GazMag

Új trend a nyaralásban: irány az erdő!

A turizmusba is átszivárognak az egyre népszerűbb egészség- és környezettudatos életmód hatásai. Az igényesebbé váló utazók választásakor ma már szempont a természetközeliség, ami magával hozta az erdei szállodák vendégkörének bővülését.   Az idegenforgalomban dolgozó szakemberek véleménye és a szálláshelyek tapasztalatai szerint átalakulóban van a turisztikai kereslet, ami már rövid távon a kínálatra is hatással lesz. A hagyományos célpontok, mint a vízpartok, fürdőhelyek és városnéző körutak mellett egyre nagyobb teret nyernek az természetközeliséget és az egészségtudatosságot hangsúlyozó helyek. A turizmus hőskorát idéző módon évről-évre nő azoknak a száma, akik a nyaralásukat aktívan, a szabadban töltik, üdülés közben gyalog vagy kerékpárral közlekednek és a gasztronómiában is a helyi ízeket, alapanyagokat keresik. Ezzel párhuzamosan bővül a természetközeli szálláshelyek és az erdei szállodák vendégköre is. Ezeknek a trendeknek Somogy megye lehet az egyik nyertese. „Kaposvár és környéke, a Zselic kiválóan alkalmas az erdei turizmusra. A somogyi erdők adottságai, a változatos növény- és állatvilág, a különleges és egyedi attrakciók minden korosztálynak ajánlhatók. Túrázásra, lovaglásra, kerékpározásra alkalmas, kitáblázott útvonalak, tanösvények, ökocentrumok, tájházak, madárlesek teszik teljessé az élményt” – mutatta be a térséget Bocskai Ágnes, a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM elnöke. A SEFAG Zrt. a változó igényekre reagálva nyitotta meg tíz évvel ezelőtt a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében a Kardosfa Hotelt. A szálloda számára – az erdei szállások hazai trendjébe illeszkedve – az eddigi adatok szerint kiemelkedő év lesz 2018. A siker több tényezőnek köszönhető. Egyrészt szélesedik az a réteg, aki szívesen tölti egy erdőben a nyaralását: a már gyerekek nélkül nyaraló középkorúak és idősebbek mellett megjelentek a fiatalok és a családok is. Másrészt meghosszabbodott a szezon. Az erdei turisták egyre kevésbé érzékenyek az időjárásra, így a nyári főidényen kívül, kora tavasztól késő őszig nyüzsögnek a természetjárók a Zselicben. Az erdei turizmus országszerte megfigyelhető fellendülésének okai között ott van a szálláshelyek javuló színvonala. Míg régebben az erdei szállás többnyire kulcsosházakat és egyszerű turistaszállókat jelentett, ma többcsillagos, minden igényt kielégítő szállodákat találunk többek között a Zselicben is. A Hotel Kardosfa például a közelmúltban kiérdemelte Somogy, Veszprém és Zala megyék kamaráinak próbavásárlásokat is magába foglaló minősítési eljárásában a Kamarai Védnöki Táblát.

Vannet a csúcstechnológiájú sportközpontban

Pécs egyik vezető üzleti internetszolgáltatóját, a Vannetet választotta az ősszel megnyíló Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A Rátgéber László mesteredző nevével fémjelzett, modern utánpótlásközpont az elsők között csatlakozott a társaság szupergyors optikai hálózatára.   Pécs legújabb és talán legfontosabb sportlétesítménye lesz az Európában is egyedülálló színvonalú utánpótlás-központ, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A következő tanévtől hivatalosan is megnyíló létesítmény hatvan diákot tud majd befogadni, sportcsarnoka alapesetben 400 fős lelátóval rendelkezik, de ez akár az ötszörösére is bővíthető. A tanuláshoz és sportoláshoz szükséges helyiségek mellett három edzőpályával és minden igény kielégítő kiszolgáló egységekkel is ellátott építmény a várakozások szerint újra a kosárlabda hazai vezérhajóinak sorába emelheti Pécset. Ebben fontos szerepe lesz Rátgéber Lászlónak: a tízszeres bajnok mesteredző neve az építkezés kezdete óta összeforrt az Akadémiával. A város egyik vezető üzleti internetszolgáltatójának számító Vannet számára komoly presztízsértéke van, hogy az NKA-t építő Nemzeti Sportközpontok vezetése a társaságot választotta. „Az Akadémia egyértelmű célja, hogy kontinentális szinten is a legjobbak közé emelkedjen, ehhez pedig mindenből a legjobbra van szükségük. Az internet esetében ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás gyors, stabil és megbízható, a szolgáltató pedig lényegében észrevétlen, hiszen nincs szükség rendszeres beavatkozásra, hibaelhárításra” – értékelt Lengvárszky Szabolcs ügyvezető. A kosárakadémia a Vannet új, nagy sebességű optikai hálózatára csatlakozik, ami a közelmúltban vált elérhetővé a pécsi vállalkozások számára.   (Forrás: Vannet)

Több mint ötezren tettek „erdei túrát” Kaposvár belvárosában

Töretlen az érdeklődés a tavalyi megnyitó óta a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontban. A somogyi megyeszékhely rendhagyó turisztikai látványossága a hazai erdők világát kínálja gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, interaktív eszközökkel, élményszobákkal és ismeretterjesztő programokkal.   Egyedi kiállítással gazdagodott Kaposvár, amikor tavaly hivatalosan is megnyitotta kapuit az Erdők Háza Látogatóközpont. A SEFAG Zrt. legújabb idegenforgalmi létesítménye azzal a céllal született meg, hogy a látogatókhoz közelebb hozza a somogyi erdők varázslatos világát és kedvet csináljon a valódi erdei túrákhoz és más természetközeli programokhoz. A hagyományos múzeumoktól eltérő, az élményekre, a játékosságra és a megtapasztalásra építkező interaktív gyűjtemény nagyon hamar népszerű lett nemcsak a megyében, hanem az ország távolabbi pontjain is. Augusztusban már az ötezredik vendéget is köszönthették az Erdők Háza munkatársai. Leggyakrabban különféle diákcsoportokkal találkozhatunk a falak között, ők tették ki az összes létszám több mint 80%-át. Ez nem meglepő, hiszen a környezeti nevelési programok és a környezettudatosság megtanítása a SEFAG Zrt. egyik legfontosabb célkitűzése, ezért a társaság jelentős erőforrásokat fordít oktatásra és szemléletformálásra. Az Erdők Háza is elsősorban az iskolásoknak készült, hogy az erdő és általánosságban természet ismeretére, szeretetére és védelmére nevelje a gyerekeket. A hely a pedagógusok körében is népszerű: kihelyezett tanórák megtartására, környezetismereti és biológiai tananyagot kiegészítő ismeretterjesztésre, valamint osztálykirándulások, nyári táborok programjaként is szívesen hozzák ide a diákjaikat. De megfordult a falak között néptánccsoport, nyugdíjasklub és fogyatékkal élő fiatalok is. Az állandó kiállítás mellett sokakat vonzanak az erdő életközösségét bemutató rendszeres programok, kreatív foglalkozások is. A Látogatóközpontban az élményszobák mellett rengeteg kézbe vehető, megfogható és kipróbálható eszköz van. Emellett az információs tablók sem színes múzeumi tárlóként működnek, mert mindegyikhez tartozik egy kis kreatív játék, ami segít feldolgozni az olvasottakat, közös élményt szerezve gyermeknek és szülőnek egyaránt. Ezért nem meglepő, hogy egyre több család is betér a kiállításra.

Csillagásztábor a Zselicben

Csillagászat iránt érdeklődő fiatalok táboroztak egy héten keresztül Zselickisfaludon. A fő attrakció az augusztusi csillaghullás volt, de a terület kiváló adottságainak köszönhetően a csillagok között megbúvó halvány, de annál izgalmasabb csillaghalmazokat, ködöket és galaxisokat is megfigyelhették a résztvevők.   Távcsövek erdejére, köztük egy közel fél méteres átmérőjű speciális eszközre csodálkozhattak rá, akik a napokban Zselickisfaludon jártak. A Zselic ugyanis hazánk egyik legideálisabb helyszíne az égbolt megfigyelésére. A minimális fényszennyezésnek köszönhetően a tájvédelmi körzet Nemzetközi Csillagoségbolt-park minősítéssel is rendelkezik. A települések fényei még a horizonton is alig észrevehetőek, így nem rejtik el az izgalmas égitesteket. Ezért a kis somogyi falu és a közelében fekvő Zselici Csillagpark adott otthont a Vega Csillagászati Egyesület táborának. A 27. éve megrendezett, az ország minden pontjáról érkező érdeklődőknek szóló csillagászati rendezvény klasszikus vándortábor, évről-évre új helyszínnel és régóta töretlen népszerűséggel. Ezúttal több mint hetvenen kutatták az eget az egyhetes program során, köztük 10 horvát résztvevő is volt. A tábor programjában ismeretterjesztő előadások mellett gyakorlati foglalkozások is szerepeltek. Közös csillagképtanulással és távcsőhasználati oktatással kezdődött a hét, később önállóan és közösen is megfigyelték az égitesteket. A legfőbb attrakció természetesen a Perseidák meteorraj kiváltotta csillaghullás volt, de az Univerzum számos más látnivalót is tartogatott: bolygókat, csillagokat, galaxisokat. Sokan saját távcsöveiket hozták el, de az igazán komoly eszközökről, például egy 46 cm-es átmérőjű csillagászati távcsőről a Vega Csillagászati Egyesület gondoskodott. A programnak része volt a SEFAG Zrt. által működtetett Zselici Csillagpark planetáriumában tett látogatás is, ahol sor került többek között naptávcsöves megfigyelésre is. A táborban a szép számú érdeklődő fiatal neves amatőrcsillagászokkal valamint hazai és külföldi kutatóintézetekben dolgozó asztrofizikusokkal és kutatókkal is találkozhatott. Megemlítendő például az egyik legismertebb hazai asztrofotós, a Zselici Csillagpark munkatársaként dolgozó Schmall Rafael, valamint Dr. Csizmadia Szilárd exobolygó-kutató, a Német Lég- és Űrkutatási Központ tudományos munkatársa.

Fókuszban a fiatalok a Hauninál

Minden 35 év alatti munkatársának automatikusan 25 nap alapszabadságot ad a Hauni Hungaria. A pécsi gépgyártó vállalat növelni szeretné a fiatalok számát a cégnél, ezért rájuk fókuszáló programot vezetett be.   A Hauni Hungaria pécsi üzeme a megye egyik legnagyobb munkaadója, több mint 1300 fős létszám mellett is dinamikusan bővíti a létszámot. A vállalat jelentős erőfeszítéseket fejt ki annak érdekében, hogy megőrizze a vonzerejét az állást kereső szakemberek és a saját munkavállalói körében. Kulcsfontosságú a fiatalok megszólítása, e célból külön programja van a Hauninak. A legújabb intézkedés automatikusan 25 nap alapszabadságot biztosíti minden  35 év alatti munkavállalónak. A hatályos jogszabályok szerint csak 20 nap alapaszabadság jár, ami az életkorral növekedve 35 éves korban éri el a 25 napot. „A szabadság a cégünk számára egyszerre befeketetés és motivációs eszköz, hiszen a felfrissült és kipihent kollégák utána jobban tudnak a feladatikra koncentrálni. Úgy gondoljuk, ez a plusz öt nap is szempont lehet egy fiatal számára, hogy minket válasszon” – foglalta össze Katona Gábor ügyvezető. Ez azonban nem minden. A modern munkakörnyezet, a csúcstechnológiát jelentő gyártóberendezések és a világszínvonalú termékpaletta igazi szakmai kihívást jelent, ami segít a legjobbakat a céghez csábítani. „A Hauninál az idősebb és fiatalabb generációk egészséges aránya alakult ki az elmúlt években, ezt szeretnénk mindenképpen megőrizni. Ezért már a szakképző iskolákban és felsőfokú képzést nyújtó intézményekben is jelen vagyunk, hogy magunkhoz tudjuk csábítani a legjobb fiatal szakembereket” – vázolta a stratégiát az ügyvezető. Ennek megfelelően a Hauni részt vesz a duális képzésben: szakmunkástanulók és mérnökhallgatók egyaránt megszerezhetik első munkatapasztalataikat a pécsi gyár falai között. Jelen van a cég a pécsi pályaorientációs rendezvényeken, minden évben saját pályaorientációs nyílt napot szervez és szervezőként jegyzi a TechCsajok sorozat sikeres helyi állomását is. A Haunin belül külön fórum foglalkozik az Y generációval, vagyis az 1980-as, 90-es években születettekkel, teret biztostíva számos igény és ötlet megvalósításának. Ezek mellett olyan, régóta meglévő opciók is a munkvállalók rendelkezésére állnak, mint az otthoni munkavégzés, ingyenes sportolási lehetőség 16 szakosztályban és az átlagot meghaladó juttatások. Ezekre alapozva a cég a létszám további bővítését tervezi a jövőben is.

Magyar asztrofotós expedíció Namíbiában

Két héten keresztül fotózta az égbolt csodáit a namíbiai szavannán egy magyar fényképészekből álló expedíció. A csapat tagjai 12 ezer kilométert utaztak az afrikai országig, hogy utolérhetetlen fotókat készítsenek a városi fényszennyezéshez szokott szemek számára szinte elképzelhetetlen tisztaságú égboltról.   Hatfős magyar expedíció dolgozott heteken keresztül az asztrofotózás nemzetközi paradicsomában, a délnyugat-afrikai Namíbiában. A csapat tagjai között volt Schmall Rafael, a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagpark munkatársa, aki az égboltot és a felszíni tájat egyszerre ábrázoló asztrotájképekre specializálódott. Két oka van, amiért az asztrofotózás szerelmeseit szinte mágnesként vonzza Namíbia. Az egyik, hogy a déli féltekés elhelyezkedése miatt teljesen más égboltot lehet innen megfigyelni, mint Magyarországról. Még az ismerős csillagképek is máshogyan látszanak: például a Göncölszekér éppen csak a látóhatár fölé emelkedik. A Tejút, saját galaxisunk centruma viszont a horizonttól távol, a megfigyelő feje felett lehet. Láthatóak a Magellán-felhők, a Tejút körül keringő kisebb galaxisok is.  Ennél is fontosabb érv azonban a kivételes tisztaságú égbolt. A Magyarországnál kilencszer nagyobb területen alig több mint kétmillió ember él. Hatalmas kiterjedésű térségek szinte teljesen lakatlanok, így az emberi települések fénye nem ragyogja túl az égboltot. Az 1800 méteres tengerszint feletti magasság és az alacsony páratartalom szintén kedvező körülményeket teremtenek. A Tejút és a csillagok fénye olyan erős, hogy árnyékot vetnek és akár lámpa nélkül is lehet tájékozódni a sivatagban. „Fotós szempontból, ha namíbiai égbolt átlátszóságát 100%-nak vesszük, akkor Magyarországon a nagyobb városokban 10-20%-ot, a kisebb falvakban legfeljebb 50-60%-ot tapasztalhatunk” – mondta Schmall Rafael. A lenyűgöző fotók elkészítése kihívásokkal is járt. Több hónapos tervezést igényelt a nagyméretű távcső és a precíziós műszerek csomagolásának és szállításának megtervezése, hogy egyetlen érzékeny eszköz sem sérüljön meg útközben. A helyszínen is több száz kilométert utaztak a fotósok a legjobb képekért a sivatagi éjszakában, a homokdűnék között. Magyarországon, de világviszonylatban is a Zselici Csillagpark azon kevés területek egyike, amely a legkedvezőbb körülményeket kínálja az égbolt megfigyelésére, esetleg fotózására. A minimális fényszennyezettségű területen a leghalványabb csillagok is látszanak. Megfelelő körülmények között, felhő- és holdfénymentes éjszakákon már a Tejút apróbb részletei is megfigyelhetőek. Az expedíción készült fotókat és videókat a nagyközönség is láthatja. Augusztusban a Vega Csillagászati Egyesület zselickisfaludi táborában lesz egy előadás az útról, később pedig Kaposváron terveznek fotókiállítást és közönségtalálkozót az érdeklődőknek.   (Forrás: SEFAG Zrt.)

Amerikai autók randevúztak Komáromban - Így hasított a 17. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál

Őrült aszfaltbetyárok, félelmet nem ismerő rodeósok, széttaposott, szétszaggatott roncsautók, óriás szörnyetegek, öblösen morgó, duruzsoló V8 izomgépek, velőtrázó-táncoló négykerekűek – egy gumifüsttel és benzingőzzel dúsított hétvége Komáromban. 17. alkalommal dübörögtek az amcsi verdák a Monostori erődben. Több mint 1000 amerikai autó érkezett Komáromba a 17. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztiválra. Az OT-s rendszámú ritkaságoktól - egészen korai évjáratú, a 20-as évekből származó jármű is látható volt – a 21. századi izomkolosszusokig megannyi szépséges négykerekű volt megcsodálható a Monostori erődben. Séta közben olyan vasak suhantak el az ember mellett, amelyeket múzeumokban kellene mutogatni. Az autó-bemutatókon az is kiderült, hogy a külcsín mellett a veterán csodák teljesítménye és felszereltsége is bámulatra méltó. Talán nem mindenki tudja, de a tengerentúlon már a 70-es években olyan extrákat tettek ezekbe a járgányokba, amelyet akkor még Európában hírből sem ismertek, leszámítva egy-egy exkluzív luxusautót. Azok sem maradtak hoppon, akik inkább a böhömnagy terepjárókhoz vonzódnak, szép számmal voltak láthatók Jeepek és Dodge pick-up-ok (mély, morgó hangjuktól még a medvék is eszeveszett futásnak eredtek volna). A sportkocsik szerelmeseit a Chevrolet Camaro, a Pontiac, a Mustang vagy a Dodge Challenger verdák látványa kényeztette, a legőrültebb aszfaltbetyárok ráadásul még harcba is szálltak, jó pár szett gumit eldurrantva versenyeztek a nézők kegyeiért. A fesztivál „legnagyobb” látványosságai a Big Foot-ok voltak, nem csak méretükből adódóan, hanem ahogy a roncsautókat kíméletlenül taposták - zúztak, daraboltak és szaggattak. A Drag Racing Team fülsüketítő bemutatója is megért egy misét. Ezek a gyorsulási versenyautók nemcsak elképesztő teljesítményekkel bírnak, de olyan hangot okádtak ki magukból, hogy az ember hirtelen azt se tudta hova fusson előlük. Az amerikai életérzést a pórusaikon szívták be a fesztiválozók, a benzingőzös nappalokat rock and rollos éjszakák követték, pörgős rockabilly koncerteken tombolt a közönség. Nagy Feró pedig a következőt énekelte: „Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember NAAF-ra jár...” J Aki vett már részt valaha is autós találkozókon, az tudja, hogy igazi adrenalin bomba bulikról van szó. A Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál pedig köztük is kuriózumnak számít, nem csak nagysága és nemzetközisége, hanem a rendezvény helyszíne miatt is. A Monostori erőd kiváló díszletet ad az amerikai autós dzsemborihoz. A külföldiek is imádják, évről-évre egyre többen és egyre messzebbről érkeznek – a lengyel, szlovák, litván, francia, cseh és holland rendszámok mellett kanadai zászló is feltűnt a fesztiválon. Jövőre immáron 18. alkalommal gyűlnek majd össze az amerikai autók szerelmesei Komáromban, hogy 4 napig újra együtt lüktessenek a szabadság ütemével.

Tűzeső a kánikulában – jönnek a Perseidák

Ritka lehetőség kínálkozik idén az augusztusi csillaghullás megfigyelésére, hiszen a Perseidák nevű meteorraj csúcspontja a hétvégi újholdas időszakra esik. Ezért a holdfény nem fogja elhalványítani a hullócsillagok fényét. A tökéletes időponthoz már csak egy tökéletes helyszín kell!   Régen a népi hagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevezte, de ma már inkább tudományos nevükön, Perseidákként emlegetjük azt a meteorrajt, ami évről évre milliók tekintetét szögezi az égboltra az augusztusi estéken. A raj egy üstökös felszínéről levált apró porszemcsékből és törmelékdarabokból áll, amelyek a Föld légkörébe jutva, látványos fénycsóvát húzva teljesen elpárolognak, a felszínt gyakorlatilag soha nem érik el. A hullócsillagok fénye a száguldó kődarab méretétől és sebességétől függ. Ezek akár az éjszakai égbolt legfényesebb „csillagát”, a Vénusz bolygót is túlragyoghatják. A raj már július végén eléri a bolygónkat, éles szemű megfigyelők kis szerencsével már ekkor kiszúrhatnak egy-egy, a Perseus csillagkép irányából érkező hullócsillagot. A tetőpont azonban augusztus 11-13-án van, ilyenkor óránként ötvennél is több felvillanó tűzcsóvát láthatunk az égbolton. Idén több tényező is nagyon szerencsésen alakult. A legfontosabb, hogy szombaton lesz újhold, amikor a Földet kísérő égitest teljesen „elfogy”, a fénye nem halványítja el a hullócsillagokat sem. Emellett az időjárás-előrejelzések is kedvezőek, kánikulai, de felhőtlen napokra készülhetünk a hétvégén. Egy tökéletes csillaghullás-leséshez azonban megfelelő helyszínre is szükség van. A nagyvárosokban olyan erős a fényszennyezés, hogy legfeljebb a legfényesebb meteorokat pillanthatjuk meg némi szerencsével. Érdemes mindenképpen a lakott területektől távoli helyeket keresni. Az egyik legideálisabb választás a Zselic, amelynek szíve nem véletlenül kapott csillagoségbolt-park minősítést. A Zselici Csillagpark csillagvizsgálójának környezetében olyan alacsony a fényszennyezés, hogy még a távoli települések fénye is csak halvány derengés a horizonton. Ilyen körülmények között páratlan élmény a hullócsillagok megfigyelése, ami évről-évre rengeteg érdeklődőt vonz a parkba augusztus közepén. Az üzemeltető SEFAG Zrt. a csillagvizsgáló mellett a Hotel Kardosfa és a Ropolyi-tó környékét javasolja az érdeklődőknek, ahonnan szintén látható lesz ez a szabad szemmel megfigyelhető varázslatos égi jelenség. (Forrás: SEFAG)