A 2014-es Aranylabda esélyesei

Ma este kerül átadásra a 2014-es Aranylabda, vagyis a tavalyi évben a világ legjobb labdarúgójának díja. A három lehetséges nyertes Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Manuel Neuer.

 

A Real Madrid portugál csillaga, Cristiano Ronaldo a címvédő, és az idei lenne a harmadik sikere. A Barcelona sztárja, Lionel Messi már így is rekorder, az argentin már négy alkalommal kapta meg a kitüntetést. A Bayern München kapusa, Neuer pedig most először érdemelheti ki a sikert. Nézzük, ki mit tett a győzelemért.

Ronaldo számtalan pazar gólja mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett a Real Madrid 2014-es (összességében tízedik) Bajnokok Ligája győzelmében. Remek szezonjának egyetlen gyenge időszaka azonban pont a lehető legrosszabbkor, a nyári Világbajnokságon jött elő. Az egyébként is gyengélkedő portugál válogatottban nem tudott kapuba találni, ráadásul a csoportkör után ki is estek.

Ugyan ebből a csoportból jutott tovább a német válogatott, amely aztán meg is nyerte a tornát. Méghozzá Manuel Neurerrel a kapuban. A VB-n remeklő kapus ráadásul német bajnoki címet is ünnepelhetett a Bayern Münchennel.

A VB döntőjében éppen azt az Argentínát győzték le, melynek Lionel Messi volt a vezére. Messi a Barcelonában is szorgoson lőtte a gólokat, bár a klubnak az idén nem ment olyan jól, sem a bajnokságban, sem a Bajnokok Ligájában nem tudott nyerni. És az argentin játékos góltermése is elmaradt az 1-2 évvel ezelőttitől.

Ki nyerjen tehát?

A háromesélyesség igazából csak kettő. Bár a VB sokat nyom a latba, és ott Messi jobb volt, mint CR, annyival nem volt jobb, hogy ezzel maga felé fordítsa az egész éves mérleget, így a két gólvágó összevetésében a portugál tart előrébb. Neuer egész évben jó teljesítményt nyújtott, kiegyensúlyozott volt, és bravúrok sorát hozta a bajnokságban, a BL-ben és a Világbajnokságon is. Kérdés, hogy egy kapusnak odaadják-e ezt a díjat. A szovjet Lev Jasin 1963-as Aranylabdája volt az egyetlen, amit hálóőrnek adományoztak. (Igaz, akkoriban még teljes egészében a France Football nevű francia szaklap adományozta, most pedig már a FIFA év játékosa díjjal összevont Aranylabdáról van szó, ahol az újságírók mellet a tagországok válogatottjainak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai is voksolhatnak.) Összességében az idei évben, mivel Világbajnokság volt – ami a legnagyobb presztízsű esemény a labdarúgásban, és csak négy évente van – ennek a tornának fontos szerepe kellene, hogy legyen. Ezek alapján pedig igenis megkaphatná egy kapus, jelesül Manuel Neuer.

„De hát Cristiano Ronaldo több gólt lőtt.” Ez igaz, de az Aranylabdának az egész éves kiemelkedő teljesítményt kell értékelnie, nem csak a gólok számát. A legjobb góllövőknek van ugyanis egy saját versengésük, az Aranycipő. Ebben CR magasan vezet, jócskán megelőzi Messit is. Ha Cristiano Ronaldo és Portugália válogatottja egy jó Világbajnokságot produkált volna, akkor jó eséllyel nem lenne kérdés, hogy ki kapja a díjat. Így azonban tényleg kétesélyes a dolog. És egyszer-egyszer igazán megkaphatná egy kapus is az Aranylabdát És a 2014-es teljesítmény alapján mikor, ha nem most?

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.