Jelentősen nőtt a hazai beruházások volumene | GazMag
FeliratkozásFeliratkozás hírlevélre

Jelentősen nőtt a hazai beruházások volumene

A termelői árindex áprilisban 4,4 %-kal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest. A feldolgozóipari ágazat PMI indexe májusban 55,9 pontról 62,1 pontra emelkedett. Ez a legmagasabb érték, amit az index valaha elért. A kereskedelmi mérleg márciusban 978 millió euró többletet mutatott. Az első negyedévi beruházások növekedése a gazdaságban 34 %-os volt.

 

Békés fejlődés a közép-európai régióban

A forint a héten megőrizte viszonylag erős értékét, és nem mutatott erősebb trendet. Az üzletkötések a hét folyamán a 306,8 – 308,6 HUF/EUR sávban mozogtak, csütörtök délután (15 óra körül) a forintot 307,3 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték. A viszonylag békés fejlődés nem csak a forint esetében, hanem az egész közép-európai régióban tartotta magát. A forint kapcsán a piacok bizalmát a magyar gazdaság makrogazdasági statisztikáinak utóbbi időben meglepően jó eredményei indokolhatják.

A forint alakulását a dollárral szemben a főbb piacok eseményei irányították. A forint így gyengült a hét elején, és kedden egészen a 277,2 HUF/USD árfolyam szintig jutott. Szerdán megfordult a trend, és a forint ezeket a veszteségeket nem csak, hogy teljesen leírta, hanem csütörtök délutánra sikerült némi nyereséget is produkálnia. 15 óra körül a kereskedés szorosan a 274 HUF/USD árfolyam határ közelében folyt.

Nőtt a hazai beruházási aktivitás volumene

„A beruházások volumene a magyar gazdaságban idén első negyedévben gyors éves növekedést jegyzett, ez azonban jórészt az elmúlt év alacsony összehasonlító bázisa miatt történt. A statisztikai hivatal megerősítette, hogy a beruházási aktivitás nőtt a gazdaság legtöbb ágazatában.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. A növekedés az építőiparban volt a legnagyobb mértékű, ahol különösen a lakóházak és a kereskedelmi fejlesztési projektek élénkülése tapasztalható. Szintén fontos hangsúlyozni, hogy egy sor projekt esetében - amelyek támogatásban részesültek az Európai Unió forrásaiból a 2014 - 2020 közötti időszak programjának keretében - az első negyedévben indult a kivitelezési szakasz, ennek is köszönhető, hogy ilyen meglepő eredményt sikerült elérni a beruházások területén.

FigyelemEngedélyezd a javascriptet