Újra megrohamozták a külföldiek a magyar ingatlanpiacot

Újra megrohamozták a külföldiek a magyar ingatlanpiacot

Habár 2022-ben összességében 14 százalékkal csökkent a hazai lakáspiaci forgalom, azonban a külföldiek több magyarországi lakóingatlant vásároltak.

Rekordot értek el a külföldiek a magyarországi lakáspiacon a múlt évben az ingatlan.com hivatalos KSH-adatokat feldolgozó elemzése alapján, amelyből az is kiderült, hogy 2023-ban honnan érkezett a legtöbb érdeklődés a magyarországi lakóingatlanokra.

A trenddel szembementek a külföldi lakásvásárlók. A múlt évben ugyanis 138 ezer lakás cserélt gazdát, ami 14 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor a külföldiek 8 ezer lakóingatlant vettek, ez majdnem 10 százalékkal haladja meg a pandémia előtti, 2018-as csúcsértéket és 38 százalékos növekedést jelent éves szinten. Igaz, 2021-ben a járvány miatt visszafogott volt a külföldről érkezők aktivitása – árulta el mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a külföldiek élénk érdeklődése a hazai ingatlanok iránt több okkal is magyarázható. Egyrészt az euró erősödött a forinttal szemben, emiatt a külföldiek olcsóbban tudtak ingatlant vásárolni akár befektetési céllal is. Másrészt sok olyan külföldről érkező vevő vagy bérlő is megjelenik a magyar piacon, akik rövidebb vagy hosszabb távra Magyarországon keres otthont. Ennek tipikus példája a német nyugdíjasok helyzete, akik előszeretettel vásárolnak nálunk ingatlant, főleg a Balaton környékén.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbb magyarországi lakóingatlan 2022-ben a németekhez került, ők több mint 2 ezer lakás vásároltak, fő célpontjuk a Balaton mellett Zala és Somogy vármegye volt. A második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg 1000 feletti ingatlannal, akik a határhoz közeli térségben szereztek lakásokat, elsősorban Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A szlovák vásárlók között döntő többségben vannak a nyugdíjasok, a lakásvásárlók kétharmada 65 év feletti volt 2022-ben. A harmadik helyen a Budapestre fókuszáló kínaiak állnak, akik 814 lakóingatlant vettek 2022-ben. A kínai vevők több mint 90 százaléka már évek óta a fővárosban vásárol ingatlant.

Az ingatlanos portál 2023-as adataiból az derült ki, hogy továbbra is Németországból érdeklődtek a legtöbben az eladó lakóingatlanok iránt, az érdeklődések száma meghaladta a 60 ezret. Ausztriából csaknem 10 ezer, az Amerikai Egyesült Államokból pedig több mint 5 ezer érdeklődés érkezett. A hollandiai, egyesült királyságbeli, írországi, romániai és szlovákiai érdeklődések száma is meghaladta 2-4 ezres darabszámot az idei évben. Balogh László kiemelte, hogy a külföldről jövő érdeklődéseknek egy részét – főként az Egyesült Királyságból érkezőkét – magyar vevőjelöltek adják, akik befektetés vagy otthonteremtés céljából szeretnének lakást vásárolni.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.