Kijutott a párizsi olimpiára a férfi kézilabda válogatott

Kijutott a párizsi olimpiára a férfi kézilabda válogatott

A Tatabányán Portugália ellen aratott 30-27-es győzelemmel a magyar férfi kézilabda-válogatott megszerezte a kvótát a nyári párizsi ötkarikás játékokra.

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett. A magyar csapatnak a Tunézia elleni győzelem és a Norvégia elleni vereség után az ötkarikás kijutáshoz mindenképpen le kellett győznie ellenfelét, ugyanis döntetlen esetén a portugálok váltották volna meg párizsi jegyüket.

Még tíz perc sem telt el, amikor a portugálok időt kértek, mert 7-4-es hátrányban voltak a jól összpontosító, higgadtan, pontosan játszó házigazdákkal szemben. Amikor egy gólra felzárkózott az ellenfél, Bartucz László váltotta Mikler Rolandot a magyar kapuban, és két védéssel mutatkozott be. A túloldalon is kapust cseréltek, de a huszadik percig kellett várniuk az első védésükre. Ekkor már 13-9-re vezetett a házigazda, de a 24. perc után megakadt a támadójátéka, a hibákat pedig rendre góllal büntette az ellenfél. Bodó Richárdék hat percig nem találtak be, a hatékonyabb védekezésre váltó portugálok egy 4-0-s sorozattal fordítottak és a meccs során először vezettek, de az első félidő döntetlennel ért véget. Árulkodó statisztikai adat volt, hogy a portugál csapat héttel többet lőtt kapura az első hatvan percben, mint a hazaiak, utóbbiaknak viszont öttel több védésük volt.

A második játékrész nem kezdte jól a a hazai csapat, ráadásul Bánhidi Bence boka-, Ancsin Gábor pedig térdsérülés miatt kivált a játékból. A szakmai stáb 21-18-as hátránynál időt kért, Bánhidi vissza tudott állni, és úgy tűnt, csapata lassacskán megtalálja a megoldást az ellenfél gyors visszarendeződésére és rendkívül szigorú védekezésre (22-22). Az utolsó 12 percet Sipos Adrián nélkül játszották le a magyarok, mert a beálló döntetlen állásnál piros lapot kapott fejre irányuló ütésért. Portugália megint ellépett kettővel, ekkor Fazekas Gergő helyére visszaállt Lékai Máté irányítani, és ez bizonyult a siker kulcsának. Egy 3-0-s sorozattal összejött a fordítás, a 27. perc után megint a házigazdáknál volt az előny, és 27-25-nél elérhető közelségbe került a kvóta. A következő gólt az ellenfél lőtte, de a meccs legvégén a remek magyar védekezés, Bartucz László bravúros védései, illetve Imre Bence, Bodó Richárd és Lékai Máté góljai olimpiai kvalifikációt jelentettek.

Mikler Roland egy, Bartucz László 12 védéssel járult hozzá a sikerhez. Pedro Portela hat, Martim Costa és Luís Frade öt-öt góllal, Diogo Marques öt védéssel zárt, míg váltótársa, Gustavo Capdeville egyszer sem tudott hárítani. A meccs legjobbjának a magyar csapat legfiatalabb tagját, Imre Bencét választották, aki kilenc góllal vette ki a részét a sikerből. A jobbszélső igazi sportos családból származik: édesapja, Imre Géza párbajtőröző 2004-ben csapatban, 2012-ben egyéniben szerzett ezüstérmet az ötkarikás játékokon (és 1996-ból van egy csapat bronzérme is), édesanyja, Kökény Beatrix pedig tagja volt a 2000-ben ezüstérmes női kézilabda válogatottnak.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.