Várja a látogatókat a szigetszentmiklósi csokimennyország

Várja a látogatókat a szigetszentmiklósi csokimennyország

Kevesen tudják, de hazánkban nemzetközi hírű csokimanufaktúrák is működnek. Ilyen például a Sweetic, amely számos díjat bezsebelt a legrangosabb versenyeken.

Eredetileg felső tagozatos iskolások részére indult, de felnőtt csoportok is sűrűn látogatnak el a szigetszentmiklósi csokiCOOLtúrára. A kicsik és nagyok a háromórás program keretében megtudhatják, honnan származik a csokoládé, számos fajtát végigkóstolhatnak, végül pedig saját gyártású finomsággal térhetnek haza.

Kevesen tudják, hogy a magyarok világszinten is kiemelkedőek a minőségi csokoládé készítésében. A kis manufaktúráknak általában nincs keretük egy nagy marketingkampány kivitelezésére, így inkább szájhagyomány útján terjed a hírük. Nagy szükség van tehát az edukációra a minőségi élelmiszerek terén – részletezte Zala Judit csokoládémester.

A program a bemutatkozás után egy kisfilmmel indul a csokikészítés folyamatáról, amiből kiderül, kik állnak az édesség létrejötte mögött. Megismerhetjük a farmereket, láthatunk kakaóültetvényeket, egy játékos földrajz -vagy biológia órán vehetünk részt a csokoládé eredetéről.

Az áttekintés után arról is mesélünk, miért érdemes megválogatni a csokoládé fajtáit, miről ismerjük meg a jó csokit és mitől számít superfoodnak a kakaó. Egyúttal áruismeretre is tanítunk: arra, milyen összetevőket érdemes figyelni vásárlás közben, amelyekből kiderül, az adott termék egészséges-e. Ennek általában is nagy hasznát vehetjük – emelte ki Zala Viktor, ügyvezető.

Ezután következik a várva-várt kóstoló, ahol ízre is meghatározhatjuk a különbséget a tejcsoki, az étcsoki, a fehér, valamint a ruby csokoládé között. Kiderül, mennyire eltérő karakterűek lehetnek a különféle termőterületekről származó tej- vagy étcsokoládék, de kipróbálhatjuk a száz százalékos, cukormentes étcsokit és a pörkölt kakaóbabot is – vannak, akiket kifejezetten meglep az ízük.

Ezek után a résztvevők csokoládétallért önthetnek ki a nekik szimpatikus csokiból, amit különféle módon dekorálhatnak is. A tallérok rövid ideig a hűtőben pihennek, ezalatt zajlik a kvíz, ahol kiderül, ki mennyit tanult meg a csokiról, a kakaóról és a készítési technikákról.

A diákok általában csoportban indulnak, míg a felnőttek néha egyéniben versenyeznek. Akárhogyis, a győztes végül a díjnyertes Cacaology bonbonszettel gazdagodik, és minden résztvevő hazaviheti a saját alkotását is.

A szigetszentmiklósi manufaktúra a HÉV vonalán fekszik, így Budapestről is könnyen megközelíthető. Jól illeszkedik akár egy egy napos kirándulás programjába is, ahol a diákok ellátogatnak a szigetszentmiklósi tanösvényre, vagy dunai hajózáson vesznek részt – fűzte hozzá Zala Viktor.

De hol és mikor jelentkezhetnek, akik kedvet kaptak? A program január és június 15-e közt zajlik, ezzel is alkalmazkodva az iskolások tanrendjéhez. Egyre több azonban a munkahelyi közösség is, akik ide szervezik a csapatépítőjüket. A csokiCOOLtúrára legalább 20 főt várnak, időpontot egyeztetni pedig előzetes bejelentkezés útján lehetséges.

Nagy erővel folyik a kerékpárutak építése az osztrák fővárosban, hiszen nagy az igény rájuk. Idén májusban ugyanis rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, a különböző helyszíneken elhelyezett forgalomszámlálók 33 százalékkal több biciklistát észleltek tavaly májushoz képest.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra. A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár.