Piturca távozik a román labdarúgó válogatott éléről

Távozik Victor Piturca, Románia labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya. A román válogatott az Európa-bajnokság selejtezőjében egy csoportban szerepel Magyarországgal.

Sőt, szombaton pont Bukarestben játszott a két csapat. A román szurkolók számára csalódást keltő (számunkra pedig örömteli) 1-1 után a hazai drukkerek Piturca távozását követelték, azonban nagy valószínűség szerint nem emiatt távozik, ugyanis már hónapok óta téma a román sajtóban, hogy a kapitány inkább Szaúd-Arábiában edzősködne, magasabb fizetésért.

Victor Piturca nem nevezhető sikertelen kapitánynak. Három időszakban (1998-1999, 2004-2009, 2011-2014) is irányíthatta a válogatottat, összesen 96 alkalommal ült a kispadon. Kivezette a csapatot a 2000-es Európa-bajnokságra (ahol aztán nem ő, hanem Jenei Imre irányította Románia legjobbjait), és a 2008-as Európa-bajnokságra is, ahol két döntetlennel és egy vereséggel a csoport harmadik helyén zártak, és nem jutottak tovább.

A játékosként is többszörös válogatott (13 mérkőzésen játszott és 6 gólt szerzett) szövetségi kapitánnyal együtt az egész szakmai stáb távozik. Utódjának kiléte még nem ismert, a romániai sajtóban többek között Cosmin Contra, Dan Petrescu és Bölöni László neve is felmerült.

A pár nappal ezelőtti bukaresti mérkőzésen a román csapatot Victor Piturca, a magyar válogatottat Dárdai Pál irányította. 2015. szeptember 4-én, Budapesten újból össze csap a két ország válogatottja, és jelen állás szerint mindkét csapat másik szövetségi kapitány vezetésével.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.