Gazdaság

2018 a változások éve lehet az USA számára - Az Akcenta CZ devizapiaci elemzése

Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul hagyta a kamatokat. A fő refinanszírozási ráta 0% maradt, a betéti ráta pedig 0,4%-kal csökkent. Az amerikai központi bank (Fed) 25 bázisponttal emelte a kamatokat az 1,25% - 1,50%-os sávba. Az ipari termelési index októberben 1,2 %-kal növekedett, ez 7,6%-os emelkedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.    A dollár irányította a heti történéseket A forint a héten gyengélkedett az euróval szemben, így hétfő délután majdnem a 315 HUF/EUR árfolyam szintig csúszott. Csütörtökre a kereskedelem ismét visszatért a hét elején mért értékekhez, azaz a 314 HUF/EUR árfolyamra. A HUF/USD árfolyam alakulását jelentősen befolyásolták az EUR/USD körüli fejlemények. Szerda délutánra a forint árfolyama a 268 HUF/USD értékre csökkent, azonban a Fed ülésének (és a dollár főbb piacokon történő gyengülésének) köszönhetően az erősebb értékek felé tolódott, csütörtök délután 265,5 HUF/USD árfolyamon jegyezték.   2018 komoly változásokat hozhat az USA-nak A Fed Kormányzótanácsa szerdán - a kamatemelésen kívül - a várható gazdasági növekedést is előrevetítette 2018-ra, a következő év folyamán továbbra is 3 kamatemelési körrel számol. A kamatemelés jelenlegi előrejelzése azonban nem bír igazán számottevő jelentőséggel, mert a következő évben a Kormányzótanács két új tagot választ, mégpedig vezető pozíciókba. Janet Yellen elnök és Stanley Fisher alelnök is befejezi pályafutását, a Fed vezetője pedig a legnagyobb valószínűséggel Jerome Powell lesz. Az új felállás akár változást is jelenthet a monetáris politikában, annak szigorításában. „Makrogazdasági szempontból a valóság az, hogy a bérek növekedése az Egyesült Államokban viszonylag alacsony, továbbra sem elégséges az infláció támogatásához. 2018-ban éppen a gyengébb bérnövekedés és inflációs nyomás lesz a fő oka annak, hogy a Fed óvatos lesz a kamatemelésekkel, és nem emeli olyan dinamikusan őket, mint ahogyan állítja.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.   Tartózkodik az Európai Központi Bank Az EKB ülése a várakozások szerint zajlott le. A központi bank az idei év növekedési kilátásait - az euróövezet élénkülésének gyorsuló ütemét követve - 2,4%-ra, a következő évben 2,3%-ra, majd 2019-ben pedig 1,9%-ra emelte. Az EKB elnöke, Mario Draghi beszédében tartózkodó volt a monetáris politika szigorításával kapcsolatban. Ennek oka, hogy az ilyen kijelentések ürügyet jelenthetnek a befektetők számára az euró vásárlására, amelynek erősödése határozottan nem érdeke az EKB-nak, mivel „veszélyeztetheti" az infláció érzékeny fellendülését.

Milyen országokba érdemes befektetni 2018-ban?

Államkötvénybe fektetné pénzét? Habár a magas hozam sokszor kompenzálja a rizikót, érdemes megismerni azokat a kockázati tényezőket is, amelyek komoly buktatói lehetnek egy sikeres, jövedelmező üzletnek. A különböző országok kötvényeibe történő befektetéseknél bizony számolni kell a sajátos rizikóval is. Ezek közé tartoznak például a politikai instabilitással, a nem diverzifikált gazdasággal és a magas államadóssággal összefüggő kockázatok. A befektetéseknél azonban nem csak annak az esélyét kell mérlegelni, hogy az adott ország például csődbe mehet-e, hanem a további befolyásoló tényezőket is figyelembe kell venni, mint például a devizakockázatot. A gyenge hitelképességű országoknak ugyanis gyakran a valutájuk is problémás, bármikor bekövetkezhet egy hirtelen leértékelődés, amelynek oka a romló gazdasági vagy politikai helyzet lehet. További befolyásoló tényező lehet a központi bankok magatartása is, ugyanis világszerte hajlamosak - az adóssággal kapcsolatos problémák kezelésére - extrém lazítást bevezetni a monetáris politikában. Ezzel ugyan megmentik az országot a csődtől, de a valuta olyan erősen leértékelődik, hogy a külföldi befektetők szintén veszítenek. Ha a jegybank nem avatkozna közbe, a gazdasági problémák miatt akkor is várható lenne a valuta gyengülése.  Hosszú ideig így működött például Görögország is. A nagymértékű eladósodottságot és a versenyképtelen gazdaságot a magas inflációval és a görög drachma gyengítésével próbálták kezelni. Amint azonban Görögország bevezette az eurót, valutájuk nem gyengülhetett tovább, és mivel nem folytathatták saját monetáris politikájukat, idővel az árfolyamkockázatot az államcsőd bekövetkezésének valószínűsége váltotta fel. „Figyelembe kell venni továbbá a politikai kockázatot is, amely az európai országok közül elsősorban Ukrajnát, világviszonylatban pedig például Irakot érinti. Ilyen esetben azonban nehéz megjósolni a hitelképességet, mivel a helyzet bármikor változhat. Ezekben az országokban az eszközökbe történő befektetés egyenlő a szerencsejátékkal, ami csak a kevésbé kockázatkerülő befektetők számára elfogadható.” – mondta Filip Přibáň, az AKCENTA CZ szakértője. A másik gyakori problémát a nem diverzifikált gazdaság jelentheti. Például, az olajtermelő országok gazdasági helyzete gyakran bizonytalan a termék árának változása miatt. Másrészt várható, hogy hosszú távon az olajárak inkább növekedni fognak, habár a kockázat még mindig magas, de egy olyan befektető számára elfogadható, aki kismértékben kerüli a kockázatot. Fontos megjegyezni, hogy minden ország egyedi befektetési szempontból, és helyzetük mélyebb elemzést igényel. Az elemzésben tehát nemcsak a csőd kockázatával kellene foglalkozni, hanem az árfolyamkockázattal is, amelynek előnye, hogy devizafedezettel is megoldható. Mindez azonban meglehetősen költséges lehet az egzotikusabb devizák esetében. A gyakorlatban természetesen figyelembe kell venni a kockázatvállalást is az elvárt hozamokban.

Meglepő, de tovább enyhülhet a monetáris politika - Az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentése

Az átlagbér szeptemberben 13,6%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta a kamatokat. A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 5,6%-kal növekedett éves szinten.   7 havi mélyponton a forint A forint az euróhoz képest az elmúlt napokban gyengült, a magyar gazdaság pozitív eredményei ellenére. Hétfőn 312,2 HUF/EUR árfolyamon kezdődött a kereskedelem, szerdán pedig a forint feltornázta magát a 313,8 HUF/EUR árfolyam szint körüli értékre (ez a forint 7 hónapos mélypontja). A forint a hét első felében a dollárhoz képest is gyengült, így kedden elérte a 267,6 HUF/USD árfolyam szintet. A nap második fele a piacokon már a korrekció jegyében telt, (a forint javított veszteségein) és csütörtök délutánra visszatért a 263,9 HUF/USD árfolyam értékre. Meglepő, de tovább enyhülhet a monetáris politika Kedden ülésezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatokat, de kilátásba helyezte, hogy a következő évben is tovább enyhülhet a monetáris politika. „Ez a szándék meglepő az MNB részéről, egyrészt a magyar gazdaság pozitív alapjai miatt, másrészt a többi európai központi bankra való tekintettel, amelyek politikája ezzel ellentétben a gyorsabb vagy lassúbb megszorítás. A kamatok Magyarországon a legtöbb európai országgal szemben viszonylag magasak, és a magyar gazdaság erős alapjai mellett a forinteszközök továbbra is vonzó befektetési lehetőséget jelenthetnek.” – mondta az Akcenta CZ szakértője. Bizonytalan a Fed Szerdán az amerikai központi bank (Fed) meglepő nyilatkozatot adott ki. Először a Fed elnöke, Janet Yellen jelentette ki, hogy nagyon bizonytalan a tekintetben, hogy az infláció a közeljövőben újra élénkülést tud-e mutatni, és azt is lehetségesnek tartja, hogy az áremelkedés a jövőben viszonylag alacsony lesz. Közzétették továbbá a Fed utolsó ülésének jegyzőkönyvét is, amelynek értelmében a Kormányzótanács (egyes tagjai) szerint az alacsony infláció kivárásra ad okot a kamatlábak további emelkedésével kapcsolatban, legalábbis az „előre látható időszakra”

21. századi recept: így születik egy gazdasági nagyhatalom

Kína lehet a 21. század gazdasági óriása, lekörözve az Egyesült Államokat is, a gazdasági eredmények legalábbis erre engednek következtetni. A kelet-ázsiai ország jövője ugyanakkor meglehetősen bizonytalan, kérdéses, hogy a nagyhatalommá váláshoz szükséges változásokkal hogyan fog megbirkózni.   Kína, az Amerikai Egyesült Államokkal karöltve napjaink gazdasági óriásának tekinthető. Ha azt mondjuk, hogy a huszadik század az USA százada volt, akkor a 21. Kínáé lesz! A gazdaságilag igencsak elmaradott ország képes volt mindössze néhány évtized leforgása alatt felküzdeni magát a világgazdaság vezető pozíciójába. Kérdés azonban, hogy mi várható a két nagyhatalom gazdaságától a jövőre vonatkozóan?   Az USA a nehézségei ellenére is profitál Az ország hosszú ideje profitál a huszadik században kiépített pozíciójából. A nagyhatalom ugyan stabil és fejlett gazdasággal rendelkezik, de olyan kockázatokkal kell megküzdenie, mint a magas államadósság, a diákhitelek, vagy a monetáris szigorítás a Fed részéről. Várhatóan a gazdaság hosszú távon is hasonló irányba fog haladni, mint azt az eddigiek során tette, így a GDP a következő 20 év átlagában mintegy 2–2,5%-os növekedést érhet el.   A reformok kora köszönt Kínára Sokkal érdekesebb lehet viszont Kína gazdaságának nyomon követése, hiszen a kelet-ázsiai ország folyamatos fejlődést produkál, így az USA-val ellentétben még alapvető változások várnak az országra. Legfőképpen azt kell felismerniük, hogy a jelenlegi gazdasági növekedés pillérein változtatniuk kell. Kína a múltban legfőképpen az olcsó munkaerőből húzott hasznot, a bérek azonban az országban egy ideje már növekednek, így sok cég olcsóbb országokba telepíti át gyárait. Nagy kihívást fog jelenteni a gazdaság átalakítása a nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó projektek irányába, amivel szorosan összefügg a gazdaság, illetve az oktatás reformja. További, mielőbbi változtatást igényel a környezet védelme és a lakosság egészségének megőrzése is. Az országban ugyanis nő a légszennyezés következtében, illetve a veszélyes anyagokkal történő munkavégzés által az egészségügyi problémákkal küzdő emberek száma. Az Egészségügyi Világszervezet szerint például tavaly csak a légszennyezettség mintegy 1,2 millió halálesetet okozott Kínában, becslések szerint pedig a helyzet tovább fog romlani. A növekvő gazdaságnak ugyanakkor egészséges lakosságra van szüksége. Az egészségügyi problémák ráadásul a populáció öregedésével is összefüggésben állnak, így a tények még inkább riasztóvá válnak. A gazdasági növekedés egyik húzó tényezője – a demográfia – így könnyen súlyos problémává változhat.  „A változások száma - amelyekhez Kínának a jövőben folyamodnia kell - olyan nagymértékű, hogy nehéz megjósolni, hogyan fog az ország velük megbirkózni. Ha a fent említett problémákhoz hozzávesszük azt is, hogy a gazdaságnak az állam részéről érkező támogatásokkal is meg kell küzdenie, vagy azt, hogy Kína jelentősen függ a közel-keleti olajtól, akkor egyértelmű, hogy alapvető változások jönnek. Mire számítsunk tehát a jövőben? Kína ezeken a változásokon minden valószínűség szerint úrrá lesz, de a gazdasági növekedése lelassul majd. A következő 20 év során ugyan a GDP-je gyorsabban fog növekedni, mint az Egyesült Államoké, de nehezen elképzelhető, hogy 20 év múlva például kétszer nagyobb lesz.” – mondta František Kovács, az AKCENTA CZ szakértője.

Yellen marad az Egyesült Államok központi bankjának élén

Az ipari termelési index májusban 2,3 %-kal nőtt, és 6,2 %-kal az előző év ugyanezen időszakához képest. A fogyasztói árindex májusban 1,9 %-kal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest. Janet Yellen, a FED elnöke beszédet mondott az amerikai Kongresszusban.   Erős hetet zár a forint A forint az euróhoz képest a hét első felében túlnyomórészt enyhén a 308,0 HUF/EUR szint alatt mozgott. Szerda délután a forint a 306,6 HUF/EUR árfolyam szintre erősödött, végül sikerült megőriznie többletét csütörtök délután is. 15 óra körül a kereskedés 306,8 HUF/EUR árfolyamon folyt. A forint alakulása az amerikai dollárral szemben ismét tükrözte az euró-dollár árfolyamhoz kapcsolódó történéseket. A szélcsendes hétfő után a forint kedden ismét nyereséges volt, és szerda délután tovább javított, egészen a 267,2 HUF/USD árfolyam szintig. Csütörtökön részben korrigálta az erősebb értékeket, 268,8 HUF/USD szinten állt meg. Yellen folytatja munkáját Janet Yellen FED-elnök beszéde nem okozott különösebb meglepetést, a piacokon pedig nem hozott jelentősebb változást. Yellen elmondta, hogy a Fednek még az idén el kell kezdenie azon eszközök eladását, amelyeket a mennyiségi lazítás programja keretében vásárolt fel. Yellen beszédében megerősítette, hogy tervei szerint az amerikai központi bank vezetőjeként folytatni kívánja munkáját egészen mandátumának végéig, azaz 2018 februárjáig. „Ebben az összefüggésben olyan spekulációk kezdtek terjedni, hogy utódja a Nemzeti Gazdasági Bizottság jelenlegi vezetője, Gary Cohn lehet.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. A kamatlábaknak Yellen szerint már nem kell feltétlenül túlságosan növekedniük ahhoz, hogy semleges szintre kerüljenek. Véleménye szerint azonban a Fed arra számít, hogy azok a tényezők, amelyek folyamatosan alacsonyan tartják a kamatlábakat, idővel eltűnnek, és az elkövetkező években elkerülhetetlen lesz a további kamatemelés. Meglepő eredmények belföldön A magyar gazdaság júniusi inflációja meglepetést okozott alacsony dinamikájával, és lényegében rájátszott az MNB monetáris politikájának jelenlegi terveire, amelyek szerint a kamatlábaknak továbbra is rekord alacsony szinten kell maradniuk legalább 2019-ig. A közép-európai központi bankok közül jelenleg a legenyhébb politikát folytató MNB ezzel szemben keddi ülésén (július 18.) újra fontolóra vehetné a monetáris feltételek további lazítását a letéti eszközök további korlátozása révén.

Vezetőket választott a világ, de vajon milyen következménnyel?

2017 a választások éve, amelyek eredménye számos következménnyel járhat az egész világ gazdaságára nézve. Az AKCENTA CZ piaci elemzéséből most kiderül, mire számíthatunk pénzügyi és gazdasági tekintetben.   A német választás befolyása Európára Az idei év egyik meghatározó politikai eseménye kétség kívül a német parlamenti választás lesz. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy nem történik alapvető változás Németország céljaiban. Az év elején végzett közvélemény-kutatásokat követően, amikor úgy tűnt, hogy Martin Schulz Szociál Demokrata Pártja (SPD) Angela Merkel és a CDU/CSU (Kereszténydemokrata Unió / Bajor Keresztényszociális Unió) igazi versenytársa lehet, most azt látjuk, hogy az SPD népszerűsége csökken. Ezt támasztják alá a közvélemény-kutatások és a tartományi választások eredményei, amelyek a CDU/CSU dominanciáját mutatják. „Az euró számára ez jó hír, hiszen a korábbi Európai Parlament elnöke, Martin Schulz megválasztása sok kérdést felvetne, mert programja nagyon általános.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője, Mirek Miroslav. Összehasonlítva Angela Merkellel, ő nagyobb hangsúlyt helyez a szociális kérdésekre, míg riválisa a német gazdaság teljesítményével és versenyképességével kapcsolatos kérdésekre fókuszál. Angela Merkel ráadásul több tapasztalattal rendelkezik a német politikával kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi kancellár népszerűsége a bevándorlási válság kapcsán hozott döntései miatt csökkent, de még mindig ő az első számú választási lehetőség a németek számára. A világban sem Németország helyzete, sem pedig céljai nem változnak meg, amelyekért Európában küzd. Az amerikai elnökkel szembeni bizalmatlanság és következményei Várható volt, hogy Donald Trump egyes választási ígéretei csak kampányfogások voltak. Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy nagyobb kiadásokat vagy befektetéseket engedhessen meg magának, hiszen az ország adósságai folyamatosan nőnek, míg a fizetési mérleg tartósan hiányt mutat. Mindezek mellett nagyon kevés a lehetőség a költségvetési politika finanszírozásához szükséges eszközök előteremtésére. Ráadásul, ha az Egyesült Államok eladósodik, az emelkedő kamatlábak is problémát okozhatnak, mivel növekedést fognak jelenteni a meglévő hitelek visszafizetésénél. Alapvető költségvetési ösztönzés tehát nem várható. Donald Trumpnak számos más problémával is szembe kell néznie és helyzetét tovább bonyolítja az, hogy nézeteltérései vannak a Kongresszussal is, amelynek abszolút többséggel szükséges jóváhagynia a jelentős döntéseket. Ha tehát Donald Trump úgy dönt, hogy beváltja ígéreteit, abban az esetben jelentősen alacsonyabb támogatást kap majd a gazdaság, mint amit szavazói elképzeltek.   Macron megváltja az Európai Uniót? Emmanuel Macron lépéseit nagyon nehéz előre jelezni, hiszen a választási programja nagyon általános volt és nagyrészt abból indult ki, hogy a legtöbb francia elnökjelölt számos témában nagyon markáns véleményt képviselt. A legjobb választási stratégia, amelyet megléphet, ha megpróbálja megszólítani a konzervatív középréteg szavazóit. Ezért nehéz megmondani, hogy milyen lépéseket tesz majd a közeljövőben, és milyen politikát fog követni. Arról, hogy Franciaország milyen céllal fog indulni, a közelgő parlamenti választások dönthetnek, mivel a parlament támogatása nélkül a francia elnök keze erősen meg van kötve saját politikája kialakításában. „Az euróra a választás egyértelműen pozitív hatást gyakorol, mivel a többi jelölttel összehasonlítva Emmanuel Macron Európa-párti jelöltként mutatkozott be, akinek programja nem hangos a szélsőséges gazdasági nézetektől.” – mondta Mirek Miroslav, az AKCENTA CZ szakértője. Azonban nem vár rá könnyű feladat, hiszen a gazdasági helyzet Franciaországban hagy némi kivetnivalót maga után, és a magas fizetésekhez illetve a szociális biztonsághoz szokott franciák körében a reálgazdaság reformja nem fog osztatlan sikert aratni.

Jó szelet fogtak az euró vitorlái

A munkanélküliségi ráta 4,4%-ra csökkent májusban. E hónapban 79 000 fővel több foglalkoztatott volt, mint az előző év ugyanezen időszakában   Nyereséget könyvelt el a forint a héten A forint az euróval szemben ezen a héten többé-kevésbé kismértékben ingadozott. Az üzletkötések túlnyomórészt a 308,4 – 310,2 HUF/EUR sávban mozogtak, csütörtök délután (14 óra körül) a forint kereskedése 309,9 HUF/EUR árfolyamon folyt. „A HUF/USD devizapár alakulását az euró-dollár fejleményei irányították, mivel a dollár jelentős veszteségeket szenvedett el (az euró pedig erősödött). A forint így jelentős nyereséget könyvelhetett e héten, csütörtök délelőtt pedig elérte a 270,5 HUF/USD határértéket.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Jó szelet fogtak az euró vitorlái Maria Draghi, az EKB elnöke kijelentését követően, aki meglepően heves beszédben elemezte az euróövezet megszorító monetáris politikáját.   Pozitívak a várakozások a hazai gazdaságban Júniusban minden gazdasági ágazatban pozitívak a várakozások, a fogyasztói hangulatot is beleértve (kivéve a szolgáltató szektort). Az adatok alapja a gazdaság hangulati indexe, amelyet a GKI tett közzé. A szolgáltatási szektor optimizmusa azonban májusban 18 éves maximumán mozgott, és júniusban enyhén csökkent. A vállalkozói bizalom a magyar gazdasággal szemben az elmúlt húsz évet tekintve csúcsértéken van. A vállalatok és a háztartások rekord szintű gazdasági várakozása nem igényelt ugrásszerű emelkedést, mivel az elmúlt 7 hónapban fokozatosan növekedett. Az ipar kilátásai javultak a termelés, a megrendelések és készletek volumene tekintetében, de az export megrendelésekkel kapcsolatos vélemények nem változtak. Bár az építőiparban a várakozások májusban és júniusban csak mérsékelt ütemben nőttek, márciusban elérték a 19 éves maximumot. A külkereskedelem iránti bizalom majdnem olyan mértékű növekedést mutatott, mint amennyit májusban esett. A vállalkozások azon szándéka, hogy több embert alkalmazzanak, erősödött az ipari és a kereskedelmi területeken, míg az építőiparban nem változott, a szolgáltató szektorban pedig csökkent e tendencia.

Az MNB tovább korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz állományt

Az átlagbér áprilisban 14,6 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta kamatait, és csökkentette a 3 hónapos betéti eszköz plafonját.   Kedvezőtlen hetet zár a forint A forint ezen a héten veszteségeket könyvelhetett el. Az euró tekintetében a hét első felében az árfolyam a 309 HUF/EUR szintre gyengült, ezen érték körül mozgott egészen csütörtök délutánig. Az amerikai dollárral összehasonlítva szintén vesztett erejéből, szerdától azonban fokozatosan korrigálta a veszteségeket. Csütörtök délután (15:00 óra körül) a forintot 277,7 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték.   Az MNB tovább korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz állományt Az MNB döntése, hogy a kamatlábat az eredeti értékeken hagyja, nem okozott meglepetést. A figyelem inkább a 3 hónapos betéti eszköz korlátozására irányult, amelyen keresztül a kereskedelmi bankok letétbe helyezik a központi bankban a likviditási többletüket. Ezt az eszközt negyedévente már rendszeresen korlátozzák, az MNB azonban keddi ülésén a várt szigorítást némileg még felül is múlta. A kereskedelmi bankok a harmadik negyedévben „mindössze“ 300 milliárd forintot tehetnek letétbe (a várt 350 milliárd HUF helyett), míg az előző negyedévben a megállapított határ még 500 milliárd forint volt. A betéti eszközbe való beavatkozás nyilvánvalóan tovább lazítja a monetáris feltételeket, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az intézkedés hatása a kamatszintre aránylag kismértékű lesz. A BUBOR bankközi hitelkamatláb ugyanis már egy ideje, a keddi ülés előtt is történelmi minimumon volt, a betétek volumenének legutóbbi, márciusi csökkenése pedig csak igen korlátozott hatással volt a piacokra: a legrövidebb futamidejű bankközi kamatok többé-kevésbé változatlanok maradtak, a három hónapos ráta csak 5 bázisponttal csökkent. „Az MNB monetáris politikája a jelek szerint év végéig változatlan marad. Véleményünk szerint azonban a Monetáris Tanácsot jövőre meglepetés érheti az infláció jelentősebb gyorsulása miatt. Tekintettel a jelenleg „teljesen megnyitott” monetáris csapokra, a központi bank ilyen esetben kénytelen lenne agresszívebben meghúzni politikáját.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

A FED elnöke bizakodva tekint az amerikai gazdaság jövőjére

Az ipari termelési index áprilisban 0,8%-kal csökkent az egy hónappal korábbihoz és 3%-kal az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban az építőipari termelési index az egy évvel korábbihoz képest 22,1%-kal nőtt. Az amerikai központi bank (Fed) 1,00-ről 1,25 százalékra emelte a kamatot.   Hullámzó euró- és dollárárfolyam EURHUF: A forint a hét elején erősödött, és szerda délután elérte a 305,7 HUF/EUR körüli szintet. Ez 2016 novembere óta a legerősebb árfolyam. Csütörtök folyamán a közép-európai valutákra erős gyengítő nyomás nehezedett, 15 óra körül a forint visszatért a 308 forint/euró sávba. USDHUF: A forint az amerikai dollárral szemben a hét első felében 273,5 HUF/USD szintig erősödött. Szerdán tovább folytatódott a folyamat, egészen 270,6 HUF/USD értékig, 2016 májusa óta a legmagasabbra emelkedett a forint árfolyama. Ez a főbb piacok napi eseményeire adott reakció következménye, mert a dollár gyengült az amerikai gazdaság gyenge májusi makrogazdasági adatai miatt. Szerda este a Fed ülése segített, hogy a dollár elsimítsa ezeket a veszteségeket. Csütörtökön már a forint gyengült a dollárral szemben, késő délután elérte a 276 HUF/USD szintet. Kamatemelés az Egyesült Államokban A többségi várakozásoknak megfelelően a Fed szerdai ülésén 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatokat, és bejelentette, hogy még idén elkezdi az elmúlt években a mennyiségi lazítás programja keretében vásárolt kötvényállomány értékesítését. E portfólió értéke jelenleg 4,2 billió dollár, az „eszközök leolvasztásának” tempója pedig a gazdaság fejlődésétől függ. A Fed elnöke, J. Yellen sajtótájékoztatóján bizalmát fejezte ki az amerikai gazdaság jelenlegi fejlődése iránt, amely, szavai szerint, továbbra is alapot adhat a kamatok növelésére. Yellen szerint a Fednek idén még egyszer emelnie kellene a kamatokat. Az infláció májusban 2% alá csökkent, de a célszámtól való elmaradást a Fed csak átmeneti jelenségnek tartja. „Szerintünk a Fednek egyelőre nincs oka aggodalomra az infláció alakulása miatt, ugyanis az előző öt hónapban (decembertől áprilisig), éves növekedési dinamikája meghaladta a célküszöböt, és a gazdaság a munkaerő-piaccal együtt továbbra is a stabil növekedés állapotában marad.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Gyengült a brit vezetés pozíciója a Brexit-tárgyalások előtt

A pénteki napon jelentették be a brit alsóházi választások eredményét. Theresa May terve, hogy megerősítse pozícióját az Európai Unió és Nagy-Britannia - a Brexit utáni - jövőbeni együttműködési tárgyalásaihoz, kudarcot vallott. Noha a Konzervatív Párt megnyerte a brit választásokat, a többséget elvesztette a parlamentben. Ez mindenképpen rossz hír a miniszterelnök számára, akinek lehet, hogy a lemondást is fontolóra kell vennie. Ez az Európai Unióra nézve negatív (mivel nehéz megjósolni a brit politikai szituációt), és pozitív változással is járhat, mivel Theresa Maynek korábban nem volt problémája a „hard Brexittel“, azaz az Egyesült Királyság és az EU teljes különválásával. Most feltehetőleg a többség nélkül a tárgyalások során pozíciója gyengébb lesz, míg az Európai Unióé erősödni fog. Az eredménynek köszönhetően a brit font elindult lefelé, és az elemzők nem is látnak sok esélyt a javulásra. „A magyar gazdaságra azonban valószínűleg nem lesz számottevő hatása, de a forint erősödött a fonttal szemben, pénteken 9 óra előtt 350 forinton állt a brit fizetőeszköz árfolyama a következő napokban pedig további felértékelődés várható.“ – mondta Miroslav Novak, az AKCENTA CZ szakértője. Hosszútávon fontos lesz, hogy a további tárgyalások hogyan befolyásolják a gazdasági helyzetet és stabilitást.

A Parlament megszavazta az új TAO-törvényt

A röplabdával bővül a hazai látvány-csapatsportok köre a társasági és az osztalékadóról szóló törvény keddi módosítása értelmében, így a sportág bekerül a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatások (TAO) rendszerébe. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a vonatkozó törvényjavaslatot. A TAO 2011 óta működik az Európai Bizottság jóváhagyásával, a most elfogadott módosítással a röplabda bekerül abba a körbe, amelyet eddig a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong alkotott. „Történelmi lehetőséget kapott most a sportágunk, amire már nagyon régóta vártunk. Köszönjük szépen a bizalmat és igyekszünk a lehető legjobban kihasználni, hogy a látványsportágak közé kerülhettünk” – nyilatkozta a döntés után Ludvig Zsolt főtitkár, aki a helyszínen tekintette meg a szavazást. „A teremröplabda mellett ez a strandröplabda számára is egy óriási előrelépési lehetőség, hiszen mind az utánpótlásba, mind pedig az infrastruktúra fejlesztésbe olyan összegek áramolhatnak be, amellyel idehaza is olyan rangot vívhat ki a szakág, mint amilyet a világ más tájain is kiharcolt már magának” – ezt már dr. Bánki Ágnes, az MRSZ Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottságának elnöke tette hozzá, aki ugyancsak a Parlamentből követte az eseményeket. „A röplabda sportág mind szakmai eredményei, mind népszerűsége, nézőszáma alapján eljutott arra a szintre, hogy a látvány-csapatsportok közé sorolják be” – mondta el erről Szabó Tünde államtitkár az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy a röplabda a 16 kiemelt sportág egyikeként, az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektetve jutott el oda, hogy ma már 210 klub keretei között van lehetőség a sportág gyakorlására. Emellett több mint 1200 iskolai röplabdacsapat működik országszerte, amelyek mintegy 14 és fél ezer gyermeknek biztosítanak lehetőséget a rendszeres sportolásra. Az utánpótlás-nevelés sikerei mellett a női válogatott és a klubcsapatok eredményei is jelentős fejlődést mutatnak mind a kiemelt bajnoki mérkőzéseket, mind a nemzetközi kupameccseket tekintve. A női röplabda-válogatott szerepelt a 2015-ös Európa-bajnokságon, illetve kijutott a 2017-es Európa-bajnokságra is. „A törvénymódosítás azzal, hogy a látvány-csapatsportok közé helyezi be a röplabdát, ezt a fejlődési folyamatot kívánja támogatni, hiszen a sportág bebizonyította, hogy immár helye van a látvány-csapatsportágak között” – fogalmazott a sportállamtitkár, aki szerint a TAO-rendszer hatékony működésének nemzetközi visszaigazolása, hogy az Európai Bizottság újabb hat évig folytathatónak ítélte ezt a sportfinanszírozási rendszert, amely így 2023. június 30-ig biztosít tervezhető, kiszámítható jövőt a sport területén.

Tisztújítás az MKT IB-nél

Június 10-én tisztújítás zajlott a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságánál. A szervezet országos elnökének Németh Pétert választották. Az alelnökök Bencsik Ildikó, Bökény Gergely, Cseszlai Róbert és Csontos Bence lettek. Az új elnökséget - a közgyűés elején elfogadott új Szervezeti és Működési Szabályzat rendelkezései szerint - két évre választották.  

Elmarad az idei FIKOT

A Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságának tájékoztatása szerint a tervezett budapesti helyszín körüli bizonytalanságok miatt elmarad a június 10-11-re tervezett Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója (FIKOT).

2019-ig változatlanok maradhatnak a hitelkamatok

A kiskereskedelem bevétele márciusban 3,3 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta a hitelkamatokat.   Alacsony a forint változékonysága A forint euróval szembeni változékonysága ezen a héten alacsony volt. A hét első felében túlnyomórészt a 307,9 – 308,9 HUF/EUR árfolyam sávban folyt a kereskedés. Szerdán a forint kissé erősödött a 306,8 HUF/EUR szintre, nyereségének egy részét megtartotta csütörtökig is, amikor a délután folyamán (15 óra körül) 307,6 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték. „A forint-amerikai dollár valutapáron sem láttunk jelentősebb ingadozást az elmúlt napokban. A forintnak sikerült valamelyest bővítenie előző heti nyereségét, és hétfőtől csütörtök délutánig többnyire a 273,5-276,5 HUF/USD árfolyam sávban mozgott. „ – mondta az AKCENTA CZ szakértője.   Változatlanok a hitelkamatok Az MNB keddi ülésén úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a kamatokat. A fő hitelkamatláb továbbra is 0,9% maradt, a megállapított betéti kamatláb -0,5 %, negatív tartományban, a lombard hitelek ügyleti kamata továbbra is 0,9%. Nagy Márton, az MNB alelnöke kijelentette, hogy a kamatlábak a jelenlegi szinten maradhatnak 2019-ig, esetleg még tovább is, 2020-ig, amennyiben szükséges. Nagy azt is kijelentette, hogy az inflációs várakozások a gazdaságban viszonylag alacsony szinten vannak, az erős bérnövekedési várakozások ellenére. Az alelnök arra is rámutatott, hogy az MNB a kamatcsatorna révén megcélzott monetáris politika keretében nem csak a fő hitelkamatra irányítja figyelmét, hanem a monetáris kondíciók átfogó fejlődését is figyelemmel kíséri, amelyek magukban foglalják a bankközi kamatokat, az államkötvények rövid távú hozamait, és az implikált határidős forinthozamokat. Nagy felhívta a figyelmet arra is, hogy az MNB az elmúlt néhány negyedévben a letéti eszközből mintegy 300-400 milliárd forintot kiszorított a pénzügyi piacokra, aminek köszönhetően a piaci árakból de facto eltűnt az az elvárás, hogy a BUBOR árfolyamai egy éven belül növekedést mutathatnak.

Pozitívak a hazai gazdasági eredmények

A bruttó hazai termék az első negyedévben 4,1%-os többletet mutat az előző év azonos időszakához képest. Ezen a héten a forint erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben is. Magyarország államadóssága az első negyedévben elérte a GDP 74,6%-át.   Erősödött a forint a héten A forint az euróhoz képest a hét elején erősödő tendenciát mutatott, kedden azonban elveszítette az új többletet. A következő napokban ez a forgatókönyv megismétlődött, szerdán újra erősödött a forint a 308,6 HUF/EUR árfolyam szintig, de csütörtök délutántól kezdve (14:00 körül) visszatért a 310,2 HUF/EUR szint közelébe. A forint a héten jelentősen erősödött az amerikai dollárral szemben is. Ezt különösen segítette az euró-dollár deviza pár alakulása, ami a dollár gyors gyengülését hozta az euróval szemben. A forint a hétfői kereskedés során a 282,8 HUF/USD szint közelébe került, szerdán késő délután 276,8 HUF/USD árfolyam szinten állt, így elérte a 2016 novembere óta mért legerősebb értéket. Csütörtökön e nyereség enyhén módosult, és délután visszatért az árfolyam a 278,8 HUF/USD szintre. Az elmúlt napok mögött - az EUR/USD árfolyam tekintetében - valószínűleg az európai gazdaság további fejlődésével kapcsolatos pozitív várakozások álltak, ehhez társult a bizonytalanság, hogy az amerikai központi bank (Fed) júniusi ülésen emeli-e a kamatlábat. A dollár gyengüléséhez hozzájárultak Donald Trump politikai botrányai is, aki állítólag a korábbi FBI főnöktől, James Comey-tól azt kérte, hogy állítsa le a Fehér Ház egykori biztonsági tanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatai miatt indított vizsgálatot. Pozitívak a negyedéves, hazai gazdasági eredmények A magyar gazdaság növekedése az első negyedévben az előzetes becslések alapján 4,1% volt éves szinten. Negyedéves összehasonlításban a növekedési ráta 1,3%. „A növekedés két fő húzóereje az előzetes számok alapján az ipar és a magánszektor szolgáltatásai. A részletes szerkezetről június elején tudunk meg többet, azonban már most nagyon pozitívan értékelhetők az első negyedév számai.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Az eredmény meghaladta a várakozások többségét (3,5% az előző év azonos időszakához képest), és 2014 második negyedéve óta ez a legjobb teljesítmény, egyúttal a leggyorsabb növekedés 2006 első negyedéve óta.

Lassul az infláció, továbbra is az MNB célkitűzése alatt marad

A kereskedelmi mérleg márciusban 956 millió euró többletet mutatott. A fogyasztói árindex áprilisban 2,2 %-kal növekedett. Az építőipari termelés volumene márciusban 33,3 % -kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.   A választás a forintnak kedvezett, érezhető hatása azonban még nincs  A forint az euróhoz képest a hét első felében kismértékű ingadozást mutatott mindkét irányban, főleg a 311-312 HUF/EUR sávban mozgott. Szerdán a forintnak sikerült a 310,4 HUF/EUR szintre emelkedni, csütörtökön pedig még kismértékben nőtt a nyeresége, 310,1 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték, így az elmúlt hónapok legerősebb értékeit hozta. Habár a vasárnapi franciaországi választások eredménye a forintnak kedvezett, mégsem volt jelentősebb közvetlen befolyása árfolyamára. Emmanuel Macron győzelmének köszönhetően a közép-európai piacokon érezhető volt a megkönnyebbülés a befektetők részéről. Le Pen győzelmének Európa stabilitására és egységére nézve ijesztő forgatókönyve ugyanis szerencsére nem vált valóra.  A HUF/USD árfolyam alakulását a fő devizapárral kapcsolatos események befolyásolták, a dollár egész héten erősödött. A forint veszteségei ennek hatására kedd délutánra elérték a  286,8 HUF/USD szintet. Csütörtök délelőttig a forint kissé korrigálta a veszteségeket és 15.00 óra körül a kereskedés 285,7 HUF/USD árfolyamon folyt.   Beigazolódtak az előzetes feltevések A várakozásoknak megfelelően Emmanuel Macron vasárnap megnyerte a francia elnökválasztást. A második fordulóban megszerezte a szavazatok kétharmadát, tehát erős fölénnyel győzte le sok vitát kiváltó ellenfelét, Marine Le Pen-t. _„_A választások a várakozásoknak megfelelően alakultak, ezt a piac nagyrészt már beárazta. Végül nem láthattunk hevesebb reakciókat a piacokon.„ – mondta az AKCENTA CZ szakértője.   Lassulni látszik az infláció Az éves infláció a márciusi 2,7 %-ról áprilisban 2,2 %-ra lassult, így továbbra is az MNB 3%-os inflációs célkitűzése alatt marad. Azonban a következő hónapokra nézve nem valószínű, hogy a fogyasztói árak növekedése tovább lassul. A belföldi kereslet ugyanis erős marad, ezt támasztják alá a kiskereskedelmi forgalom legutóbbi statisztikái is, és a munkanélküliség csökkenése 4,5 %-ra.

Változatlan marad a jegybanki alapkamat

Az MNB változatlanul hagyta a 0,9 %-os kamatot. A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 0,8 %-kal növekedett.   A hét végére megerősödött a forint A forint ezen a héten gyengült az euróval szemben, azonban korrigálni tudta a veszteségeket. Az üzletkötések a hét folyamán a 310,5 – 313 HUF/EUR árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 17 óra körül a forintot 311,7 HUF/EUR szinten jegyezték. A hét elején nem történt érdemi változás a HUF/USD devizapár körül. Kedden az esti órákban a forint 284,3 HUF/USD árfolyam szintre erősödött, azután szerdán visszatért az eredeti értékekhez. Csütörtök délután az árfolyam 286,7 HUF/USD érték körül mozgott. Idegesség a piacokon: Le Pen továbbjutott Már túl vagyunk a francia elnökválasztás első fordulóján. Marine Le Pen bejutása a második fordulóba komoly aggodalomra ad okot a piacokon, és ha előnye növekszik Macron-nal szemben, nagy a valószínűsége a piacok növekvő változékonyságának.   Továbbra is változatlanok maradtak a hitelkamatok Az MNB keddi ülésén változatlanul hagyta a hitelkamatokat. A fő hitelkamatláb továbbra is 0,9% maradt, a megállapított betéti kamatláb -0,05 % negatív tartományban, a lombard hitelek ügyleti kamata továbbra is 0,9%. A nem-konvencionális monetáris eszközök vonatkozásában az MNB „újabb” - 2016 júliusa óta bevezetett - kedvelt eszközével, a jegybank három hónapos betéteinek plafonjával kapcsolatban legkorábban a júniusi ülésen várható további változás, mivel a bank negyedévente szavaz a plafon mértékéről. Ezen eszköz paraméterei utoljára márciusban változtak, amikor a maximálisan letétbe helyezhető eszközök nagysága 500 milliárd forintra csökkent a második negyedév végéig. Az MNB kedden azt nyilatkozta, hogy a betéti eszközre vonatkozó plafon a monetáris politika súlyponti eszköze. Hozzátette, hogy továbbra is tervezi a monetáris feltételek lazítását, valamint a gazdasági fejlődés támogatását a piaci kamatlábakra gyakorolt lefelé irányuló nyomás segítségével.

Változékony a forint árfolyama a dollárral szemben

A termelői árindex (PPI) márciusban stagnált, azonban 3,1%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A harmonizált infláció az euróövezetben márciusban 0,8 %-kal növekedett, ez 1,5 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest. A kereskedelmi mérleg az eurózónában februárban 19,2 milliárd euró többletet mutatott.   Változékony a forint árfolyama a dollárral szemben Az utóbbi napokban a HUF/EUR devizapárban a forintnak sikerült megtörnie az elmúlt hetek gyengülő tendenciáit. Míg hónap elején a forint a 309 HUF/EUR határ közelében mozgott, ezen a héten az árfolyam nem ért a 312 HUF/EUR határ alá, és az üzletkötések a 312,1 – 313,6 HUF/EUR sávban stabilizálódtak. A forint alakulása az amerikai dollárral szemben lényegesen változékonyabb volt. Ennek oka mindenekelőtt az euró-dollár árfolyam nagyobb ingadozása volt, amelyet egyebek mellett az előrehozott brit választások híre okozott (ami meglehetősen nagy meglepetés, hiszen May miniszterelnök egy hónapja még kizárta ezt a lehetőséget). Egyre nagyobb a bizonytalanság a közelgő francia elnökválasztás első fordulója körül is, amelyre vasárnap kerül sor. A forint az új hetet kismértékben a 294 HUF/USD árfolyam határ fölött kezdte és csütörtök délig 290,2 HUF/USD körüli értékekre erősödött. A délutáni órákban kissé korrigálta a nyereséget és 15.00 óra körül 291,7 HUF/USD árfolyam magasságában jegyezték.   A választásoktól függ az árfolyam Az árfolyam alakulása szempontjából az elkövetkező napokban és hetekben döntő fontosságúak lesznek az európai választások. A francia elnökválasztás esetében tanúi lehetünk a négy fő jelölt egyre kiegyensúlyozottabb helyzetének. Ezzel növekszik annak a forgatókönyvnek a valószínűsége, amelytől a piacok tartanak, hogy a második fordulóba egyetlen centrista jelölt sem jut be. Ha ez bekövetkezik, a szavazóknak a szélsőjobboldali Marine Le Pen, vagy a szélsőbaloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon között kell majd választaniuk. „E két jelölt növekvő előnyének esetében a forint gyengülő nyomásnak lenne kitéve. Azonban ha a vezetésbe a „közép áramlatainak” vezetői kerülnének, az nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolni fogja a francia elnökválasztást.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője.

Csökken a nettó külföldi befektetések mértéke hazánkban

A PMI index a termelői ágazatban márciusban 59,5 pontról 56 pontra csökkent. A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 1,2 %-kal növekedett. Az ipari termelési index februárban 2,7%-kal növekedett, ez 3,4 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest.   Enyhe mozgás figyelhető meg a HUF/USD árfolyam tekintetében a héten A forint az euróhoz képest a hét első felében először 308,0 HUF/EUR árfolyam szintre erősödött. Kedd délután irányt változtatott, és csütörtök délelőtt 310,3 HUF/EUR árfolyam szintre gyengült. A piacon folyó kereskedés végül csütörtök délutánra enyhébb korrekciót hozott, és a forint visszatért a 309,5 HUF/EUR körüli szintre. A forint-amerikai dollár devizapár mindkét irányban enyhe mozgást produkált. Az üzletkötések a hét folyamán a 288,9 – 291,6 HUF/USD árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 15 óra körül a forintot 290,5 HUF/USD szinten jegyezték. Az árfolyam viszonylag békés alakulását a fő piacokon uralkodó helyzet segítette, ahol az elmúlt napokban alacsony változékonyságnak lehettünk tanúi. A mai napon még az amerikai munkaerőpiaccal kapcsolatos adatokra lehet számítani, ami az euró-dollár devizapárt magához térítheti, és így „életre kelne” a HUF/USD árfolyam is.   Csökken a nettó külföldi befektetések mértéke A nettó külföldi befektetések a magyar gazdaságban az elmúlt évben a GDP 5,4% -ára csökkentek, ennek oka nyilvánvalóan az Európai Uniós forrásokból érkező átutalások elmaradása. „A csökkenés ellenére ez az egyik legjobb eredmény az EU-országokban, ahol a nettó külföldi befektetések részesedése átlagosan a GDP 2,8% -át teszi ki.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. A folyó fizetési mérleg 2016-ban 5%-os többletet ért el a GDP-hez viszonyítva, aminek fő forrása pedig a kereskedelmi mérleg rekord magas többlete, amely a GDP 10%-át teszi ki. A külkereskedelmi mérleg szufficite elsősorban a csökkenő behozatal miatt emelkedett - a behozatal csökkenésében negatívan tükröződik a külföldi beruházások fent említett alacsonyabb szintje is. A kereskedelmi többlet jelentősen meghaladta a régió más országaiban - a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Lengyelországban - kimutatott értéket. Nagy kereskedelmi szufficitet produkált a szolgáltatási szektor, amelyet a magyar turizmus iránt megnövekedett érdeklődés támogat.

A forint teljesített a leggyengébben a közép-európai régióban

A bruttó hazai termék a 4. negyedévben 0,4 %-kal nőtt, 1,6 % -kal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményeit. A fogyasztói árindex januárban 2,9 % -kal növekedett.   A forint teljesít a leggyengébben a régióban Az elmúlt napokban a közép-európai régióban a forint a leginkább gyengülő valuta. Szerdán áttörte a 310 HUF/EUR árfolyam határt, és csütörtök délután a 311 HUF/EUR árfolyam szint körüli értékre gyengült. Jelenleg a leggyengébb január vége óta. Nagyobb veszteségeket szenvedett el az amerikai dollárral szemben is. A HUF/USD árfolyampáron azonban nem csak a forint gyengülése látszik, hanem a dollár megerősödése is a főbb piacokon. Annak a valószínűsége, hogy az amerikai jegybank (Fed) már a márciusi ülésén a jövő héten: március 14-15.- emeli a kamatokat, tovább nőtt az amerikai piac nagyon jó adatai miatt. Erősödött a kereslet a dollár alapú eszközök iránt is.   Döntött az Európai Központi Bank A héten a legfontosabb esemény az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülése volt. Az EKB a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatszintet. Az eszközbeszerzések havi mennyisége a mennyiségi lazítások programja (QE program) révén március végéig 80 milliárd euró marad. 2017 áprilisától az eszközbeszerzések 60 milliárd eurós havi volumene folytatódik legalább 2017 decemberének végéig. Az EKB készen áll arra, hogy szükség esetén meghosszabbítsa a QE program érvényességét, sőt, növelje a beszerzendő eszközök volumenét. Az irányadó refinanszírozási műveletek árfolyamai, a Lombard hitelezési és az aktív oldali rendelkezésre állás a 0,00%, 0,25% és -0,40% szinten marad. Az EKB közölte, nem hosszabbítja meg a hosszú távú refinanszírozási műveletek TLTRO programját a bankszektorban. Az EKB jelenlegi "tétlensége" a monetáris politika változásait tekintve az AKCENTA CZ szerint nem túlzottan meglepő. „Az európai választások közeledtével viszonylag erős a bizonytalanság az európai piacokon, és az EKB szempontjából nem lenne értelme bármilyen változással tovább erősíteni e bizonytalanságot. A következő néhány hónapban tehát azt várhatjuk, hogy az EKB továbbra is eddigi politikáját folytatja.”-vélekedik az Akcenta CZ szakértője.