Vas Kata Blanka és Valter Attila a magyar időfutam-bajnokság győztesei

Az országúti kerékpárosok időfutam országos bajnokságon Vas Kata Blanka sorozatban harmadszor, Valter Attila pedig 2019 után másodszor szerezte meg a magyar bajnoki trikót.

A Debrecenhez közeli Bocskaikert határában fülledt, meleg időben került sor az egyenkénti indítású megméretésre. A férfiak és a nők versenyében is ezen a napon hirdettek győztest.

A férfiaknak 38 kilométert kellett teljesítenie. Valter Attila – tíz nappal 25. születésnapja után – 44 perc 49 másodperc alatt teljesítette a távot, 50,874 kilométeres átlagsebességgel. A Jumbo Visma bringása ezzel a leggyorsabbnak bizonyult, és 2019 után ölthette magára ismét a bajnoki trikót időfutamon. Másodikként Szalay Dániel (HILL Racing Team), harmadikként pedig az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó Fetter Erik (EOLO-Kometa) zárt.

Valter a verseny után kiemelte, hogy ilyen hosszú pálya, ahol mindössze három visszafordító van, külföldön nem igazán van időfutamokon. Mint mondta, a szinte nyílegyenes úton csak a testtartásra és a teljesítményre kell figyelni.

Itt csak a gép van és a versenyző, kedvelem ezt a pályát. Éreztem, hogy a saját legjobbamat nyújtom, a wattok alapján sikerült a saját rekordjaimat megdönteni – értékelt győzelmét követően a friss bajnok, aki boldog, hogy időfutamokon ismét viselheti a bajnoki trikót. Reméli, hogy vasárnap Pannonhalmán a mezőnyverseny ob-n sikerül címet védenie, mivel az erőnléte jobb a tavalyinál, amikor jó napot fogott ki, és taktikailag is fejlődött.

A címvédő Fetter Erik nem érezte jónak a saját teljesítményét, az elmúlt két esztendőben saját bevallása szerint is jobb formában tekert.

Ma valamiért rossz napot fogtam ki, nem igazán haladtak a lábaim, nehéz és szenvedős volt. Örülök, hogy legalább a dobogóra felállhattam, és méltó személynek adhatom át a mezt – nyilatkozta a verseny után az EOLO-Kometa kerékpárosa.

A felnőtt nők versenyében Vas Kata Blanka vágott neki címvédőként a 19 kilométeres távnak, amely sík és egy visszafordítót leszámítva szinte teljesen kanyaroktól mentes volt. Az esélyeknek megfelelően 2021 és 2022 után harmadszor is az SD Worx 21 éves bringásának nyakába került az aranyérem. Másodikként Hajdu Fanni Helga, harmadikként Péteri Niké zárt.

A győztes a versenyt követően elárulta, hogy nem aludt a legjobban, mivel este tízre ért haza, így különösen örült annak, hogy olyan wattokat teljesített, amiket szeretett volna. A kedden zárult svájci körverseny szombati nyitószakaszát megnyerte, hétfőn pedig negyedikként ért célba, a sprinterek pontversenyét pedig második helyen zárta.

Mindenképpen szeretném megvédeni a címemet, nagyon jó érzés a magyar bajnoki trikóban versenyezni. Megszokták már a mezőnyben, így szeretném megtartani – nyilatkozta a vasárnap Pannonhalmán megrendezendő mezőnyversennyel kapcsolatban Vas Kata Blanka, aki az ob után szerdán utazik Olaszországba a két nappal később rajtoló női Giro d'Italiára. Ezt követően egyhetes pihenő, majd a Nagykanizsán megrendezendő hegyikerékpáros országos bajnokság vár rá, augusztusban pedig a világbajnokságon az U23-as hegyikerékpáros versenyben, két nappal később pedig országúton is rajthoz áll majd.

A nők U23-as versenyében Zsankó Petra nyakába került az aranyérem, aki 25 perc 13 másodperces idővel teljesítette a távot, leggyorsabbként a nők közül.


Eredmények, kerékpár országos bajnokság, egyéni időfutam:

Férfiak (38 kilométer):

  1. Valter Attila (Jumbo-Visma) 44:49.92 perc
  2. Szalay Dániel (HILL Racing Team) 46:33.05
  3. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 47:10.14
  4. Dina Márton (ATT Investments) 47:45,01
  5. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) 47:55,18

U23-as férfiak (38 kilométer):

  1. Szijártó Zétény (UC Monaco) 47:40,19
  2. Drijver Bertolt (Epronex-Hungary Cycling Team) 48:22,59
  3. Hrenkó Norbert (Solme-Olmo) 49:44,30

Nők (19 kilométer):

  1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 25:35.76 perc
  2. Hajdu Fanni Helga (Tipográfia Ladies Cycling) 27:37.37
  3. Péteri Niké (Joyride WTC) 28:19.83

U23-as nők:

  1. Zsankó Petra (Massi Tactic Women's Team) 25:12,93
  2. Jordán Dorka (Grouwels-Watersley R&D) 26:40,81
  3. Németh Bettina Tímea (Team Cookina Arbó Askö Graz) 29:21,09

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.