Idén is láthatjuk Budapesten a Fényvillamosokat

Hat kivilágított villamost és az ünnepi fogaskerekűt indította útjára december elsején a BKV, melyek az adventi és ünnepi városképbe visznek színt és fényeket.

A világ egyik legszebb villamosvonalának tartott tartott 2-es vonalon 2009 óta közlekedő UV Fényvillamos fokozódó népszerűsége nyomán tavaly több kivilágított villamost is útjára bocsátott a BKV. A hagyomány idén is folytatódik, hiszen a fényfürtjeiben megújult jó öreg UV, valamint a Tatra, a KCSV-7 és a Hannoveri villamosaink egy-egy járműve mellett további típusokat világít ki a vállalat.

A KCSV-7-es elődje, a Ganz-csuklósunk (ICS) oldalára most először kerültek led-szalagok, ahogy először kapott világító elemeket és adventi matricákat a nagykörúton 15 éve futó Combino is. Rajtuk kívül, a hegyvidékiek örömére a – 60-as villamosként üzemelő – másfél évszázados múltra visszatekintő Fogaskerekű vasút egy járműve is „fényt kapott”. Elirigyelve a T5C5K2 piros fényekben pompázó áramszedőjét, idén KCSV-7-es villamosunk áramszedője is felfénylik majd. A TW6000-es típus (Hannoveri) egy járműve – tavalyi öltözékéhez képest – idén matricák nélkül, de fényfüzérekkel közlekedik.

Az ünnepi dekorációba bújtatott, fényárban úszó villamosok december elsején, napnyugta után rajzottak ki a BKV Hungária kocsiszínéből.

Az ünnepi villamosok az alábbi rend szerint álltak forgalomba:

  • a hagyományos Fényvillamos, az UV nosztalgiajármű a 2-es vonalon,
  • a Combino a 4-es vonalon,
  • a Hannoveri a 3-as vonalon,
  • a Tatra az 1-es vonalon,
  • a KCSV a 2M vonalon,
  • az ICS a 47-es vonalon állt forgalomba,
  • a feldíszített Fogaskerekű 17:43-kor indult el Városmajor végállomásról.

Az ünnepi díszítéssel ellátott járművek az alábbi menetrend szerint közlekednek január 6-ig.

Forrás: BKV Zrt.

 

Szélesebb járdák, több zöld, nagyobb biztonság – három bécsi kerület átfogó fejlesztési tervet készített a gyaloglás ösztönzésére. Az első projektek már idén elindulnak.