Az egri borvidékre került az idei Borászok Borásza elismerés

Az egri borvidékre került az idei Borászok Borásza elismerés

A Borászok Borásza 2022 díjátadóján a decemberben elhunyt Thummerer Vilmost tüntették ki a rangos elismeréssel.

A magyar mezőgazdaságnak és ezen belül a magyar bornak kiemelkedő szerepe van az ország megítélésében – emelte ki köszöntőjében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Borászok Borásza 2022 díjátadóján pénteken Budapesten.

A tárcavezető beszédét Hamvas Béla szavaival zárta: végül ketten maradnak, az Isten és a bor.

A rendezvényen adták át a Borászok Borásza díjat, amelyet idén Thummerer Vilmosnak ítéltek oda, aki az egri borvidéken tevékenykedett. Mivel a díjazott 78 éves korában decemberben elhunyt, ezért az elismerést az unokája, Pulay Polett vette át.

A Noszvajon működő Thummerer Pincészet 2011-ben az év pincészete lett, Thummerer Vilmos 1995-ben az Év Bortermelője lett, 2018-ban Magyar Arany Érdemkeresztet kapott.

Az est folyamán kihirdették a Borászok Barátja díjat, amelyet idén Miklósa Erikának ítélték oda, valamint kiosztották a Jövő Borásza ösztöndíjat, amelyet Trinfa Henriett vehetett át.

Nagy erővel folyik a kerékpárutak építése az osztrák fővárosban, hiszen nagy az igény rájuk. Idén májusban ugyanis rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, a különböző helyszíneken elhelyezett forgalomszámlálók 33 százalékkal több biciklistát észleltek tavaly májushoz képest.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra. A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár.