Afrikai Nemzetek Kupája: Stopira bekerült a keretbe!

A nyári labdarúgó Világbajnokság után a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupáján is lesz olyan labdarúgó, aki a magyar NB1-et képviseli. A Videoton játékosa, Stopira bekerült Zöld-foki szigetek válogatottjának szűk keretébe.

Kevesebb, mint egy év eltéréssel immáron a második nagy labdarúgó-eseményen képviselteti magát a magyar NB1. A 2014-es brazíliai Világbajnokságon a Ferencváros játékosa, Muhamed Bešić volt a magyar bajnokság reprezentánsa (a bosnyák játékos azóta már az angol Premier League-ben szereplő Everton játékosa), most pedig a Videoton balhátvédje, Stopira került be az Afrikai Nemzetek Kupájára készülő Zöld-foki szigetek válogatottjának szűk keretébe.

Ianique dos Santos Tavares, azaz Stopira 1988. május 20-án született a Zöld-foki szigetek fővárosában, Praiában. Szülővárosának csapata után Portugáliában és Spanyolországban légióskodott, majd 2012-ben igazolt Magyarországra, a Videotonhoz. Részese volt a 2012-es Európa Liga-menetelésnek, melynek során a Vidi a csoportkörbe jutott, és ott szinte végig versenyben volt a továbbjutásért. A székesfehérvári csapatnak azóta is alapembere a 180 centiméter magas védő.

A zöld-foki szigeteki válogatottban 2008. június 22-én mutatkozott be Mauritius legjobbjai ellen. Eddig 14 alkalommal képviselhette hazáját, ezeken a mérkőzéseken gólt nem szerzett – bár balhátvédként nem is ez az elsődleges feladata. A 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupája – melyet Marokkó rendezéstől való visszalépése miatt Egyenlítői Guineában bonyolítanak le – lesz a Videoton labdarúgójának első nagy válogatott tornája.

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.