Afrikai Nemzetek Kupája: Elkezdődött a torna

Kezdetét vette a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupája. A kontinensbajnokságot, melynek Egyenlítői-Guinea ad otthont, január 17. és február 8. között bonyolítják le.

Eredetileg Marokkó lett volna a házigazda, de visszalépett a kontinenst sújtó Ebola-járvány miatt. Egyenlítői-Guinea egyébként ki sem jutott a tornára, egyik játékosa jogosulatlan szerepeltetése miatt már a selejtezőben kizárták. Azonban más ország nem vállalta a rendezést, így az országot 1979. óta vezető diktátor, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo gyors reagálásának köszönhetően mégis megrendezésre került a földrész legnagyobb labdarúgó-eseménye.

A nyitó mérkőzésen a házigazda Egyenlítői-Guinea csapott össze Kongóval, és 1-1 arányú pontosztozkodás lett a vége. A torna első gólja a 16. percben született, és a korábban a spanyol utánpótlás válogatottban szereplő Nsue nevéhez fűződött, aki felmenőinek köszönhetően Egyenlítői-Guinea válogatottjában játszik. A kongói egyenlítésre a 87. percben került sor, Bifouma révén.

Az A-csoport másik találkozóján az esélyeket kicsit felborítva Gabon 2-0-ra legyőzte Burkina Faso legjobbjait, Aubameyang 19. és Evouna 72. percben szerzett góljával. Egy kör után Gabon vezeti a csoportot, és lépéselőnybe került.

A B-csoport a döntetlenek csoportja volt az első fordulóban. Előbb Zambia végzett 1-1-re a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottjával (nem azonos az „A” jelű négyesben szereplő Kongóval!) – a gólszerzők Singuluma illetve Bolasie voltak –, majd ugyan ez az eredmény született Tunézia és a Zöld-foki-szigetek összecsapásán is. Ez utóbbi találkozónak érdekessége volt, hogy kezdőként pályára lépett a magyar labdarúgó bajnokság reprezentánsa, Stopira is. A Videoton balhátvédje, aki az egyetlen NB1-es játékos az Afrikai Nemzetek Kupáján, végigjátszotta a találkozót. Többek között részese volt a védelem kis rövidzárlatának, amikor a 70. percben Tunézia megszerezte a vezetést Ali Monszer találatával. Zöld-foki-szigetek a 78. percben egyenlített Heldon Ramos révén, aki az általa elszenvedett szabálytalanság miatt megítélt tizenegyest értékesítette.

A csoport egy forduló után nagyon kiegyensúlyozott, mind a négy csapat 1 ponttal, és 1-1-es gólkülönbséggel áll, itt még tényleg bármi megtörténhet.

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.