Veszélyhelyzet a koronavírus miatt - Frissül!

Veszélyhelyzet a koronavírus miatt - Frissül!

Magyarország kormánya március 12-től országos veszélyhelyzetet hirdetett, március 28-tól kijárási korlátozást jelentett be a koronavírus járvány magyarországi elterjedése miatt. A bejelentett intézkedések visszavonásig érvényesek, azaz a veszélyhelyzet akár hetekig, rosszabb esetben hónapokig fennállhat.

A veszélyhelyzet alatti legfontosabb intézkedések:

  • Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják.

  • A szlovén, osztrák határokon visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják; onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.

  • Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént.

  • Bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől; az egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet.

  • A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától. Zárt kapus meccsek lesznek a futballban is.

  • A döntés nem vonatkozik az Országgyűlésre.

  • Felfüggesztik a Határtalanul programot.

  • Megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.

  • A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is egy évvel elhalasztják.

  • A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.

A veszélyhelyzet nem példa nélküli, több érintett ország is tett már hasonló lépéseket. A szomszédos Szlovákiában rendkívüli állapotot hirdettek.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a https://koronavirus.gov.hu oldalon olvashatóak. Az oldalon naprakész számadatok is találhatóak a magyarországi (észlelt) megbetegedések, valamint a halálozások számáról is.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.