt büntetőt. Az első félidőben nem is változott az eredmény, bár Mame Diouf remekbe szabott ollózós mozdulata gólt érdemelt volna, a ghánai kapus, Brimah azonban bravúrral hárította a lövést. Diouf nem adta fel, az 58. percben egy lecsorgó labdából már be tudott találni. A meccs ezután kiegyenlített játékot hozott, bár helyzetei mindkét csapatnak adódtak. Amikor már mindenki elkönyvelte volna a döntetlent, érkezett a csereként beálló Moussa Sow, aki a 93. percben megszerezte a győzelmet érő találatot. Szenegál 2006 óta először nyert meccset kontinenstornán, ráadásul egy nagy esélyest sikerült két vállra fektetnie.

A csoport másik mérkőzésén a szintén végső esélyes Algéria mérkőzött meg a 2010-es Világbajnokság házigazdájával, Dél-Afrikával. Az első félidő egy dél-afrikai kapufától eltekintve eseménytelen volt. Bezzeg a második! Az 51. percben egy szép akció, és már-már megalázó passzjáték után Phala vezetést szerzett a bafana-bafanának, majd pár perccel később tizenegyeshez jutottak. Rantie azonban a kapufára lőtte a tizenegyest, így Dél-Afrika nem tudott újabb gólt szerezni. A 67. percben azonban igen, bár valószínűleg nem ilyen gólról álmodtak, hiszen Hlatshwayo a saját kapujába csúsztatta a labdát. A 72. percben pedig már vezetett Algéria! A védekezésben a mérkőzés során nem túl meggyőző balhátvéd, Gulam tört előre a bal szélen, és egy szép csel után a kapura törve, hatalmas erővel bombázott a kapuba. A hat méterről megeresztett erős lövésbe a dél-afrikai kapus beleért ugyan, de nem volt esélye hárítani. Az egyébként jól védő hálóőr, Keet tíz perccel később viszont nagyot hibázott, a 83. percben született Szlimani gólban vastagon benne volt. Algéria 3-1-re győzött, ezzel vezeti a csoportot a szintén 3 pontos Szenegál előtt.

 

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.