Érdekes végjáték után megosztott győzelem az Online Sakkolimpián

Nem mindennapi döntő után két aranyérmest hirdettek a FIDE által első alkalommal kiírt Online Sakkolimpián. Oroszország és India egyaránt győztesnek mondhatja magát.

A szombati elődöntőkben Oroszország az Amerikai Egyesült Államok csapatát múlta felül, India pedig az online torna meglepetéscsapatát, Lengyelországot győzte le. Az Online Sakkolimpiát megelőző várakozások alapján mindkét finalistát a végső esélyesek közé sorolták, így nem történt meglepetés a döntőbe jutásukkal.

A döntőben azonban voltak meglepetések! Az első meccs 3-3 arányú döntetlennel zárult. A második találkozón pedig az orosz csapat 4,5-1,5 arányban győzött. Azonban itt két partit is amiatt veszítettek el az indiaiak, mert egy globális internet-kimaradás történt, így két játékosuknak is elment az internetkapcsolata, emiatt óvást nyújtottak be. Az állások alapján a két vesztett partiban 1,5 pontot is szerezhettek volna, ami itt is 3-3-as döntetlent eredményezett volna. Mindezek ismeretében a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) úgy döntött, hogy mindkét csapatot győztesnek hirdeti ki, így Oroszország és India egyaránt mondhatja magát az első Online Sakkolimpia győztesének.

A társ-aranyérmes orosz válogatott összetétele:
Nők: Aleksandra Goryachkina, Valentina Gunina, Alexandra Kosteniuk, Kateryna Lagno
Férfiak: Vladislav Artemiev, Daniil Dubov, Alexander Grischuk, Ian Nepomniachtchi
U20-as hölgyek: Margarita Potapova, Polina Shuvalova
U20-as fiúk: Andrey Esipenko, Alexey Sarana
Szövetségi kapitány: Alexander Motylev
Szövetségi megbízott: Mark Glukovsky

A társ-aranyérmes indiai válogatott összetétele:
Nők: Kulkarani Bhakti, Dronavalli Harika, Humpy Koneru, R Vaishali
Férfiak: Viswanathan Anand, Chithambaram VR. Aravindh, Pentala Harikrishna, Santosh Gujrathi Vidit
U20-as hölgyek: Deshmukh Divya, Vantika Agrawal
U20-as fiúk: Nihal Sarin, R Praggnanandhaa
Szövetségi kapitány: Santosh Hujrathi Vidit

A magyar válogatott szereplésével szintén elégedettek lehetünk. A Divizió 2-ből csoportgyőztesként jutott fel a csapat a Top Divízióba, ahonnan csoportmásodikként került az egyenes kieséses szakaszba (a legjobb 12 válogatott közé). Itt a nyolc közé jutásért egy igen emlékezetes meccsen, armageddon-partival fektették két vállra Németország legjobbjait. A negyeddöntőben a későbbi társ-aranyérmes Oroszország állította meg a mieinket.

A legjobb nyolc közé jutott magyar válogatott összetétele:
Nők: Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Gara Tícia, Gara Anita
Férfiak: Gledura Benjámin, Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Balog Imre
U20-as hölgyek: Gaál Zsóka, Demeter Dorina
U20-as fiúk: Kozák Ádám, Persányi Barnabás
Szövetségi kapitány: Papp Gábor


Szélesebb járdák, több zöld, nagyobb biztonság – három bécsi kerület átfogó fejlesztési tervet készített a gyaloglás ösztönzésére. Az első projektek már idén elindulnak.