Bemutató sportág lenne a Los Angeles-i olimpián a sakk

Bemutató sportág lenne a Los Angeles-i olimpián a sakk

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke azért lobbizik, hogy a 2028-as ötkarikás játékokon rapidsakkban is rendezzenek versenyt.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke azt szeretné, ha a sakk bemutató sportként szerepelhetne a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpián. A FIDE első embere e törekvéséről az insidethegames.biz portálnak nyilatkozott. Arkagyij Dvorkovics szerint az ötkarikás bemutatóra a legalkalmasabbnak nem a hagyományos sakkjáték, hanem a rövidebb játékidejű mérkőzéseket jelentő gyorssakk (rapidsakk) kínálkozik.

Álmom, hogy megnézzem, hogyan válnak sakkozók olimpiai bajnokká bármilyen játékformában. Egyértelmű, hogy ez a rapidsakk formátum lesz – idézte a portál Dvorkovicsot.

A sportágnak megvan a saját olimpiája, a sakkolimpiákat kétévente rendezik. A 2024-esnek eseménynek Budapest lesz a házigazdája.

/ A borítókép forrása: Pexels

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.