Emlékművet állítottak Kocsis Sándornak

Domborművet állítottak az Aranycsapat legendás csatára, Kocsis Sándor emlékére Budapesten, a Kálvária téren.

 

A helyszínválasztás nem volt véletlen, az egykori gólerős labdarúgó gyermekkorának nagy részét ezen a környéken töltötte, sokat rúgta a bőrt a pár utcával arrébb található grundokon. A domborművet Fekete Géza szobrászművész készítette.

Kocsis Sándor 1929-ben született Budapesten. Pályafutását a Ferencvárosban kezdte, majd pártutasítása a Budapest Honvédba kellett igazolnia. Mindkét klub színeiben ontotta a gólokat, 249 NB1-es mérkőzésen 247 gólt szerzett. Az 1956-os forradalom idején külföldön volt, és onnan nem tért haza. Előbb Svájcban, majd Spanyolországban, az FC Barcelona színeiben futballozott.

A magyar labdarúgó válogatottban 1948 és 1956 között 68 mérkőzésen szerepelt, ezeket a találkozókon 75 gólt szerzett, ami 1,103-as meccsenkénti átlag. Tagja volt a legendás Aranycsapatnak, az 1952-es Helsinki Olimpián aranyérmet nyert a válogatottal. Pályára lépett 1953. november 25-én a Webleyben az évszázad mérkőzésén, és részese volt az 1954-es világbajnokságon elért ezüstéremnek is. Azon a svájci világbajnokságon 11 gólt szerzett, ezzel a torna gólkirálya lett.

A Kocka becenévre hallgató csatár 1979-ben hunyt el, néhány hónappal ötvenedik születésnapja előtt. Hamvait 2012-ben hazahozták, újratemetésére 2012. szeptember 21-én, születésének 83. évfordulóján került sor.

A tavalyi népszámlálás adatai szerint hazánk népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Emelkedett a lakások száma és mérete is, azonban egy lakásra kevesebb lakó jut.