Costa Rica kiejtette Angliát

Costa Rica kiejtette Angliát! Pedig még nem is játszottak egymással. Franciaország az eddigi leggólgazdagabb meccsen győzött.

A nap első meccsén Costa Rica és Olaszország mérkőzött meg egymással. Az esélyesek egyértelműen az olaszok voltak. Ráadásul a közép-amerikai csapat győz, Anglia kiesik (az angolok előbb Olaszországtól, majd tegnap Uruguaytól is kikaptak, hiszen Rooney első VB-gólja nem volt elég a Premier League-gólkirály Suarez duplája ellen). Azonban hiába tért vissza a kapuba Buffon, az olaszok nem tudták azt a j��tékot hozni, mint korábban Anglia ellen. Andrea Pirlo hiába adott nagyszerű labdákat, ha a társak nem tudnak vele mit kezdeni, akkor nincs gól. Vagyis volt, de nem olasz. A 44. percben Bryan Ruiz egy kontratámadás végén a kapuba fejelt, így a félidőben Costa Rica-i előnnyel fordulhattak a csapatok. A második játékrészben hiába váltott támadóbb felfogásra az itáliai csapat, a játékukban nem volt benne a fordítás, sőt, az egyenlítés sem sikerült. A halálcsoportnak gondolt négyesből az a Costa Rica jutott tovább elsőként, aki ellen korábban mindenki biztos győzelemmel számolt. Ezzel eldőlt, hogy a három világbajnokot felvonultató csoportból két korábbi bajnok távozik, ebből az egyik az 1966-os győztes Anglia, aki a címvédő Spanyolország után a második korábbi győztes, aki a csoportkör után búcsúzni kényszerül.

Nem minden korábbi győztesnek volt rossz napja, az 1998-as bajnok Franciaország például simán győzött. Már az első félidőben elhúztak három góllal (Giroud, Matuidi, Valbuena), amibe még egy Benzema által kihagyott büntető is belefért. A második félidőben tovább folytatódott a gall kakas dominanciája, előbb Benzema majd Sissoko is betalált. A svájciaknak azonban összejött a szépítés. Előbb Dzemaili szabadrúgásból talált be (a sorfal hibázott a gólnál), majd egy szép akció végén Xhaka állította be a Svájc számára nem annyira örömteli 2-5-ös végeredmény.

A nap utolsó meccsén Honduras és Ecuador csapott össze. A két nulla pontos csapat találkozóját a közép-amerikaiak kezdték jobban. Carlo Costly vezérletével több ígéretes támadást is vezettek, majd a 31. percben gólt is szereztek. Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis három perccel később Enner Valencia megszereztem az ecuadoriak egyenlítő találatát. A csatár az előző meccsen, Svájc ellen is betalált. A második félidőre kicsit leült a mérkőzés, a következő fontos eseményre a 65. percig várni kellet. Ekkor Enner Valencia újabb gólt szerzett, vezetést szerezve Ecuadornak. (A duplázó csatár már a hatodik egymást követő válogatott meccsén szerzett gólt, ezen a VB-n Ecuador eddigi összes gólja az ő nevéhez fűződik.) A hondurasiak mindent megtettek az egyenlítésért, ez azonban nem jött össze nekik, az egyenlítőiek szerezték meg a győzelmet, és a három pontot.

A csoportban Franciaország 6 pontos, Svájcnak és Ecuadornak 3-3 pontja van, Hondurasnak 0. Matematikailag még mindenki továbbjuthat, és bárki kieshet. A VB-n a csoportkörből eddig biztosan továbbjutó csapatok: Hollandia, Chile, Kolumbia, Costa Rica. A már kiesett csapatok: Spanyolország, Ausztrália, Kamerun, Anglia.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.