A vacsora mellé újrahasznosított kollekciót is vehetünk a Wolttól

A vacsora mellé újrahasznosított kollekciót is vehetünk a Wolttól

Leselejtezett futártáskákból és -kabátokból készít újrahasznosított termékeket az egyik legnagyobb ételfutár cég. Az eladásokból befolyt összeget jótékony célra fordítják.

A Wolt platformján keresztül országszerte több ezer futár partner vállal kiszállítást biciklivel, motorral vagy autóval. Havonta több száz leselejtezett futártáska és -kabát kerül vissza a raktárba, amelyek a rendeltetésszerű használatra már nem alkalmasak, viszont tartós, minőségi anyagból készültek, így könnyen felhasználhatóak új termékek előállításához.

A hulladékcsökkentés a vállalat fenntarthatósági törekvéseinek egyik fontos célja, a leányvállalatok csaknem fele csatlakozott már a futártáskák újrahasznosítását koordináló nemzetközi programhoz, köztük Magyarország is.

Partnereink egy-egy futárzsákban több száz rendelést juttatnak el a vásárlókhoz, a kabátokban pedig több száz kilométert tesznek meg. A Woltnál fontos számunkra a fenntartható működés, így szeretnénk ezeknek a felszereléseknek új életet adni azután, hogy leselejteztük őket – nyilatkozta Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.

A leselejtezett felszerelésekből készült termékeket egy magyar műhely, a Kmbike munkatársai készítik. Először a raktárban átválogatják és darabokra bontják a futárok által visszahozott felszereléseket, táskákat és kabátokat. A ponyvából készült futártáskáknak körülbelül 40 százaléka újrahasznosítható, azonban fontos cél, hogy a leselejtezett anyagok minél nagyobb részét meg lehessen menteni és ismét felhasználni.

Fotó: Wolt

A még használható táskadarabokból és a kabátokból ezután dupla tisztítást követően, saját szabásminta alapján, átlagosan egy-két munkaóra készülnek el a hátizsákok, oldaltáskák és kutyakabátok.

A Wolt Upcycled termékek korlátozott számban a Wolt Market Keleti üzletben vásárolhatók meg, az eladásokból befolyt összegből a futárcég három civil szervezet részére adományoz élelmiszereket és egyéb termékeket: az állatmenhelyeket segítő Hangya Közösség Alapítvány, a rászorulóknak ételosztást szervező Heti Betevő, valamint a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereket támogató Utcáról Lakásba Egyesület részére.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.