A Harvey hurrikán befolyásolhatja az amerikai gazdaságot is | GazMag
FeliratkozásFeliratkozás hírlevélre

A Harvey hurrikán befolyásolhatja az amerikai gazdaságot is

A termelői árindex júliusban 1,2 %-kal növekedett. A munkanélküliségi ráta júliusban 4,2 % volt. A beruházások volumene a magyar gazdaságban a második negyedévben 27 %-kal nőtt.

 

Stagnál a forint árfolyama

A hétfői napon nem tapasztalhattunk erőteljes mozgást a forint esetében. Kedden azonban a nyomás hatására gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, ez kísérte a következő napokban is. Csütörtök délutánra a 306,5 HUF/EUR árfolyam szintig gyengült.

A forint- amerikai dollár devizapár tekintetében a forint a hét elején kissé erősödött, a 252,2 HUF/USD árfolyam szintig, kedden azonban irányt változtatott. Csütörtökön délutánig folyamatosan veszített az értékéből (14 óra körül), amikor is a 258,9 HUF/USD szint közelében folyt a kereskedés.

A Harvey hurrikán befolyásolhatja az amerikai gazdaság alakulását

Ami a főbb piacok alakulását illeti - szerda kivételével, amikor közzétették az amerikai gazdaság fontos, friss adatait -, a befektetők figyelme elsősorban a Harvey hurrikánra irányult és az Ázsiában egyre növekvő geopolitikai kockázatokra. Az amerikai makrogazdasági adatokról elmondható, hogy nagy meglepetést okozott a foglalkoztatottság és a teljes gazdaság növekedése. „A Harvey hurrikán még mindig aktív az Egyesült Államok déli részén, és egyelőre még nem lehet megbecsülni az általános gazdasági hatását. Az olajpiacot azonban már most sújtja a természeti katasztrófa, mivel a térségben található az egyik legjelentősebb olajmező és egyúttal az egyik legfontosabb olajfinomító az Egyesült Államokban. Ezeknek a finomítóknak a leállása és az olaj iránti csökkentett kereslet az olajárakat is lenyomja majd.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Csütörtökig az Egyesült Államok teljes finomítói kapacitásának egynegyede állt le, az üzemanyagárak pedig meredeken emelkednek. A Harvey azonban Latin-Amerika irányába halad, a soron következő ország pedig minden jel szerint Venezuela lesz.

 

Dübörögnek a magyar beruházások

A második negyedévben gyors ütemű, két számjegyű növekedés mutatkozott a magyar gazdaságban a beruházások terén, ennek oka főként az előző évi összehasonlítási alap alacsony szintje. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a beruházások a gazdaság minden ágazatában növekedtek, ezt erősen támogatták a 2014-2020-as időszakra esedékes EU-alapokból finanszírozott új projektek.

FigyelemEngedélyezd a javascriptet