Női kézilabda Eb: Vereség Franciaországtól, 6. hely

A magyar női kézilabda válogatott Norvégia bravúros legyőzésével teljesítette az előzetes célkitűzés, és bejutott Európa hat legjobb csapata közé. Az ötödik hely sorsáról döntő helyosztón a budapesti Papp László Sportarénában azonban nem sikerült nyerni, így a csapat a 6. helyen zárta a hazai rendezésű Eb-t.

A már megszokott kezdést produkálta a válogatott, azaz megint elhúzott az ellenfél. A csapatban ezúttal Tóth Gabriella volt a kezdő irányító, a csoportmeccseken még a keretben sem lévő fiatal tehetség az Európa-bajnokság alatt beépült a csapatba. Sajnos ezen a meccsen neki sem ment olyan jól a játék, mint a korábbi találkozókon. Ráadásul az eddig Pazar formában védő Kiss Éva sem találta az előző néhány meccsen mutatott formáját. A félidőben mindezeknek köszönhetően három góllal vezetett a francia csapat.

A mérkőzés folyamán végig látszott a csapaton, hogy kissé elfáradtak a sorozatterhelés hatására, a válogatottnak nem maradtak tartalékai, újabb győztes húzásai a meccs megfordítására. Ráadásul Bódi Bernadett félidei rosszulléte miatt a második félidőre már nem tudott kijönni, így az egyébként sem túl acélosan teljesítő szélsőjátékunk tovább gyengült. Az, hogy végül csak egy góllal kaptunk ki a 10 gólig jutó (ebből 5 hétméteresből) Triscsuk Krisztinának és a Kiss Éva helyére beálló, és a kapuban bravúrosan helyt álló Bíró Blankának volt köszönhető.

A 36-25 arányú vereség azt jelentette, hogy az Európa-bajnokság 5. helyét Franciaország válogatottja kaparintotta meg, a hazai pályán játszó magyar válogatott pedig a 6. helyen zárta a kontinenstornát. A minimális célkitűzés, azaz a hat közé jutás meglett, azonban egy-egy meccs miatt lehetett hiányérzet a szurkolókban.

Az ötödik helyről döntős összecsapás mellett sor került a két elődöntőre is. Előbb Spanyolország győzött egy sok hibával tarkított, szoros meccsen Montenegró ellen (19-18), majd a skandináv rangadón Norvégia győzte le aránylag simán Svédországot (29-25). A vasárnapi fináléban így az olimpiai bajnok norvégok játszanak majd a spanyolokkal, míg a bronzmérkőzésen a címvédő Montenegró mérkőzik meg Svédország legjobbjaival.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.