Budapesten is a Sevilla nyerte az Európa-ligát

Budapesten is a Sevilla nyerte az Európa-ligát

A Sevilla nyerte a labdarúgó Európa-liga 2022/23-as kiírását, miután a Puskás Arénában rendezett szerdai döntőben tizenegyesekkel legyőzte az AS Roma csapatát.

A spanyol Sevilla 1-1-es döntetlent követően tizenegyesekkel múlta felül az olasz AS Romát a labdarúgó Európa-liga szerdai döntőjében, melyet Budapesten, a Puskás Arénában rendeztek meg.

A 35. percben az olaszok szereztek vezetést a bokasérülése ellenére játszó Paulo Dybala találatával, majd a spanyolok Gianluca Mancini öngóljával egyenlítettek az 55. percben. Bár a hátralévő időben mindkét csapatnak voltak lehetőségei, azok kimaradtak, a hosszabbítás pedig már jóval óvatosabb játékot hozott, így a 11-esek döntöttek a budapesti fináléban. Az idegek csatáját a Sevilla nyerte 4-1-re.

Az andalúziai együttes hetedik döntőjét játszotta a második számú európai kupasorozatban és mindegyiket meg is nyerte. Az olasz csapat mestere, a portugál José Mourinho hatodik európai kupadöntőjét meccselte vezetőedzőként, és most először maradt alul egy fináléban.


Európa-liga, döntő:

Sevilla (spanyol) – AS Roma (olasz) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 4-1

Puskás Aréna, 61 476 néző, játékvezető: Anthony Taylor (angol)

Sevilla:
Bono – Jesús Navas (Montiel, 95.), Badé, Gudelj (Marcao, 128.), Alex Telles (Rekik, 95.) – Fernando (Jordan, 128.), Rakitic – Ocampos, Óliver Torres (Suso, a szünetben), Bryan Gil (Lamela, a szünetben) – en-Nesziri
Vezetőedző: Luis Mendilibar (spanyol)

AS Roma:
Rui Patrício – Ibanez, Mancini, Smalling – Spinazzola (Llorente, a hosszabbítás szünetében), Cristante, Matic (Bove, 120.), Zeki Celik (Zalewski, a hosszabbítás előtt) – Pellegrini (El Shaarawy, a hosszabbítás szünetében), Abraham (Belotti, 75.), Dybala (Wijnaldum, 68.)
Vezetőedző: José Mourinho (portugál)

Gólszerzők: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)

Sárga lap: Rakitic (65.), Lamela (109.), Jordan (121., pályán kívül), Montiel (124.), Ocampos (130.), illetve Matic (21.), Pellegrini (45.), Mancini (48.), Cristante (65.), Zeki Celik (74.), Zalewski (105.)

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.