Vingegaard győzőtt a Dauphinén, Valter Attila segítségével

Vingegaard győzőtt a Dauphinén, Valter Attila segítségével

A Tour de France címvédője győzött a francia háromhetes kerékpárverseny egyik legfontosabb felkészülési versenyének tartott Critérium du Dauphiné körversenyen. A dán bringás egyik legfontosabb segítője a magyar csapattársa volt.

A Tour de France-győztes dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) nyerte a nyolcszakaszos Critérium du Dauphiné elnevezésű országúti kerékpárosversenyt, magyar csapattársa, Valter Attila a 26. helyen zárt.

Vingegaard jó formát mutatott a július elején rajtoló Tour de France előtt, összetettben 2 perc 23 másodperccel bizonyult jobbnak a másodikként végző brit Adam Yatesnél, és majdnem három perccel az ausztrál Ben O'Connornál. A Jumbo csapatában tekerő Valter Attila – a februári O Gran Caminohoz hasonlóan – rengeteget segített csapattárásnak a nyolcszakaszos verseny során. A magyar bringás 18 perc 21 másodperces hátránnyal a 26. helyen zárt összetettben. Csapatánál elégedettek voltak a teljesítményével.

Életemben először érzem azt, hogy a világ egyik legjobb bringása vagyok. Vannak még előttem sokan és higgyétek el, nem egyszerű nekem ezt leírni. De ideértem. Nyolc hibátlan nap után azt érzem, ez volt életem legjobb versenye! – írta közösségi oldalán Valter Attila.


75. Critérium du Dauphiné (8 szakasz, 1214,1 kilométer)

Az összetett végeredménye:

  1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 29:28:39 óra
  2. Adam Yates (brit, UAE) 2:23 perc hátrány
  3. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R) 2:56 perc hátrány

A pontverseny győztese: Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma)

A hegyi pontverseny győztese: Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo)

A legjobb fiatal versenyző: Carlos Rodriguez (spanyol, Ineos-Grenadiers)

A csapatverseny győztese: Ineos-Grenadiers (brit)

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.