Feröer-szigetek – Magyarország: beharangozó írásunk

A bíztató kezdés, azaz a bukaresti döntetlen után jön az újabb feladat, Dárdai Pál csapata ezúttal a Feröer-szigetek otthonában lép pályára. Műfüvön.

Az északi szigetország futballistái amatőr státuszú játékosok, másodállásban focisták. A mai meccs után holnap reggel már veszik is fel a munkát munkahelyükön, újra a hétköznapok körforgásában találják magukat. Ennek ellenére nem lebecsülendő ellenfél. A korábbi években például ikszeltek már Németországgal is.

A hazai pálya itt tényleg hazai. Műfüves, ami nálunk nem túl gyakori, ők azonban rendszeresen ezen a borításon játszanak. Ráadásul rövidebb is, mint nálunk, azaz a védekezésre berendezkedő, kontrákra építő csapat számára valamivel kedvezőbb. A magyar nemzeti csapat mai ellenfele ráadásul pont egy ilyen csapat.

Ennek ellenére győzni mentek a fiúk a messzi északra. A Bukarestben megszerzett egy pontnak ugyanis akkor van csak jelentősége, ha a mai, és a következő, finnországi mérkőzést megnyeri a válogatott. A Romániában látottnál támadóbb felfogás várható a csapattól, minden bizonnyal két csatárral lép majd pályára a válogatott.

A felállást illetően várható 1-2 változás. Elek Ákos sérülés miatt biztosan nem játszik, a helyén valószínűleg Tőzsér Dánielt fogja játszatni Dárdai. Esetleg Varga Józsefet, ez esetben Simon Krisztián játszik majd a jobbhátvédet. A két csatár, Szalai Ádám és Nikolics Namanja biztosnak tűnik, így az öt középpályásból marad négy. Dzsudzsák Balázs biztos pont a bal szélen, így Gera Zoltán, Stieber Zoltán és Lovrencsics Gergő közül legalább egyvalaki a kispadon kezd. A kapuban Király Gábor hozta a kötelezőt, azonban szerintem valamelyik fiatal hálóőrnek (például Dibusz Dénesnek) szavaz majd bizalmat a szövetségi kapitány, mivel őket is be kell építeni valamikor a csapatba. (A Finnország elleni hazai meccsen valószínűleg megint a rutinosabb kapusra esik majd a választás.)

De mindegy is, milyen felállásban lép pályára a csapat, az a fontos, hogy a bukaresti mérkőzésen látott mentalitással futballozzanak a fiúk, és az, hogy holnap ilyenkor már négy pont álljon Magyarország neve mellett a csoportban.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.