A figyelem az Európai Központi Bankra irányul | GazMag
FeliratkozásFeliratkozás hírlevélre

A figyelem az Európai Központi Bankra irányul

A fogyasztói árindex májusban 2,1 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. A kereskedelmi mérleg áprilisban 878 millió euró többletet mutatott.A bruttó hazai termék az első negyedévben 1,3 %-kal nőtt,  4,2 %-kal az előző év ugyanezen időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 2 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.

 

Izgalmas hetet zár a dollár

A forint a hét első felében erősebb értékeken mozgott, túlnyomórészt – kismértékben –  túllépte a 307 HUF/EUR határt. A szerdai nap folyamán azonban egészen a 308,8 HUF/EUR árfolyam szintre gyengült. Ezt a veszteséget csütörtök délutánra sikerült ledolgoznia, és 15 óra körül 307,5 HUF/EUR árfolyam szinten mozgott.

Hétfőn és kedden a magyar forint-amerikai dollár devizapár nem mutatott erősebb trendet, a kereskedés főleg a 272,1 – 273,6 HUF/USD árfolyam sávban történt. „Szerdán tette közzé a Bloomberg ügynökség azt a hírt, hogy az Európai Központi Bank (ECB) csütörtöki ülésén jelenti be a csökkentett inflációs előrejelzést, amelyre az euró a dollárral szemben erős visszaeséssel reagált, és a forint szintén 275,2 HUF/USD szintre gyengült a dollárral szemben.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. A veszteséget sikerült csütörtök délutánig korrigálnia, és az árfolyam visszatért a 274,3 HUF/USD közeli értékekre.

A figyelem az Európai Központi Bankra irányul

A befektetők ezen a héten kivárták az ECB ülését, amelyre csütörtök délután került sor. A bank változatlanul hagyta a kamatokat, és maradt a mennyiségi lazítás programjának „eredeti forgatókönyve” is, amely keretében az ECB a kereskedelmi bankoktól havonta vásárol eszközöket 60 milliárd euró összegben. Az ECB elnöke, Mario Draghi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az euróövezet gazdasága lendületet vett, és a vártnál gyorsabban bővül. Véleménye szerint azonban a gazdasági növekedés az infláció növekedésében csak idővel mutatkozik meg. Az ECB csökkentette inflációs előrejelzését a 2017 és 2019 közötti időszakra, 2019-re pedig 1,6%-os árnövekedést prognosztizált. A GDP-növekedés kilátásait az euróövezetben viszont felfelé korrigálta; idén 1,9%-os növekedést vár az eredeti 1,8% helyett. Draghi azt is elmondta, hogy a Kormányzótanács nem foglalkozott a mennyiségi lazítás lezárásával, de ha a gazdasági helyzet romlana az euróövezetben, kész ismét csökkenteni a kamatokat.

FigyelemEngedélyezd a javascriptet