Antal Gergely és Gaál Zsóka nyerték a magyar sakkbajnokságot

Antal Gergely és Gaál Zsóka nyerték a magyar sakkbajnokságot

Budapesten rendezték meg a 2023-as országos sakkbajnokságot. A jövő évi sakkolimpiára való felkészülés jegyében a férfi és női játékosok közös mezőnyben versenyeztek, de külön győzteseket avattak.

A hagyományok szerint minden év decemberében rendezik meg a magyar egyéni sakkbajnokságot. Nem volt ez másként idén sem, a december 12. és 20. között lebonyolított viadalt azonban ezúttal – a 2024-es hazai rendezésű sakkolimpia jegyében – nem külön férfi és női versenyként rendezték meg, hanem a két nem képviselői közös mezőnyben mérhették össze erejüket. A verseny összdíjazása 13,8 millió forint volt, a férfi győztes 2 millió forinttal, a női bajnok pedig 1,3 millió forinttal lett gazdagabb.

A kilenc fordulós országos bajnokságon húsz férfi és tíz női játékos ült asztalhoz. Az abszolút győzelmet, és ezzel a férfi bajnoki címet Antal Gergely szerezte meg, a 38 éves nagymester a mezőnyben egyedüliként ért el 7 pontot, 5 győzelem és 4 döntetetlen a mérlege. Az utolsó fordulóban sötéttel nyert Horváth Ádám ellen, így fél ponttal az addig első helyen álló Kozák Ádám elé került. A dobogó harmadik fokára a címvédő Prohászka Péter állhatott fel.

A női bajnok a 16 éves Gaál Zsóka lett (ő látható borítóképünkön, amely a 2023-as Világsakkfesztiválon készült), akit a Magyar Sakkszövetség még az ob előtt az év női sakkjátékosának választott. (A férfiaknál ezt a díjat Berkes Ferenc érdemelte ki, aki ezúttal nem indult a bajnokságon.) Az ajkai versenyző 5 pontot szerzett – 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség a mérlege –, a második Terbe Julianna és a harmadik Mihók-Juhász Barbara egyaránt 4,5 ponttal zárt.


Nyílt kategória (férfi győztes):

  1. Antal Gergely
  2. Kozák Ádám
  3. Prohászka Péter
  4. Ifj. Fodor Tamás
  5. Kántor Gergely
  6. Horváth Ádám
  7. Németh Miklós
  8. Vanczák Tamás
  9. Csonka Balázs
  10. Dudin Gleb
  11. Bagi Máté
  12. Mihók Olivér
  13. Gaál Zsóka
  14. Aczél Gergely
  15. Terbe Julianna
  16. Krstulovic Alex
  17. Borhy Marcell Boldizsár
  18. Mihók-Juhász Barbara
  19. Lázárné Vajda Szidónia
  20. Horvát József
  21. Pásti Áron
  22. Pribelszky Bence Dániel
  23. Gályás Miklós
  24. Demeter Dorina
  25. Iván-Gál Hanna Krisztina
  26. Havanecz Bianka
  27. Csíki Endre
  28. Terbe Zsuzsanna
  29. Gömböcz Zsófia
  30. Karácsonyi Kata

Nők:

  1. Gaál Zsóka
  2. Terbe Julianna
  3. Mihók-Juhász Barbara
  4. Lázárné Vajda Szidónia
  5. Demeter Dorina
  6. Iván-Gál Hanna Krisztina
  7. Havanecz Bianka
  8. Terbe Zsuzsanna
  9. Gömböcz Zsófia
  10. Karácsonyi Kata

U25-ös férfiak:

  1. Kántor Gergely
  2. Vanczák Tamás
  3. Dudin Gleb

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.