Három magyar sakkozó biztosan ott lesz az idei világkupán

Három magyar sakkozó biztosan ott lesz az idei világkupán

Július 30. és augusztus 24. között Azerbajdzsán fővárosában rendezik meg a férfiak és a nők sakk világkupáját is.

Három magyar férfi nagymester is ott lehet a sakkozók világkupáján, amelynek az azeri főváros, Baku ad otthont július 30. és augusztus 24. között. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a honlapján tette közzé a már kvalifikáltak listáját, amelyen szerepel Erdős Viktor, Nagy Gábor és Gledura Benjámin neve is.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű viadal első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján.

A férfiaknál a lengyel Jan-Krzysztof Duda nyert a legutóbbi világkupán, 2021-ben Szocsiban, míg a nők szintén tavalyelőtti, első alkalommal kiírt hasonló versenyének győztese az orosz, de azóta már svájci színekben versenyző Alekszandra Kosztyenyuk volt.

A bakui világkupán a férfiaknál összesen 206-an, a nőknél 103-an ülhetnek asztalhoz. A két világkupa teljes össznyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár (csaknem 870 millió forint) lesz.

/ A borítókép forrása: Unsplash

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.