Nagy port kavartak 20 éve, ma az egyik legsikeresebb szolgáltatók | GazMag
FeliratkozásFeliratkozás hírlevélre

Nagy port kavartak 20 éve, ma az egyik legsikeresebb szolgáltatók

A kilencvenes években a bankok által nyújtott, árfolyamkockázatot mérséklő szolgáltatások jellemzően csak a legnagyobb cégek számára voltak elérhetőek. Alaposan felkavarta így hát a banki szférát az AKCENTA CZ, amikor 1997-ben megkezdte működését annak érdekében, hogy széles körben nyújtson hatékony megoldást a nemzetközi pénzforgalmak és devizaügyletek lebonyolításában. 

 

A cég elsősorban exportőrök és importőrök számára biztosítja szolgáltatásait, külföldi átutalások és devizaműveletek lebonyolításában nyújt segítséget. A vállalat 1997-ben olyan szolgáltatásokat vezetett be a pénzügyi piacra, amely által a kis-és közép vállalkozások a külföldi pénzforgalmak, továbbá a devizapiaci műveletek lebonyolítása során jelentős pénzösszegeket tudnak megtakarítani. Azoknak az ügyfeleknek, nagyvállalatoknak, amelyek nem rendelkeztek a bankoknál dealing hozzáféréssel, a külföldi tranzakciók lebonyolítása a cég megalakulása elején nagyobb költséget jelentett.

A bankok a '90 -es évek végén a dealing szolgáltatást csak a legnagyobb cégek részére biztosították az országban, a többi cégnek be kellett érnie a kedvezőtlen árfolyamokkal. Ugyanez volt a helyzet a nemzetközi pénzforgalmak drákói díjaival, azonban mi jelentősen olcsóbb árakat biztosítottunk és felhasználóbarát utat kínáltunk a cégeknek ügyleteik lebonyolításához. Az általunk folytatott agresszív árpolitikára a bankok úgy reagáltak, hogy szolgáltatásaikat alacsonyabb áron kínálták a nagyvállalatok részére, azonban ez nem vonatkozott a kis- és közép vállalkozásokra. Ezen vállalatok számára mi jelentettük, és továbbra is mi jelentjük a tökéletes választást." – mondta Milan Lacina, az AKCENTA CZ tulajdonosa.

A 100%-ban cseh tulajdonú cég Hradec Královéban kezdte meg működését, mindössze három alkalmazottal néhány kisebb helyiségben. Ezek ellenére is gyorsan növekedett, az ajánlásoknak köszönhetően szerezte meg új ügyfeleit, amelyek száma mára elérte a 30.000 főt is. A sikerhez vezető út azonban rögösnek bizonyult, hiszen „ [...] kezdetben a bizalommal volt gond, de amint kipróbálták a szolgáltatásainkat felismerték, hogy jelentős megtakarítást érhetnek el, így másoknak is ajánlottak bennünket. A legnagyobb kihívás, amellyel a vállalatnak szembe kellett néznie, a bonyolult és rendkívül versenyképes lengyel piac meghódítása és az európai országokban az euró bevezetése volt.“ – mondta Milan Lacina, az AKCENTA CZ tulajdonosa.

Milan Cerman, az AKCENTA CZ igazgatótanácsának elnöke szerint a versenyelőny a banki és nem banki konkurrenciával szemben nemcsak az ügyfeleket érintő alacsonyabb költségekben rejlik, hanem abban is, hogy a fedezeti eszközök területén személyre szabott ajánlatot tesz az AKCENTA CZ az ügyfeleinek, valamint a terjeszkedésben, amely lehetővé teszi a még gyorsabb pénzforgalmak lebonyolítását két ország között.

Az AKCENTA CZ 20 éves fennállása alatt ügyfeleivel nem kevesebb, mint 1.4 millió üzletet bonyolított le, amelyek  közül a legnagyobb összegű ügylet 330 millió cseh korona értékű volt. 2016-ban a lebonyolított ügyletek száma pedig elérte a 110 milliárd cseh korona összértéket. Ugyanebben az évben újabb rekordott állított fel a vállalat, hiszen az egy nap alatt kötött ügyletek száma elérte a 923 db-ot. Jelenleg a vállalat több mint 100 értékesítési képviselőt foglalkoztat és a lengyelen kívül már meghódította a magyar, a szlovák és a román piacot is.

„Ezeken a piacokon egyértelműen kiderült, hogy az üzleti modellünk nem csak cseh körülmények között működik és alkalmazható nagyon jól. E tapasztalatokból kiindulva most a terjeszkedés a célunk (különösen a német és a francia piacok irányában),  és hiszünk abban, hogy olyan sikeresek leszünk, mint a már meghódított piacokon!  -tette hozzá Milan Cerman, az AKCENTA CZ elnöke.

 

Az AKCENTA CZ a.s. vállalatról

Az AKCENTA CZ Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, amely 20 éves tapasztalatának köszönhetően 29 000 elégedett vállalatnak nyújtja nemzetközi piacokon átívelő pénzügyi szolgáltatásait. A cseh és a magyar piacokon kívül jelen van Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. A vállalat elsősorban a devizaváltásra, a külföldi átutalásokra és az árfolyamkockázatok biztosítására specializálódott. Ajánlataikban minden sztenderd pénznem és több mint 120 egzotikus deviza is megtalálható, éves szinten több mint 180 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolítanak. Az AKCENTA CZ a Cseh Nemzeti Bank által bejegyzett és felügyelt pénzügyi intézet, amelynek ellenőrzését a helyi Nemzeti Bankok végzik. Az AKCENTA CZ hazai tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank felügyeli.

FigyelemEngedélyezd a javascriptet