Olasz diadal az angolok ellen, Uruguay vereséggel kezdett

A világbajnokság második harmadik napján bemutatkozott a három korábbi világbajnokot felvonultató D-csoport is. Ráadásul olyan eredménnyel, amit senki sem várt.

Azonban előtte, ráhangolódásképpen következett a C-csoport rangadója, a Kolumbia-Görögország meccs. Az esélyes a dél-amerikai válogatott volt, azonban legnagyobb sztárjuk, Falcao sérülése miatt sokan azt gondolták, hogy mégsem lesznek titkos favorit a VB-n. Most bebizonyították, hogy nem kell őket félteni, meggyőző játékkal arattak három gólos győzelmet. Már a 6. percben gólt szereztek, Pablo Armero lövésébe ugyan beleért egy vődé, de még így is átgurult a gólvonalon a labda. Ez után mezőnyben kiegyenlített játék folyt, a következő gól csak a második félidő 58. percében esett, ekkor Teofilio Gutierrez talált a görög kapuba. A slusszpoén a VB-n már megszokott dél-amerikai módon (korábban Brazília és Chile is ekkor szerezte meg a harmadik gólját) a 92. percben érkezett, James Rodriguez állította be a 3-0-s végeredményt.

A korábbi kétszeres világbajnok (1930, 1950), legutóbb elődöntős Uruguay Costa Rica legjobbjaival játszott. Esélyeshez méltóan kezdte a mérkőzést, aktívabban támadott, gól azonban csak a 24. percben, Edison Cavani révén büntetőből tudott szerezni. Az uruguayi gól után kicsit leült a meccs, a félidőben már nem történt változás. A második félidőben már igen, ráadás igazi meglepetés. A 54. percben a mezőny legjobbja, a Joel Campbell egyenlített, majd három perccel később, az 57. minutumban egy pontrúgás utáni védelmi hiba után (az uruguayi védelem nem először hibázott ilyen szituációban) Oscar Duarte fejelt a kapuba. Uruguay későn ébredt, és az egyenlítésért kellett küzdenie, azonban ez nem sikerült a dél-amerikaiaknak. Ráadásul a 84. percben jött a csattanó, Campbell indítása után a percekkel korábban becserélt Marco Urena is betalált a kapuba, ezzel beállítva a 3-1-es végeredményt. A mindenki által a csoport leggyengébb válogatottjának tartott Costa Rica legyőzte a korábbi kétszeres világbajnok, akár a győzelemre is esélyesnek tartott Uruguay-t, és vezeti a halálcsoportot.

A nap rangadója egyértelműen az Anglia-Olaszország volt. A rendkívüli hőségben (37 fok, 80% páratartalom) kezdődő összecsapás nagy iramban, de kicsit unalmasan kezdődött. A csapatok sokat puhatolóztak, keresték a fogást egymáson, de igazán nagy helyzet csak elvétve alakult ki. A 35. percben aztán megtört a jég, az első olasz szöglet után Pirlo remek meglátással átlépte a bejövő labdát, Claudio Marchisio pedig egy jól eltalált távoli lövéssel az angol kapuba juttatta a játékszert. Az olasz öröm azonban nem tartott sokáig, két perccel később Rooney nagyszerű passza után Daniel Sturridge fejelt az olasz kapuba. Az angol gól után sor került a VB első ivószünetére is. A félidőben 1-1 állt az eredményjelzőn, a második játékrészben azonban hamar megváltozott ez, az 50. percben Mario Balotelli fejelt gólt. Az olasz vezetés után az angolok kezdeményeztek többet, a hajrára megélénkült a mérkőzés, de több gól már nem született. A mérkőzés zárásaként Pirlo még eltalálta a kapufát szabadrúgásból. Olaszország megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, azonban (ahogy ezt az uruguayiak is megtapasztalták) ebben a csoportban még bármi megtörténhet.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.